O echipă de cercetători din Brazilia a descoperit o bacterie rezistentă la toate tipurile de antibiotic pe unele dintre cele mai cunoscute plaje din Rio de Janeiro, oraş care va găzdui, începând din 5 august, Jocurile Olimpice de vară, informează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit sursei citate, Renata Picao, care a condus echipa de cercetărori, a declarat că ”superbacteria” a ajuns pe plajele din Rio de Janeiro, după ce ape reziduale de la spitale locale au fost direcţionate spre golf.

"Am căutat aceste bacterii în apele litorale timp de un an, pe cinci plaje din Rio. Am descoperit că această bacterie se găseşte într-o varietate de concentraţii şi este asociată cu poluarea”, a declarat Renata Picao.

În perioada 5 - 21 august, la Rio de Janeiro se va desfăşura a XXXI-a ediţie a Jocurile Olimpice de vară. Cu această ocazie sunt aşteptaţi să ajungă în Brazilia sute de mii de oameni, sportivi şi turişti.

Printre plajele vizate de descoperirea oamenilor de ştiinţă se numără Flamengo şi Botafogo, din apropierea golfului în care se vor desfăşura competiţiile de navigaţie.

"Este o zonă bună pentru navigare, însă de fiecare dată când apa te loveşte peste faţă simţi de parcă un inamic străin îţi intră în faţă. Întotdeauna îmi ţin buzele strânse şi nasul acoperit", a declarat sportivul paralimpic Heiko Kroger, din Germania.

Heiko Kroger este convins că bacteria din apă ar putea fi cauza unei infecţii severe cu care a fost diagnosticat unui dintre membrii echipei sale în urma antrenamentelor desfăşurate în această zonă.

Renata Picao crede că bacteria rezistentă la antibiotice a apărut din cauza infrastructurii sanitare fragile: "Aceste bacterii se instalează în intestin şi sunt eliminate prin materiile fecale în apele reziduale de la spitale locale. Credem că aceste ape reziduale se duc în canalizarea municipală şi apoi în Guanabara Bay sau alte râuri, pentru ca în final să ajungă în zona plajelor". 

Cu toate acestea, responsabilii cu sistemul de canalizare din Rio, Cedae, au precizat că indicii stabiliţi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii au fost respectaţi. "Sistemul de canalizare a fost tratat în proporţie de 51 la sută. În urmă cu şapte ani, procentul era de doar 11 la sută", a declarat directorul Edes de Oliveira, pentru CNN.

În pofida acestui semnal de alarmă, nici Renata Picao, nici Comitetul Olimpic Internaţional nu recomandă mutarea locului de desfăşurare a competiţiilor de navigaţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.