Sindicaliştii Sanitas protestează, marţi, în faţa Guvernului şi pichetează prefecturile din mai multe judeţe, cerând aplicarea legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, dar şi stabilirea unor sporuri şi acordarea unor stimulente şi pentru angajaţii din Asistenţa socială. La Timişoara, doi protestatari s-au îmbrâncit, fiind îndepărtaţi de jandarmi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
 
În Bucureşti, sindicaliştii protestează, pe ploaie, în faţa sediului Guvernului. 
 
”Hoţii, hoţii” şi ”Mincinoşii”, strigă sindicaliştii. 
 
În mai multe judeţe din ţară, reprezentanţi ai sindicaliştilor pichetează sediile prefecturilor. 
 
La Timişoara, aproximativ o sută de persoane, sindicalişti din sănătate, dar şi din învăţământ protestează Prefectura Timiş. 
Pe pancartele acestora se pot citi mesaje precum ”40 punctul de pensie”, ”Nu tăiaţi pensiile”, ”Noi am muncit, voi ne-aţi minţit”, ”Jos Guvernul”, ”Ne-aţi minţit”, ”Guvernul ne-a pus pumnul în gură”.
 
La Timişoara a fost şi un incident. La un moment dat, doi dintre protestatari s-au îmbrâncit, însă imediat au fost îndepărtaţi de către jandarmii care supraveghează protestul.
 
 

La Buzău, au participat la protest aproximativ 100 de persoane, asistenţi medicali din cadrul spitalelor buzoiene şi din centrele de asistenţă socială.

Sindicaliştii Sanitas s-au strâns în faţa Prefecturii Buzău cu steguleţe şi pancarte pe care erau scrise nemulţumirile şi au scandat  lozinci faţă de decizia Guvernului de a le tăia sporurile salariale pe care unii dintre aceştia spuneau că nici nu le-au încasat deşi ar fi meritat acest lucru.

”Am venit aici pentru o cauză nobilă, vrem sporul care ni se cuvine din salariu, stimulentul de risc promis nu ni s-a dat deşi am stat în carantină câte două săptămâni şi cred că este nevoie să ne impunem un pic. Nu cu forţa, cu vorba bună şi cred că înţeleg şi domnii care sunt la putere că nu ne este uşor, facem ture grele", a spus Dragoş Tănăsescu asistent în cadrul unui centru de plasament din Buzău.

Un brancardier de la UPU Buzău a venit la protest îmbrăcat în combinezonul în care lucrează pe care a scris cu marker-ul un mesaj adresat guvernanţilor prin care doreşte să îi anunţe că deşi a transportat  din martie mai mulţi pacienţi Covid-19 nu a primit sporurile promise.

”Sunt brancardier în cadrul UPU Buzău şi am cărat de-a lungul timpului majoritatea pacienţilor care mi-au căzut în mână unii chiar şi cu Covid-19 şi nu am beneficiat de nici un drept în plus iar acum înţeleg că se doreşte a ni se micşora veniturile. Nu este normal acum când  trebuie să ţinem cu sănătatea şi să protejăm angajaţii din unităţile spitaliceşti şi să ţinem cu sănătatea", a spus Viorel Guţeniuc brancardier la UPU Buzău.

Reprezentantul Sanitas Buzău a explicat că oamenii sunt nemulţumiţi că nu au mai primit măririle salariale promise şi a ameninţat cu mişcări ample de protest dacă revendicările acestora nu vor avea ecou.

”Exact cum am anunţat ne-am făcut apariţia în stradă pentru că oamenii sunt foarte nemulţumiţi. Am încercat să îi conving să nu vină decât 100 de persoane. Oamenii doreau să vină în număr mult mai mare pentru că sunt nemulţumiţi şi au văzut că în urma Ordonanţei 226 nu s-au primit deloc bani pentru infirmieri, brancardieri, personal tesa şi administrativ. De aici cred că o să fie proteste de o şi mai mare amploare pentru ca oamenii nu suportă ca aşteptând o mărire de salariu să nu mai primească nimic mai ales că nu erau nişte sume aşa de mari cum au fost pentru medici şi asistenţi. Vedem ce se va rezolva şi dacă nu vom avea un Consiliu Naţional şi vom stabili următoarele forme de protest care vor avea loc", a spus liderul Sanitas Buzău  asistent Mihai Ştefan.

Sanitas a anunţat care sunt revendicările în cadrul acestui protest: 
 
1. Aplicarea prevederilor Legii nr. 153/2017 – legea-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
2. Stabilirea sporului de condiţii prin raportare la salariul de bază aflat în plată.
3. Acordarea stimulentului de risc salariaţilor din asistenţa socială.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.