Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat marţi că de la debutul campaniei s-au înregistrat 2.489 de reacţii adverse, cele mai multe fiind generale şi locale. Până acum nu s-au înregistrat cazuri de şoc anafilactic, deşi 4% dintre persoanele vaccinate au raportat reacţii alergice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI România a primit până acum peste 1,2 milioane de doze de vaccin, fiind administrate peste 890.000 de doze/ În ultimele 24 de ore au fost imunizate peste 35.000 de persoane

 

UPDATE: Valeriu Gheorghiţă a fost întrebat câte cazuri de parestezii la nivelul feţei au fost înregistrate în urma vaccinări anti-COVID-19.
 
“Le putem centraliza, dar pot să vă spun că atât datele din România, cât şi datele de la nivel internaţional, în mod deosebit din Israel, arată şi aceste lucruri sunt menţionate şi în rezumatul caracteristicilor produsului, este o particularitate prezenţa prezenţa acestor parestezii mai ales la nivel facial, dar şi nivel membrelor legate de vaccinarea cu vaccinul de la Pfizer. Raportul Agenţiei Europene a Medicamentului publicat pe 28 ianuarie este primul raport al datelor de siguranţă după momentul în care a fost pus în uzul practic, nu arată evenimente sau reacţii adverse altele decât cele deja menţionate în rezumatul caracteristicilor produsului, nu s-au înregistrat reacţii adverse ieşite din comun. Practic ceea ce era cunoscut şi menţionat în RCP a fost validat şi după vaccinarea a zeci de milioane de persoane”, a afirmat coordonatorul centrului de vaccinare.
 
El a menţionat că aceste parestezii sunt trecătoare şi nu lasă sechele. 
 
“Aceste parestezii sunt tranzitorii, sunt trecătoare şi nu lasă sechele pe termen lung. Evident, creează o stare de anxietate pentru persoana în cauză însă atunci când explicăm poate mai bine aceste reacţii adverse rar întâlnite şi printr-o consiliere a persoanei în cauză cred că lucrurile pot să fie controlate fără probleme”, a afirmat Gheorghiţă. 
 
De asemenea, el a mai fost întrebat dacă au fost situaţii în care a fost nevoie de utilizarea epipenelor care se află în fiecare centru de vaccinare. 
 
“Au fost câteva situaţii în care s-au folosit seringile umplute cu adrenalină, având în vedere că în prezent în momentul de faţă este mai prudent atunci când o persoană acuză o stare generală modificată, evident colegii din centrele de vaccinare din prudenţă pot să folosească aceste medicamente tocmai pentru a asigura un nivel cât de poate de ridicat al protecţiei  persoanelor respective. Nu au fost înregistrate cazuri de şoc anafilactic”, a transmis coordonatorul campaniei de vaccinare. 
Întrebat cum s-au manifestat reacţiile alergice după vaccinarea, Valeriu Gheorghiţă a răspuns: “În majoritatea cazurilor au fost erupţii de tip urticarian şi au mai fost cazuri de angioedem, adică de tumefiere la nivelul buzelor”.
 
ŞTIRE INITIALĂ: Valeriu Gheorghiţă a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, că, din 27 decembrie, când a început campania de vaccinare, s-au înregistrat în total 2.489 de reacţii adverse, dintre care 530 au fost reacţii locale. 
 
Potrivit lui Gheorghiţă, au fost 21% reacţii exclusiv locale, 74% generale şi locale şi 5% exclusiv generale. 
 
”Din totalul  persoanelor pentru care s-au raportat reacţii adverse, cele mai frecvente manifestări au fost de tipul: 53% durere, tumefacţie, erupţie cutanată, stare de oboseală, febră şi frisoane. 33% dintre persoane au raportat cefalee, 33% dureri musculare, sau articulare, 12%  greaţă, vărsături, diaree, 11% stare de anxietate, 5% erupţii cutanate, 5% adenopatii – mărirea de volum a ganglionilor locali, 4% reacţii alergice, 3% parestezii – furnicături la nivelul feţei sau membrelor, 1,2% insomnie. Nu s-au înregistrat cazuri de şoc anafilactic”, a declarat Gheorghiţă. 
 
Potrivit acestuia, rata de apariţie a reacţiilor adverse este 2,8 la o mie de doze administrate
 
Coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat că o persoană poate avea mai multe reacţii raportate. 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.