Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă că sistemul de distribuire către populaţie a comprimatelor cu iodură de potasiu produse în contextul războiului din Ucraina este "perfect funcţional". Alexandru Rafila face apel la populaţia eligibilă să ia de la medicii de familie reţetele în baza cărora medicamentul se eliberează gratuit în farmacii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Medic de familie, către ministrul Sănătăţii: În urma indicaţiilor total iresponsabile pe care le-aţi dat românilor astăzi, ne sună tuturor în continuu telefoanele să le dăm urgent reţetele pentru iodura de potasiu. Şi vor să o şi înghită

UPDATE: ”Ministerul Sănătăţii desfăşoară o campanie naţională de distribuire a iodurii de potasiu 65 mg. Reamintim faptul că iodura de potasiu se eliberează doar pe baza prescripţiei medicale, eliberate de medicul de familie”, a transmis, luni seară, Ministerul Sănătăţii.  

Sursa citată precizează că, potrivit recomandărilor din prospectul produsului, iodura de potasiu nu este recomandată persoanelor peste 40 de ani, deoarece acestea sunt mai puţin susceptibile să beneficieze de tratamentul cu iodură de potasiu după expunerea la iod radioactiv. 

Ministerul publică lista farmaciilor comunitare care distribuie gratuit comprimatele de iodura de potasiu. 

”Important: Iodura de potasiu se administrează NUMAI în caz de incident nuclear, la indicaţiile autorităţilor”, a mai transmis ministerul.  

ŞTIRE INIŢIALĂ: "Distribuţia pastilelor de potasiu este perfect funcţională, îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta de până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia şi avem 2.500 de farmacii în toată ţara de unde îşi pot ridica în mod gratuit aceste pastile. Deci este un sistem perfect funcţional, este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să-l punem la punct”, a declarat, luni, Alexandru Rafila.

 
Potrivit ministrului, listele cu farmaciile care distribuie pastilele cu iodură de potasiu sunt disponibile la Ministerul Sănătăţii şi la Direcţiile de Sănătate Publică din teritoriu. 
 
"Probabil că pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina e posibil ca cererea să crească, dar, repet, medicii de familie trebuie să elibereze prescripţie acestor pacienţi care au dreptul să primească microcomprimatele de iodură de potasiu”, a adăugat ministrul Sănătăţii.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.