Noul preşedinte al Federaţiei Române de Gimnastică, Andreea Răducan, a afirmat vineri, în cadrul Adunării Generale, că nu va mai permite acuzaţii venite din interiorul echipei şi că, dacă va fi nevoie, va apela la justiţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deşi a recunoscut că a acceptat să candideze într-un moment special pentru ea, fiind însărcinată, Răducan a lăsat impresia că va conduce federaţia fără a face niciun fel de compromis.

“Am acceptat această provocare într-un moment destul de dificil pentru gimnastica românească, un moment special pentru mine, ca femeie. Un singur om nu poate schimba un sistem. De aceea vă rog să îmi fiţi alături de mine cu tot profesionalismul de care aţi dat dovadă până acum. Gimnastica rămâne sportul cel mai medaliat din România şi, deşi acum părem cumva rătăciţi, consider că nu am uitat cum se face gimnastică de înaltă performanţă. Trebuie să fim o echipă unită, nu e loc de orgolii, pentru că, din păcate, această echipă s-a erodat din interior în ultimul timp, şi e păcat. Nu voi mai permite acuzaţii în spaţiul public şi nici exagerări, care de cele mai multe ori au fost nefondate. Sper să nu fie nevoie, dar dacă va fi nevoie, vom apela şi la justiţie, dar eu sper să nu fie cazul. De asemenea, nu voi tolera un comportament neadecvat din partea antrenorilor", a spus Răducan în cadrul Adunării Generale.

Andreea Răducan consideră că gimastica românească nu poate depăşi impasul în care se găseşte decât după ce vor fi identificate motivele care au dus la absenţa rezultatelor din ultima vreme: “Este un moment important pentru mine, pentru gimnastica românească, mă bucur că oamenii nu au prejudecăţi şi mi-au acordat un vot de încredere. Îmi doresc foarte mult ca o parte din entuziasm să-l degaj către toată suflarea gimnasticii româneşti şi să pornim pe un drum care să ne aducă satisfacţii şi rezultate frumoase aşa cum eram obişnuiţi. Trebuie să facem o analiză foarte clară a ceea ce înseamnă gimnastica românească, şi la fete şi la băieţi, şi numai în momentul în care vom identifica problemele care ne-au dus în acest punct, din păcate destul de nefericit, când ne vom asuma problemele, vom regăsi drumul către succes. Important este să avem dialog cu cluburile şi sportivii, o transparenţă. Mi-aş dori ca oamenii să înveţe să-şi spună problemele dar în acelaşi timp să găsească soluţii. Acel moment în care doar ne plângem ne duce cu gândul că suntem rătăciţi şi nu vreau să cred acest lucru. Nu vreau să cred că am uitat ce înseamnă disciplina, munca, două dintre ingredientele care ne-au îndreptat în trecut către succes. Şi este valabil pentru antrenori, sportivi şi părinţi, care sunt foarte importanţi”.

Referitor la participarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2020, Răducan a spus că şi-ar dori ca gimastica românească să evite situaţia de la JO de la Rio, când echipele de fete şi de băieţi nu s-au calificat.             

“În primul rând îmi doresc ca pentru Tokyo 2020 să nu ne mai confruntăm cu situaţia de anul trecut de la Rio, un moment extrem de neplăcut. Este un punct important şi ne concentrăm astfel încât să fim prezenţi şi cu echipa atât cu fetele, cât şi cu băieţii. După o analiză mai clară cu staful tehnic vom şti mai exact care este nivelul şi la ce putem spera pentru 2020. Dar încă este devreme, echipele se pot construi şi reconstrui. Important este să avem tact şi clarviziune. Ştiu că este foarte mult de muncă, dar altfel eu nu ştiu să obţin performanţă”, a mai spus Andreea Răducan, la finalul Adunării Generale în cadrul căreia a fost aleasă preşedinte al FRG.  

Pentru funcţiile de vicepreşedinţi ai Federaţiei Române de Gimnastică au fost aleşi Dan Grecu, cu 35 voturi, şi Maria Fumea - 29 voturi.

Fosta campioană mondială şi olimpică Andreea Răducan a fost aleasă, vineri, în funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Gimnastică, ea succedând în funcţie lui Adrian Stoica, care a condus FRG din 2006.

Răducan a fost singura candidată la funcţia de preşedinte şi a obţinut 42 de voturi, 43 de membri afiliaţi fiind prezenţi, însă un vot a fost anulat.

Mandatul Andreei Răducan este pentru perioada 2017/2021.

Ea a devenit al şaselea conducător de for naţional care a obţinut aurul olimpic, fiind precedată de Nicu Vlad (haltere), Elisabeta Lipă (canotaj), Sorin Babii (tir), Camelia Potec (nataţie) şi Laura Badea (scrimă).

Andreea Răducan s-a născut la Bârlad, în 30 septembrie 1983. A activat ca gimnastă la Clubul Sportiv Cetate Deva şi Farul Constanţa, intrând în circuitul loturilor naţionale de la 12 ani. La nivel de senioare a fost antrenată de Mariana Bitang, Octavian Bellu şi Lucian Sandu.

Este multiplă medaliată europeană, mondială şi olimpică: două medalii la JO de la Sydney (2000) – aur cu echipa şi argint la sărituri, opt medalii mondiale obţinute la CM din 1999 şi 2001, din care cinci de aur, una de argint şi două de bronz, şi două medalii europene, argint şi bronz, la CE 2000.

La ediţia JO din 2000 a fost descalificată de la proba de individual-compus, pe care o câştigase, în urma acuzaţiilor de folosire a pseudoefedrinei, în celebrul scandal Nurofen, medicament pe care i l-a administrat medicul lotului, Ioachim Oană. Cazul a ajuns la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, care a menţinut însă decizia de suspendare a CIO.

Andreea Răducan s-a retras din gimnastică în 2002, iar cariera sa s-a îndreptat spre comentariu sportiv pentru o perioadă. A obţinut şi o diplomă în Jurnalism la Universitatea Bucureşti, iar de câţiva ani se ocupă de Fundaţia Olimpică Română.

Este căsătorită cu Daniel Tandreu din 2016, iar în acest an va deveni mamă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.