Şapte pompieri de la ISU Buzău şi câteva rude au participat duminică la o ceremonie de comemorare a celor care au pierit ucişi de explozia unui camion încărcat cu azotat de amoniu, în 24 mai 2004 la Mihăileşti, în judeţul Buzău.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ceremonia, desfăşurată după regulile impuse de situaţia actuală, nu a mai adunat ca în anii trecuţi sute de persoane şi nu a mai fost posibilă organizarea unui ceremonial militar. Participanţii la ceremonie au purtat măşti şi au stat distanţaţi, doi preoţi au oficiat o slujbă religioasă, au fost depuse coroane de flori iar rudele celor decedaţi au împărţit produse alimentare sigilate şi sticle cu apă minerală direct din bax.

FOTO: Ciprian Sterian
FOTO: Ciprian Sterian

„În urmă cu 16 ani, pe locul în are ne aflăm era o groapă imensă provocată de o explozie ce s-a auzit la zeci de kilometri distanţă, explozie care a luat 18 vieţi şi care a rănit 13 oameni. 7 dintre decedaţi erau pompieri, un tribut mult prea mare pentru ISU Buzău. Pe toţi i-am cunoscut, erau oameni buni şi acum cred că ne veghează din ceruri”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Buzău Vasile Prahoveanu.

FOTO: Ciprian Sterian
FOTO: Ciprian Sterian

La 24 mai 2004 un camion încărcat cu 20 de tone de azotat de amoniu de la combinatul chimic Doljchim s-a răsturnat pe DN 2 E 85 în apropiere de localitatea Mihăileşti, a luat foc şi a explodat în timp ce pompierii militari ajunşi la faţa locului încercau să lichideze flăcările.
În urma exploziei de la Mihăileşti au murit 18 oameni iar alţi 13 au fost răniţi. 7 pompieri şi-au pierdut viaţa - maior post mortem Mihalache Doru-Mihai, sublocotenent post mortem Necula Romeo, sublocotenent post mortem Manta Valentin Cezar, sublocotenent post mortem Jianu Nicolae, sublocotenent post mortem Stan Silviu, sublocotenent post mortem Medeleanu Georgian, sublocotenent post mortem Oprea Florentin Valentin, 2 jurnalişti, Elena Popescu şi Ionuţ Barbu, corespondenţi ai postului de televiziune Antena 1 şi alţi 9 civili.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.