Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a solicitat Corpului de Control al ministrului să verifice toate împrejurările în care s-a produs accidentul de la 2 Mai de sâmbătă dimineaţă, în care doi tineri au murit, şi a precizat că, după finalul acestor, evaluări vor fi făcute propuneri către autorităţile competente. Întrebat dacă se impune demisia şefului IPJ Constanţa, Predoiu a afirmat: “Dacă se va impune în urma acestui control, nu o să am ezitări nici cu privire la acel şef, nici cu privire la alţi şefi, dar deocamdată vreau să aştept acest control, vreau să lucrez pe procedură, pe lege, profesionist, astfel încât orice decizie voi lua să fie în afara oricărei critici şi să meargă către rezolvarea problemei, nu către un paleativ”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Ca ministru al Afacerilor Interne, prima mea datorie este să mă asigur că este lămurit complet şi întreg adevărul cu privire la aceste împrejurări, pe baza stabilirii întregului adevăr, asigur că orice neglijenţă sau vinovăţie constatată în cursul anchetei va fi supusă rigorilor legii. În acest scop, am dispus, în limita competenţelor pe care le am ca ministru al Afacerilor Interne, un control complet care să fie efectuat de Corpul de Control al ministrului pentru a crea cadrul juridic profesional şi desfăşura expertiza necesară pentru investigarea minuţioasă a întregului lanţ de evenimente. Ministerul Afacerilor Interne va comunica transparent asupra acestei anchete. Concret, după finalizarea evaluărilor, ofiţerii din cadrul Corpului de Control al ministrului vor prezenta concluziile, iar în funcţie de acestea şi de judecata mea asupra lor, vor formula propuneri, conform cadrului legal, către instituţiile competente. De asemenea, concluziile acestui raport vor fi făcute publice cu respectarea legislaţiei în domeniu”, a declarat Predoiu, luni, într-o conferinţă de presă. 
 
El a transmis un mesaj de luptă împotriva traficului de droguri. 
 
“Pe de altă parte, reiterez solicitarea pe care am formulat-o repetat încă de la preluarea mandatului de ministru către toate structurile de poliţie şi parchet, inclusiv şi mai ales structurile specializate, să abordeze energic, frontal şi complet fenomenul traficului de droguri şi al crimei organizate. Consumul de droguri este stimulat de multiple cauze, unele ţin inclusiv de educaţie, dar până la rezolvarea acestora se impune combaterea cu toate forţele şi instituţiile statului a traficului de droguri, a traficului de persoane şi a crimei organizate. Sancţionarea consumatorilor şi posesorilor este o dimensiune importantă a luptei cu drogurile, dar dimensiunea esenţială este identificarea, inculparea şi condamnarea marilor dealeri, marilor distribuitori şi a reţelelor de crimă organizată. Acest lucru trebuie făcut indiferent de conexiuni sau complicităţi care s-ar putea descoperi în jurul traficului de droguri”, a transmis Predoiu.
 
El a adăugat că acest lucru este o prioritate a MAI. 
 
“Aceasta este o prioritate declarată a ministerului şi solicitată de mine, ca ministru, tuturor structurilor Ministerului Afacerilor Interne, iar tragicul accident de la Vama Veche nu este decât un dramatic argument în plus pentru a menţine această prioritate. Există suficiente strategii de combatere a traficului de droguri, a traficului de persoane, a grupurilor de crimă organizată, a corupţiei, pentru că aceste flagelul sunt toate legate de inelul corupţiei”, a mai precizat ministrul Afacerilor Interne.
 
Cătălin Predoiu a fost întrebat dacă, în cazul în care într-un autoturism se găsesc substanţe interzise, se impune testarea şoferului cu aparatul drug-test.
 
“Toate aceste întrebări cu caracter practic vor fi lămurite în cadrul controlului. Pot să vă spun însă, cu caracter general, că legea prevede obligativitatea controlului drug-test în cazul unui accident. Dar, repet, toate chestiunile cu caracter tehnic vor fi lămurite profesional, transparent, rapid, de către Corpul de Control”, a precizat Predoiu.
 
