Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat, miercuri, că o bună parte dintre cei care revin în activitate sunt preocupaţi de măsurile de protecţie în contextul pandemiei de COVID-19, precizând că vede o revenire bazată pe responsabilitate şi pe asumare din partea angajatorilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Trebuie să vă spun că personal văd o revenire în activitate bazată pe responsabilitate şi pe asumare din partea angajatorilor. În comunicarea pe care am avut-o în această perioadă, am constatat că o bună parte dintre cei care revin în activitate sunt preocupaţi de măsurile de protecţie, mi se pare o atitudine responsabilă pe care sunt convinsă că au nu numai angajatorii, cei care mi-au scris, ci şi echipele lor, angajaţii”, a declarat ministrul Muncii. 
 
Violeta Alexandru a anunţat o măsură de sprijin pentru firme este acordarea unui procent de 41,5 la sută din costul salarial pentru fiecare angajat care s-a aflat în şomaj tehnic cel puţin 15 zile.  
 
“Guvernul ştie că această perioadă prin care am trecut nu s-a terminat, nu se termină imediat, ci că în continuare aceste firme se află în faţa unei serioase provocări şi vine cu o măsură direct în sprijinul lor prin acordarea unui procent de 41,5 la sută din costul salarial al fiecărui angajat pe care anterior angajatorul l-a avut în şomaj tehnic, deci căruia anterior i-a suspendat temporar contractul de muncă. Condiţia pentru minimă pe care am pus-o este ca respectivul angajat să fi fost 15 zile în această situaţie de suspendare temporară a contractului de muncă pentru a putea avea o continuitate în măsurile guvernamentale pe care le acordăm”, a afirmat Violeta Alexandru. 
 
Ea a menţionat că o condiţie pusă angajatorilor este menţinerea relaţiilor contractuale cu salariatul până la sfârşitul anului.
 
“Condiţia pe care o solicităm angajatorilor este să menţină relaţiile salariale, contractuale cu salariatul până la sfârşitul anului, deci ca atare după cele trei luni în care guvernul nu acordă acest sprijin fix următoarele patru luni angajatorul are obligaţia de a menţine contractul de muncă activ cu respectiva persoană”, a explicat Violeta Alexandru. 
 
Ministrul Muncii a mai afirmat că dacă un angajator desfăşoară activităţi după două coduri CAEN, atunci trebuie să aleagă între şomaj tehnic şi măsura de acoperire a 41,5 la sută din costul salarial.  
 
“Sunt necesare câteva precizări legate de posibilitatea de a accesa atât şomaj tehnic, cât şi măsura activă de 41,5 la sută despre care vorbeam de către aceeaşi entitate economică. Dacă un angajator dispune de două coduri CAEN, deci desfăşoară activităţi aferente a două coduri CAEN, el va trebui să opteze între cele două măsuri, adică să aleagă dacă în funcţie de evaluarea internă pe care şi-o face dacă doreşte să beneficieze de şomaj tehnic, respectiv dacă doreşte să acceseze măsura constând în acoperirea procentului de 41,5 la sută din costul salarial”, a mai transmis Violeta Alexandru. 
 
Ea a explicat că angajatorii vor acoperi costurile salariale şi contribuţiile, iar în maxim 10 zile vor primi fondurile aferente de la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă. 
 
Ministrul Muncii a precizat că o altă măsură se referă la acordarea unei sume de maxim 50 la sută din salariul unui angajat până la 2500 de lei pentru fiecare persoană angajată care se încadrează în categoria de vârstă 16-29 de ani sau peste 50 de ani. 
 
“O altă măsură activă pe care Guvernul a susţinut-o la propunerea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale în şedinţa de săptămâna trecută constă în acordarea unei sume de maxim 50% din salariul unui angajat până la 2.500 de lei pentru fiecare persoană, se acordă angajatorului pentru fiecare persoană angajată, care se încadrează în categoria de vârstă 16 - 29 de ani sau are peste 50 de ani. Această măsură vizează deopotrivă segmentul de forţă de muncă tânără, dar şi pe cel care depăşeşte 50 de ani şi care se află în serioase situaţii de dificultate în a-şi găsi un loc de muncă”, a mai afirmat Violeta Alexandru.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.