Incendiul izbucnit sâmbătă la vegetaţie uscată şi buturugi în zona Câineni din judeţul Vâlcea, o zonă foarte greu accesibilă, a fost localizat, dar este dificil de estimat când va fi lichidat, din cauza condiţiilor meteo şi a terenului care nu permite intervenţia pedestră decât pe o treime din zona afectată. Oficialii ISU Vâlcea precizează că focul nu a pătruns în fondul forestier.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
 
"Deocamdată incendiul nu a intrat în fondul forestier. Se manifestă pe o suprafaţă de două-trei hectare, suprafaţa incendiată. (...) Este o zonă greu accesibilă pe o porţiune, din cele trei hectare la un hectar se poate interveni pedestru, două hectare sunt imposibil de ajuns pedestru, ar trebui să coborâm în rapel, este foarte complicat. Mai mult decât atât, în zonă este vegetaţie în pământ, turbă, ieri când am fost acolo, am săpat, efectiv, în pământ metri şi cum săpai, cum se aprindea. Deja incendiul a început să meargă prin pământ. Din fericire, deocamdată nu a intrat în fondul forestier”, a declarat, luni, inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea, Dan Pascaru.
 
El a explicat că luni continuă acţiunea, iar pentru a ajunge la locul în care focul arde forţele de intervenţie trebuie să se deplaseze cu autovehiculele două-trei ore pe un drum forestier cu viteze foarte mici, după care cel puţin o oră şi un sfert – o oră şi jumătate de mers rapid pe teren accidentat.
 
"Nu poţi să rămâi nici peste noapte în zonă pentru că este o zonă cu foarte mulţi urşi, zonă cu vipere, trebuie să fii atent pe unde calci, e o zonă mai complicată. Deocamdată incendiul este localizat, să sperăm că în zilele următoare o să-l şi lichidăm, contează foarte mult condiţiile climatice. Ieri, când am ajuns acolo în jur de ora 10:30, am crezut că într-o oră şi ceva, două l-am terminat incendiul, l-am lichidat. A venit un vânt foarte puternic, l-a reaprins din toate poziţiile”, a adăugat şeful ISU Vâlcea.
 
Incendiul a izbucnit sâmbătă după amiază, iar aeronave Spartan ale Ministerului Apărării Naţionale au intervenit în sprijinul echipelor care acţionau terestru, lansând deasupra zonelor incendiate continere de câte o tonă de apă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.