Primăria Municipiului Tulcea, Consiliul Judeţean Tulcea şi Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23 au semnat un parteneriat pentru construirea ansamblului memorial pentru Ivan Patzaichin, pe faleza ce poartă numele fostului mare canoist.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bazat pe proiectul Asociaţiei, Memorialul va fi finalizat în cursul acestui an, urmând a fi inaugurat la Festivalul Ivan Patzaichin de la începutul lunii septembrie, se arată într-un comunicat remis News.ro.

Amplasat la capătul Falezei către Sulina, Memorialul va deveni un obiectiv turistic şi cultural al oraşului, beneficiind de cinci lucrări de artă ale unor artişti de excepţie, care l-au cunoscut îndeaproape pe Ivan; Mircea Cantor, Teodor Graur, Virgil Scripcariu, Dan Vezentan şi Gyárfás Oláh.

„În această toamnă Tulcea se va îmbogăţi cu un nou reper urbanistic, un loc în care ne vom putea întâlni pentru a ne aminti de marele nostru Ivan, cel care şi-a pus, cu generozitate, la dispoziţia tulcenilor reputaţia, timpul, energia şi talentul de a face lucrurile să se mişte. Faleza ne va oferi un spaţiu unic, aproape de apă şi de inimile noastre, în care să ţinem vie povestea vieţii lui, dar şi să contemplăm frumuseţea oraşului şi să ne mândrim cu lucrări de artă ale unor artişti români de mare valoare” a declarat Ştefan Ilie, primarul Municipiului Tulcea.

„Le mulţumesc prietenilor tatălui meu, artiştii şi reprezentanţii autorităţilor, care şi-au dat mâna fără să ezite în realizarea Memorialului şi colaborează cu entuziasm şi multă rigoare. Dragostea tatălui meu pentru Tulcea, pentru Deltă şi pentru natură este aproape palpabilă în proiectul conceput de cei cinci artişti şi curatoriat de Teodor Frolu. La toamnă sper să ne revedem pe faleză şi tulcenii să aprecieze lucrarea, care este mai mult decât un spaţiu de reculegere – este un detaliu al viitorului acestui oraş”, a spus Ivona Potzaichin-Rusu.

Piesa centrală a Memorialului va fi „Columna” (operă a lui Virgil Scripcariu), care, cu cele 54 de pagăi ale sale, va reprezenta cursele istorice ale lui Ivan, dar va aminti şi toţi campionii Deltei ce s-au inspirat şi sprijinit unii pe alţii.

Columna va fi completată cu „Metopa” (operă a lui Mircea Cantor ce va ilustra scene-cheie din viaţa lui Ivan Patzaichin), „Inima aşezată” şi „Val oprit” (două lucrări ale lui Teodor Graur ce exprimă dragostea şi dorul faţă de marele dispărut), „Fântâna” (lucrare a lui Dan Vezentan ce surprinde relaţia organică a lui Ivan cu apa) şi „Grădina” (compoziţie a lui Gyárfás Oláh care prezintă relaţia lui Ivan cu natura, în general, şi cu Delta, în special).

Proiectul de ansamblu al Memorialului a fost realizat de arhitectul Teodor Frolu, care i-a fost prieten apropiat şi partener în ultimii ani ai lui Ivan.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.