Arabia Saudită a fost confirmată marţi ca unic candidat pentru organizarea Cupei Mondiale de fotbal masculin din 2034, ceea ce stârneşte îngrijorări cu privire la capacitatea FIFA de a-şi respecta angajamentele privind drepturile omului, informează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După ce Australia a decis să nu candideze, în contextul în care FIFA i-a acordat un termen de 25 de zile pentru a-şi exprima interesul, după ce termenul limită a fost devansat în mod neaşteptat marţi, la ora 16:00 GMT, perspectiva organizării a altei Cupe Mondiale în Golf în decurs de 12 ani nu mai este decât o formalitate.

Cu toate acestea, lipsa unei proceduri competitive şi rapiditatea cu care s-a desfăşurat procesul au stârnit îngrijorare în rândul grupurilor pentru drepturile omului. Amnesty International a cerut FIFA să renunţe în cazul în care angajamentele privind drepturile omului nu vor fi respectate.

"Angajamentele privind drepturile omului trebuie să fie convenite cu gazdele potenţiale înainte de a se lua deciziile finale privind organizarea turneelor", a declarat Steve Cockburn, şeful departamentului de justiţie economică şi socială al Amnesty.

"FIFA trebuie acum să precizeze clar cum se aşteaptă ca gazdele să respecte politicile sale privind drepturile omului. De asemenea, trebuie să fie pregătită să oprească procesul de licitaţie dacă riscurile grave privind drepturile omului nu sunt abordate în mod credibil. Cea mai bună şansă pentru FIFA de a obţine garanţii obligatorii pentru a proteja drepturile muncitorilor, de a asigura libertatea de exprimare şi de a preveni discriminarea legată de Cupa Mondială este în timpul procesului de selecţie a gazdelor - nu după ce gazdele au fost confirmate şi pregătirea turneului a început."

Arabia Saudită are termen până în iulie 2024 pentru a-şi depune candidatura completă. FIFA urmează să îşi publice evaluările la sfârşitul anului viitor, înainte de organizarea unui vot de confirmare în cadrul Congresului său.

FIFA a primit următoarele declaraţii de interes, în conformitate cu procesul de licitaţie şi regulamentul aprobat de Consiliul FIFA la 4 octombrie 2023:

Cupa Mondială din 2030

Federaţia Marocană de Fotbal

Federaţia Portugheză de Fotbal

Federaţia Spaniolă de Fotbal

Sărbătorirea Centenarului:

Federaţia Uruguayană de Fotbal (un meci)

Federaţia Argentiniană de Fotbal (un meci)

Federaţia Paraguayană de Fotbal (un meci)

Cupa Mondială din 2034

Federaţia de Fotbal din Arabia Saudită

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.