Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a declarat pentru News.ro, după ce avocata Arhiepiscopului Tomisului a anunţat că-l va da în judecată, că „provocările calomnioase vor curge”, dar că a decis să nu le dea curs. De asemenea, el a afirmat, conform Replica, că nu ştie să se fi întreprins vreo anchetă sociologică în legătură cu persoana sa. În plus, el argumentează că afirmaţiile despre cazul anchetării ÎPS Teodosie sunt urmare a faptului că poziţionările sale publice „au fost permanent provocate şi solicitate firesc de presă”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a declarat într-o emisiune la Euronews, referindu-se la punerea sub acuzare a IPS Teodosie, în dosarul instrumentat de DNA, că acest caz este unul „care frapează şi mâhneşte”, iar „apariţia unei noi situări a Arhiepiscopului Tomisului în calitate de inculpat spune ceva îngrijorător”. Pentru aceste afirmaţii, avocata Arhiepiscopului Tomisului, Irina Luminiţa Stanciu, a anunţat că-l va da în judecată şi a cerut şi cercetarea sa disciplinară în cadrul BOR. 

„Domnul Vasile Bănescu foloseşte această ocazie pentru o răzbunare personală fiind de notorietate conflictul deschis pe care îl are cu Înalt Prea Sfinţitul Teodosie. Domnul Bănescu nu are autoritate morală, conduită şi viaţă personală care să fie în acord cu morala creştină fiind contestat de marea majoritate a creştinilor ortodocşi. În atare condiţie, domnul Vasile Bănescu face jocurile din interiorul Bisericii Ortodoxe Române şi cred că ar trebui demarată o anchetă şi o cercetare disciplinară în privinţa acestuia în cadrul Bisericii Ortodoxe Române. Văzând declaraţiile pe care domnul Bănescu a înţeles să le facă în cadrul emisiunii, eu anunţ cu această ocazie că voi sesiza instanţa civilă cu acţiunea având ca obiect răspunderea civilă delictuală împotriva domnului Vasile Bănescu. Domnia sa ar trebui să caute adevărul la instituţiile statului şi să evite convingerea că orice persoană împotriva căreia se exercită o acţiune penală este vinovată”, a mai afirmat avocata Arhiepiscopului Tomisului, Irina Luminiţa Stanciu. 

„Provocările calomnioase vor curge, dar am decis să nu le dau curs”, a declarat Bănescu pentru News.ro.

Într-o declaraţie pentru Repluica, el a explicat declaraţiile care au determinat reacţi avocatei Arhiepiscopului Tomisului.

„Nu cunosc să se fi întreprins vreo anchetă sociologică în spaţiul românesc în legătură cu insignifianta mea persoană şi cu activitatea mea, deşi persoanelor publice dintr-o funcţie le-ar face cu adevărat bine un asemenea demers. Chiar dacă nu tuturor, desigur, le-ar şi conveni“, a declarat reprezentatul Bisericii Ortodoxe pentru Replica.

„Afirmaţiile cuiva care nu te cunoaşte personal, dar care îşi dă public şi calomniator cu părerea despre autoritatea morală, conduita şi viaţa personală ale cuiva, constituie, cred, o autodenunţare a caracterului şi a lipsei de onestitate ale autorului acelor afirmaţii. Concis, în cazul meu, este vorba despre o abjectă calomnie: tot ce s-a emis în legătură cu persoana şi familia mea constituie o imensă minciună psihanalizabilă. Sunt căsătorit o singură dată, cu o persoană credincioasă şi ireproşabilă moral şi profesional. Calomnia este abjecţie în stare pură şi se situează la antipodul oricărei litere din Evanghelie“, a afirmat Vasile Bănescu.

Vasile Bănescu a precizat, pentru Replica, faptul că nu a făcut decât să răspundă unor întrebări, într-o emisiune. Acesta spune că îşi face doar datoria pe care o are, aceea de a comunica şi răspunde jurnaliştilor.

„Răspunsurile mele din cadrul unei emisiuni în care mi s-au adresat întrebări total justificate de context şi la care aveam obligaţia profesională să răspund au legătură exclusiv cu realitatea obiectivă imediată care se cere înţeleasă şi pe cât posibil explicată de instituţia pe care o reprezint. Poziţionările mele publice au fost permanent provocate şi solicitate firesc de presa în faţa căreia am datoria să răspund”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

„Personal, am fost calomniat grav în mod public de cineva care a emis minciuni pure la adresa mea şi a familiei. Am ales, însă, tăcerea bunului-simţ, nu calea conflictuală inclusiv juridică la care aş fi avut deplin dreptul”, a mai spus Vasile Bănescu.

Întrebat, de asemenea, la ce s-a referit de fapr când a spus că este un caz care „frapează şi mâhneşte”, Vasile Bănescu a adăugat că nu s-a referit strict la ancheta DNA nefinalizată şi nejudecată, ci a vorbit în contextul imaginilor făcute publice de către jurnaliştii de investigaţie, Recorder. De asemenea, reprezentatul BOR a insistat de mai multe ori, chiar şi în interviul de la care a pornit nemulţumirea Arhiepiscopiei Tomisului, asupra ideii că realitatea va fi descifrată doar de autorităţile competente, care se ocupă de caz. „A recunoaşte că este vorba despre un caz fără precedent în istoria BOR care «frapează şi mâhneşte», care, desigur, nu creează amorală indiferenţă sau masochistă bucurie, nu poate constitui, în limitele raţiunii obiective exprimată juridic, o încălcare a prezumţiei de nevinovăţie care se acordă, desigur, oricărui inculpat. Fireşte că în contextul cazului care afectează acum imaginea Bisericii, m-am referit exact la conţinutul acestuia, apărut într-o filmare devenită publică. Consider că nu e bine să ignorăm realitatea, ci să ne adecvăm onest la ea. O realitate pe care, aşa cum am subliniat de mai multe ori în interviu, o vor descifra total doar autorităţile judiciare care se ocupă de caz”, a mai spus Vasile Bănescu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.