Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, la ceremonia de miercuri, de la Palatul Cotroceni, pentru promulgarea legii care aprobă Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului, că „sănătatea nu este şi nu trebuie să reprezinte niciodată o miză electorală sau un prilej pentru demagogie şi oportunism politic”. La evenimentul de la Cotroceni a fost prezent şi premierul Nicolae Ciucă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Ciucă, după promulgarea Planului de prevenire şi combatere a cancerului: Vom găsi resurse şi vom aloca banii necesari pentru implementarea şi operaţionalizarea acestui Plan

 

 
„Îmi face plăcere să găzduiesc astăzi, la Palatul Cotroceni, evenimentul care marchează semnarea decretului de promulgare a legii prin care se aprobă Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului. Încă de la început vreau să vă spun că apreciez foarte mult modul în care toţi cei cu responsabilităţi în promovarea actului normativ au înţeles apelul transmis în urmă cu mai puţin de 11 luni, cu ocazia lansării proiectului acestui plan. Maniera în care autorităţile, specialiştii şi pacienţii au colaborat pentru ca acest demers să fie finalizat reprezintă un standard de bune practici, care merită multiplicat nu doar în sănătate, ci şi în multe alte domenii. Am urmărit îndeaproape parcursul proiectului şi mă bucur să constat că interesul pacientului a fost prioritar. Aşadar, le mulţumesc tuturor celor dedicaţi în susţinerea acestei cauze.  Sănătatea nu este şi nu trebuie să reprezinte niciodată o miză electorală sau un prilej pentru demagogie şi oportunism politic. Starea de sănătate a unei naţiuni este un vector indiscutabil pentru progres şi, din această perspectivă, se impune ca politicile publice în acest domeniu să fie bine fundamentate”, a afirmat Klaus Iohannis.
 
Şeful statului a adăugat că se va implica, ori de câte ori este nevoie, pentru a corecta unele situaţii care nu sunt bine gestionate.
 
„Vă asigur că mă voi implica, ori de câte ori voi considera că este nevoie, în corectarea unor situaţii incorect gestionate, care pun în pericol îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare a României. Momentul de astăzi este un foarte bun exemplu că eforturile susţinute duc la punerea în practică a angajamentelor asumate.  Sunt încrezător că, deşi rezultatele nu vor apărea peste noapte, putem reuşi împreună, în parteneriat, printr-un efort naţional, să îmbunătăţim starea de sănătate a populaţiei”, a punctat preşedintele Iohannis.
 
El a mai spus că românii au dreptul la aceste inovaţii ale prezentului şi la un astfel de Plan pentru combaterea cancerului.
 
„În ceea ce priveşte aplicarea Planului naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului, avem obligaţia să acţionăm acum, în numele tuturor celor care au pierdut lupta cu această boală şi al celor care astăzi se confruntă cu un diagnostic dramatic. Sunt progrese remarcabile ale ştiinţei medicale, sunt tehnologii de ultimă generaţie care transformă cancerul într-o boală care poate fi controlată. Românii au dreptul la aceste inovaţii ale prezentului. Prin legea promulgată astăzi, transpunem în practică dreptul fundamental la sănătate. Actorii cu responsabilităţi, în parteneriat cu mediul academic şi mediul privat, au obligaţia de a identifica soluţiile, pentru a permite accesul larg la opţiuni terapeutice adecvate. În acelaşi timp, subliniez că acţiunea doar pe componenta clinică nu va reuşi să influenţeze în mod semnificativ statisticile privind mortalitatea şi morbiditatea prin cancer”, a slubliniat şeful statului. 
 
Preşedintele României a amintit despre raportul Comisiei Europene privind Starea Sănătăţii în Uniunea Europeană pentru anul 2021 care „este elocvent în acest sens pentru situaţia din România” şi în care ţara noastră ocupă locul al treilea cu privire la mortalitate.
 
„Ocupăm locul trei în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte mortalitatea care poate fi prevenită. Aproape jumătate dintre decesele din anul 2019 pot fi atribuite factorilor de risc comportamentali, inclusiv fumatul, alimentaţia nesănătoasă, consumul de alcool şi activitatea fizică scăzută. Factorii de mediu, precum poluarea aerului, contribuie, de asemenea, la un număr considerabil de decese. Vă îndemn, aşadar, să acţionaţi susţinut în a promova o politică unitară de prevenţie şi educaţie pentru sănătate.  Rolul societăţii civile este esenţial în sprijinirea eforturilor autorităţilor de a creşte nivelul de alfabetizare în sănătate. Accesul la informaţii de încredere poate fi salvator, ghidând pacientul către depistarea precoce a bolilor şi tratamentul corespunzător. Totodată, resursele din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă reprezintă o oportunitate extraordinară pentru investiţii importante în lupta împotriva cancerului. Fiţi eficienţi şi valorificaţi aceste fonduri la potenţialul maxim”, a conchis preşedintele Iohannis.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.