Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, la propunerea primarului General, Gabriela Firea, proiectul de hotărâre privind abrogarea HCGMB nr. 539/2019 privind măsuri concrete de îmbunătăţire a calităţii aerului în Municipiul Bucureşti, ce prevedea introducerea vinietei ecologice şi restricţii în zona centrală – cea mai afectată de poluare - pentru autoturismele intens poluante: non Euro, Euro 1, Euro 2 şi Euro 3.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am iniţiat acel proiect pentru a veni în sprijinul şi completarea măsurilor luate de Primăria Capitalei pentru a îmbunătăţi calitatea aerului. În timpul dezbaterii publice privind introducerea vinietei ecologice, cei mai mulţi dintre bucureşteni nu s-au opus măsurilor. Cu toate acestea, după intrarea în vigoare a actului normativ, respectiv data de 01 ianuarie, au apărut foarte mulţi contestatari ai proiectului, iar unii dintre aceştia au depus plângeri prealabile, solicitând în instanţa anularea hotărârii pentru introducerea măsurii antipoluare. Prin urmare, am realizat – la acel moment - o consultare publică, iar 85% dintre respondenţi au susţinut anularea restricţiilor de circulaţie şi a vinietei. De asemenea, au fost înregistrate şi 441 de plângeri prealabile formulate de cetăţeni sau organizaţii, care cer în instanţa anularea hotărârii privind introducerea vinietei. Întrucât nu cred în reuşită unui act normativ care nu are susţinerea celor care ar trebui să îl respecte, propun retragerea lui. Nu abandonăm proiectul Oxigen în sine, continuăm cu o mulţime de alte măsuri – unele sunt deja începute, altele în plan – altele au avut etape pilot şi dorim extinderea lor, pentru că au înregistrat succes, aşadar lucrăm la acest capitol în continuare -  pe mai multe planuri. Este doar o bătălie pe care va trebui, poate, să o regândim, războiul cu poluarea continuă”, a declarat Gabriela Firea, citată într-un comunicat de presă trimis, marţi, de Primăria Bucureşti.

Potrivit documentului, în ceea ce priveşte vinietele achizitonate până în prezent, contravaloarea acestora va fi returnată.

Primăria Capitalei anunţă că va derula în continuare proiecte pentru achiziţia de mijloace de transport în comun nepoluante, eliminarea autoturismelor intens poluatoare din traficul bucureştean prin extinderea programului de eco-vouchere, proiectele care privesc construirea de parcări de tip park&ride la intrările în oraş, proiectele pentru amenajarea pistelor de biciclete, plantarea copacilor, dar şi realizarea Centurii verzi – proiect care depinde parţial de alte instituţii ale statului.

Primarul Capitalei Gabriela Firea a anunţat, în 25 februarie, că renunţă la vinieta antiupoluare, aşa-numita ”taxă Oxigen”, în faţa unui val uriaş de respingere a unei măsuri luate în toată Europa, acuzând şi declaraţiile politicianiste. ”Cetăţenii resping ideea de restricţie”, a spus ea, după sondajul pe care l-a realizat online. Firea a precizat că face anunţul cu ”sufletul neîmpăcat”, dar ca nu renunţă la alte măsuri antipoluare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.