Premierul Viorica Dăncilă a vorbit, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, despre criza de ”imunoglobină”, referindu-se la declanşarea mecanismului de protecţie civilă, din cauza lipsei totale de imunoglobulină în România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”O altă problemă la care doresc să mă refer este declanşarea Mecanismului european de protecţie civilă, şi mă refer la imunoglobină. Zilele trecute am dat acceptul doamnei ministru al Sănătăţii, doamna Sorina Pintea, pentru apelarea Mecanismului european de protecţie civilă, din cauza lipsei de imunoglobină din spitale. (...) Situaţia din ultimul an, în care s-a înregistrat o lipsă acută de pe piaţă a imunoglobinei va fi în sfârşit finalizată. Cred că este o situaţie pe care putem să o rezolvăm pe termen scurt în ceea ce priveşte acest aspect”, a afirmat Viorica Dăncilă.

Premierul a precizat că ”demersurile pentru achiziţionarea imunoglobinei vor fi realizate de acum de către CN Unifarm SA, care va acoperi de asemeni şi costurile aferente”.

”Discontinuităţile în aprovizionarea cu imunoglobină au fost generate de retragerea de pe piaţă a producătorilor care asigurau 80% din necesar, iar în ciuda efoturilor depuse de Ministerul Sănătăţii în anul 2017, inclusiv eliminarea taxei clawback, criza de imunoglobină a continuat”, a încheiat Dăncilă.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că în acest moment nu mai există nicio doză de imunoglobulină, că sunt sute de pacienţi afectaţi şi că singura soluţie în acest moment era declanşarea mecanismului de protecţie civilă, prin solicitarea ajutorului ţărilor UE şi NATO pentru criza imunoglobulinei. Ea a spus că deja există un răspuns de la un stat membru, cu care s-a luat legătura.

Potrivit datelor disponibile la Ministerul Sănătăţii, în România sunt necesare lunar aproximativ 5.000 de doze de imunoglobulină, iar preţul unei doze este de aproximativ 100 de euro.

România a cerut oficial ajutorul ţărilor din UE şi NATO pentru criza de imunoglobulină, ministrul Sănătăţii Sorina Pintea anunţând că i-a comunicat şi prim-ministrului că va activa această procedură. Demersurile pentru achiziţionarea imunoglobulinei  vor fi realizate de către Compania Naţională „UNIFARM” SA, care va acoperi şi costurile.

"Declanşarea acestui mecanism se realizează în baza Deciziei nr. 1313/2013 a Parlamentului şi Consiliului European, în vederea asigurării cantităţii necesare de imunoglobulină umană pentru tratamentul pacienţilor români. Minsterul Sănătăţii a informat  Punctul Local Naţional al Mecanismului European de protecţie civilă din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă despre această decizie şi despre necesitatea ca această instituţie să solicite sprijinul statelor membre ale Uniunii Europene pentru furnizarea în România a cantităţilor de imunoglobulină disponibile în alte state europene", menţiona, luni seară, Ministerul Sănătăţii, adăugând că demersurile pentru achiziţionarea imunoglobulinei  vor fi realizate de către Compania Naţională „UNIFARM” SA, care va acoperi şi costurile.

Ministerul Sănătăţii a explicat că discontinuităţile în aprovizionarea cu imunoglobulină au fost generate de  retragerea de pe piaţă  a producătorilor care asigurau  peste 80% din necesar.

"În ciuda eforturilor depuse de Ministerul Sănătăţii în anul 2017, inclusiv eliminarea taxei clawback pentru imunoglobulină prin adoptarea de către Guvernul României a Ordonanţei de urgenţă nr. 100 /2017 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii, de scutire de la plata contribuţiei trimestriale a medicamentelor derivate din sânge uman sau plasmă umană, în prezent continuă criza de imunoglobulină pe piaţa din România,  cu impact vital asupra vieţii pacienţilor diagnosticaţi cu imunodeficienţe primare, boli auto-imune, boli neurologice etc", menţiona MS.

În urmă cu o lună, Sorina Pintea anunţa că a primit garanţia distribuitorilor că în luna aprilie vor mai fi trimise alte 1.000 de doze de imunoglobulină.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.