Autorul dezvăluirilor "Football Leaks" despre mecanismele interne ale afacerii fotbalului, al cărui prim proces urmează să se încheie joi la Lisabona, este vizat de un al doilea proces care vizează 377 de infracţiuni informatice, au anunţat luni avocaţii săi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Această acuzaţie este punerea în aplicare a strategiei procuraturii de a prelungi activitatea juridică a lui Rui Pinto", un portughez de 34 de ani arestat în Ungaria în 2019, au declarat într-un comunicat apărătorii săi, avocatul portughez Francisco Teixeira da Mota şi colegul său francez William Bourdon.

Faptele din această parte a anchetei ar fi fost comise între 2016 şi 2019, au precizat ei, susţinând că, în această nouă acuzaţie, procurorul care se ocupă de caz "anunţă că va urma o a treia procedură".

Potrivit avocaţilor săi, procurorul vrea să îl ducă pe Rui Pinto "într-o bătălie juridică interminabilă".

Contactat de AFP, parchetul nu a reacţionat luni la aceste noi informaţii, dezvăluite vineri în presă.

Potrivit revistei Sabado şi agenţiei Lusa, Rui Pinto este acum urmărit penal pentru 377 de infracţiuni de piraterie informatică împotriva clubului Benfica Lisabona şi a altor cluburi portugheze, precum şi a mai multor companii, judecători, procurori şi chiar a autorităţilor fiscale.

Atât inculpat, cât şi martor protejat de justiţia din ţara sa, Rui Pinto se descrie ca un denunţător, dar a recunoscut că a comis intruziuni informatice ilegale pentru a obţine milioane de documente pe care a început prin a le publica el însuşi pe internet la sfârşitul anului 2015.

Transmis unui consorţiu de mijloace de investigaţie europene, aceste informaţii au făcut lumină asupra unor practici dubioase care implicau jucători vedetă, cluburi şi agenţi, care au făcut ulterior obiectul unor reevaluări fiscale şi al unor anchete judiciare în mai multe ţări.

De la publicarea salariilor lui Messi şi Neymar la o acuzaţie de viol la adresa lui Cristiano Ronaldo, care a fost între timp retrasă, fără a mai vorbi despre strategiile lui Manchester City pentru a eluda fair-play-ul financiar şi despre profilarea etnică la Paris Saint-Germain, lumea fotbalului a fost profund zguduită de această scurgere gigantică.

Rui Pinto este judecat la Lisabona din septembrie 2020, fiind acuzat de 89 de capete de acuzare pentru piraterie informatică şi tentativă de şantaj împotriva fondului de investiţii Doyen Sports.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.