El a mai fost întrebat câte aparate drug-test erau în seara respectivă în judeţul Constanţa.
 
“Sunt detalii pe care numai Corpul de Control le poate stabili. Orice speculaţie a mea sau orice răspuns aş da pe o problemă tehnică ar putea cumva submina credibilitatea acestui control. Nu doresc să dau niciun fel de indicaţie sau instrucţiuni Corpului de Control. Doresc să aflu întreg adevărul şi veţi afla inclusiv numărul de aparate”, a explicat ministrul Afacerilor Interne.
 
Întrebat dacă se simte vinovat de cele întâmplate, Cătălin Predoiu a răspuns: “Vinovaţii vor fi stabiliţi în funcţie de prevederi legale şi constatările din teren. (…) Am sentimentul că din prima clipă în care am păşit în acest minister şi am şi conştiinţa, nu numai sentimentul, am stabilit această prioritate de luptă cu drogurile, cu traficul de persoane şi crima organizată. Sunt documente publice în acest sens”. 
 
Ministrul a mai fost întrebat de jurnalişti de ce poliţiştii nu au verificat dacă maşina condusă de tânărul respectiv avea RCA. 
 
“Toate aceste întrebări de ordin tehnic le vor stabili organele de control. Înţelegeţi că ceea ce investigăm acolo, prin Corpul de Control, este dacă lucrurile s-au desfăşurat profesional şi în acord cu legea şi regulamentele. A trage concluzii acum, fără aceste informaţii verificate de către oameni independenţi, echivalează cu acelaşi demers de a fi neprofesionist, de a mă antepronunţa. Or acest lucru nu îl pot face”, a completat Predoiu.
 
La întrebarea dacă singurul poliţist care ştia să folosească drug-testul din zona respectivă era în concediu medical, ministrul Afacerilor Interne a precizat că “există această informaţie, dar, repet, ea trebuie certificată oficial”.
 
De asemenea, ministrul Afacerilor Interne a fost întrebat ce nu funcţionează astfel încât legea să fie aplicată mai bine şi să nu mai vedem astfel de tragedii.
 
“Sunt mai multe verigi slabe. Lipsa de resurse umane - acest minister are 35.000 de cadre pierdute, între ghilimele, din rândurile sale în ultimii ani, pregătirea profesională, stabilitatea acestor profesii, perspectiva pe termen lung, ghid de carieră, statut modernizat, dotări tehnice. Sunt numai şapte lucruri în care trebuie să ne lansăm în reconstrucţia acestui patrimoniu instituţional, logistic şi normativ ca să repunem Poliţia, şi nu numai Poliţia, toate structurile Ministerului Afacerilor Interne pe un standard pe care ni-l dorim cu toţi. Este o lucrare care va dura, dar ea a început”, a explicat Cătălin Predoiu. 
 
O altă întrebare primită de ministrul Afacerilor Interne a fost dacă se impune ca şeful IPJ Constanţa să îşi dea demisia. 
 
“Dacă se va impune în urma acestui control, nu o să am ezitări nici cu privire la acel şef, nici cu privire la alţi şefi, dar deocamdată vreau să aştept acest control, vreau să lucrez pe procedură, pe lege, profesionist, astfel încât orice decizie voi lua să fie în afara oricărei critici şi să meargă către rezolvarea problemei, nu către un paleativ”, a afirmat Predoiu. 
 
Totodată, el a mai fost întrebat dacă în locul şefului IPJ Constanţa şi-ar fi dat demisia. 
 
“Nu pot comenta acest lucru pentru că nu ştiu ce date a avut la dispoziţie. Vom afla acest lucru. Nu ştim dacă şi unde şi cine a greşit acolo, în ce moment operativ, ce măsuri se puteau lua, cum se puteau suplini dacă au fost aceste neglijenţe. Toate aceste lucruri se vor lămuri în cadrul controlului”, a mai menţionat Predoiu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.