Vremea colindatului la Consiliul Judeţean Buzău a fost, pentru doi dintre consilieri, prilej pentru un concurs de pocnit din bici. Şeful UPU Buzău, Adrian Zoican, şi un fost senator, în prezent consilier PMP, Constantin Popa, s-au întrecut, chiar dacă au recunoscut că de mult timp nu au mai fost la colindat. Momentul le-a oferit ocazia să-şi amintească de tradiţiile frumoase şi de vremurile fericite din copilărie. Şi preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a transmis că tradiţiile trebuie respectate, indiferent de vremurile trăite.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Consiliul Judeţean Buzău a reluat în acest an tradiţia primirii colindătorilor din judeţ la finalul ultimei şedinţe ordinare de Consiliu Judeţean.  

La finalul întrunirii de joi, aleşii au fost invitaţi în faţa sediului instituţiei unde au fost ascultat colinde cântate de colindători veniţi din întreg judeţul. Astfel, în faţa aleşilor au prezentat colinde şi obiceiuri străvechi copii din Smeeni şi Berca, dar şi adulţi din Padina sau Mânzăleşti. 

Doi dintre aleşi au făcut apel la bunăvoinţa colindătorilor şi au solicitat să îşi demonstreze abilităţile şi să pocnească şi ei din bici. 

Adrian Zoican, consilier liberal şi şef al Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean Buzău şi Constantin Popa, de profesie geamgiu, fost senator(2012-2016) ales pe liste PP-DD trecut apoi la UNPR şi în prezent consilier judeţean ales pe liste PMP au încercat să îşi aducă aminte de copilărie când ar fi practicat aceste obiceiuri. 

„Normal, ca orice copil din vremurile noastre, mergeam cu plugul. Eram gaşcă mare, mie îmi plăcea să pocnesc cu biciul, alţii erau cu talanga sau cu buhaiul. Erau vremuri frumoase. Oamenii ne ofereau mere, cozonaci, nuci, dar şi bani”, spune şeful UPU Buzău. 

Lipsa de antrenament s-a cunoscut şi, dacă Adrian Zoican, şeful de la UPU, a mai reuşit câteva pocnituri din bici în cazul fostului senator Popa biciul nu s-a lăsat deloc înduplecat. 

Momentul a fost însă prilej de amintiri frumoase.  

”Eu copilăria mi-am petrecut-o în Ardeal, la 65 de kilometri de Cluj. Doamne, ce mai copilărie am avut şi cât am mers cu plugul şi cât am pornit din bici. M-am şi ofticat că astăzi nu mi-a ieşit (...) Acum nu mai este nimic din ce era odată. Faptul că îi văd pe copii aştia mărginiţi şi limitaţi îmi dau seama cât au pierdut ei. Noi aveam costum popular şi mergeam la colindat, de unde primeam fructe şi mâncare. Dar oamenii ne primeau şi era o bucurie pentru ei să ne primească. Bani nu ne dădeau deloc în vremurile alea, dar ne dădeau friptură, cârnaţi din aia ardeleneşti sau cozonac care era demenţial. Noi nu aveam curent electric atunci. La Bociu nu era curent şi cu toate astea am prins toate şezătorile posibile. Era o frumuseţe”, spune Constantin Popa. 

În ceea ce priveşte viaţa în pandemie, Constantin Popa spune că cea mai mare problemă este că distanţarea socială a distanţat şi sufletele şi oamenii se tem unii de alţii. 

”Acum... stăm în casă. Eu care sunt un om care aş merge, dar nu mai am unde să mă duc. Toţi suntem fără chef, toţi suntem ofiliţi şi nu bătrâneţea face asta. S-a stricat lumea. Distanţarea asta socială a distanţat sufletele. Omul nu se mai bucură când îi vin musafiri. Dacă ai observat, eu si cu Zoican încă mai încercăm să glumim. Nu poate totul să fie după o linie, să te ghideze cineva. Trebuie să găsim puterea să fim noi înşine. Am avut o problemă la inimă. Mi-au pus doctorii ăştia un stent după care la ceva timp am făcut şi Covid. Doamne, a fost groaznic! Am stat în container la Zoican (nr. şeful UPU Buzău) şi mi-a trecut toata viaţa prin faţa ochilor. Mi-am dat seama dacă mor că tot ceea ce am sunt amintirile mele. Atât”, spune Popa. 

La finalul confruntării, fostul senator Popa s-a declarat învins de medicul Adrian Zoican spunând însă că doctorul este ceva mai tânăr şi a lăsat biciul din mână de mai puţin timp decât a făcut-o el.   

Întâlnirea cu colindătorii a fost un moment emoţionant şi pentru preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu. După un an în care colindătorii nu au ieşit la colindat aşa cum cere datina, în acest an preşedintele CJ Buzău le-a mulţumit pentru prezenţă şi le-a transmis că tradiţiile nu trebuie să se piardă indiferent de vremurile prin care trecem. 

„Vin colindătorii, cum veneau odată...Una dintre tradiţiile mele preferate este primirea colindătorilor la sediul Consiliului Judeţean în fiecare an după ultima şedinţă ordinară. Astfel, încheiem anul cu sufletele pline de recunoştinţă, este un moment care ne aduce aminte că indiferent de vremuri tradiţiile noastre nu trebuie să se piardă”, a transmis Petre Emanoil Neagu.  

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.