La iniţiativa deputatelor USR PLUS Diana Buzoianu şi Oana Cambera, USR PLUS a depus o propunere legislativă de modificare a Codului Silvic în sensul transparentizării procedurii de elaborare al amenajamentelor silvice. Astfel, nu doar că legislaţia românească va fi aliniată normelor europene, dar cetăţenii, societatea civilă şi specialiştii interesaţi vor putea participa în mod real la dezvoltarea planurilor anuale de management a amenajamentelor silvice şi, cel mai important, vor avea asigurat accesul la informaţiile publice privind fondul forestier.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Lupta pentru transparenţă reprezintă o prioritate a mandatului meu, inclusiv în domeniul mediului. Vreau să mă asigur că protejăm mediul înconjurător în mod real, nu doar pe hârtie, şi că ne luptăm împotriva defrişărilor ilegale ce destabilizează întregul echilibru ecologic. Prin aceste demersuri şi eforturi depuse ne dorim să atingem obiectivele asumate în coaliţie, dar şi să implicăm cetăţenii în deciziile cu impact asupra mediului”, a afirmat Diana Buzoianu, membru în Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic, potrivit unui comunicat de presă al USR PLUS.
 
De asemenea, Oana Cambera a precizat că informaţiile de mediu trebuie să fie publice deoarece au efect asupra tuturor oamenilor.
 
„Informaţiile de mediu trebuie să fie publice, întrucât au efect asupra tuturor cetăţenilor, iar documentele ce stabilesc planurile forestiere nu pot fi decise exclusiv de un grup restrâns de oameni, fără a ţine cont de opinia specialiştilor şi a societăţii civile. Lipsa transparenţei şi a accesului la date şi nepermiterea contribuţiei specialiştilor au favorizat, timp de 30 de ani, doar anumite grupuri de interese şi au condus la abuzuri materializate în tăierile excesive de pe teritoriul ţării”, a explicat Oana Cambera, membru în Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului.
 
Amenajamentele silvice prezintă o importanţă deosebită pentru că prin acestea se operează planificarea tehnică a unităţilor publice ce administrează ocolul silvic, dar şi a proprietarilor de păduri. De asemenea, amenajamentele silvice constituie fundamentul ştiinţific în baza căruia se face inventarierea pădurilor şi a lucrărilor de curăţare, rărire şi defrişare a acestora.
 
În timp ce, la nivel european, procesul de elaborare a amenajamentelor silvice este dezbătut şi se supune consultării publice, conform prevederilor Directivei Europene 2003/4/CE privind accesul publicului la informaţia privind mediul, în România, părţile interesate şi societatea au continuat să aibă acces limitat la informaţiile de mediu şi la planurile de gestionare a pădurilor. 
 
Ca urmare a acestor practici deficitare şi a lipsei de transparenţă a instituţiilor publice româneşti responsabile, Comisia Europeană a demarat procedura de infringement şi sancţionare a României.
 
Proiectul iniţiat de Diana Buzoianu şi Oana Cambera de modificare a Codului Silvic vizează transparentizarea procedurii de elaborare a amenajamentelor silvice, supunerea acestora spre dezbatere publică şi publicarea lor pe site-ul propriu al autorităţii competente.
 
Proiectul a fost iniţiat în contextul în care persoane interesate şi reprezentanţi ai unor asociaţii, care fac de mult timp demersuri pentru protejarea fondului forestier, s-au lovit de refuzul autorităţilor de a le furniza datele solicitate invocându-se faptul că „amenajamentele silvice nu sunt documente/informaţii de interes public”. Societatea civilă a demarat acţiuni în instanţă pentru ca amenajamentele silvice să fie făcute publice, Tribunalul Bucureşti pronunţându-se în acest sens. Cu toate acestea, până la prezentul proiect de lege, nu au fost luate măsuri concrete pentru a pune aceste documente la dispoziţia publicului. 
 
Publicarea amenajamentelor într-un format accesibil va oferi experţilor tehnici şi organizaţiilor de specialitate din mediul privat posibilitatea de a-şi prezenta punctul de vedere, precum şi de a valorifica informaţia în rapoarte şi articole de relevanţă ştiinţifică. 
 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.