Doar o parte dintre bugetari vor primi salariile înainte de Paşte, potrivit ordinului semnat de ministrul Finanţelor şi publicat în Monitorul Oficial, printre aceştia neregăsindu-se angajaţii din învăţământ sau cei ai Ministerului Afacerilor Interne. Eugen Teodorovici a declarat, miercuri, că "mulţi nu şi-au manifestat interesul" pentru plata salariilor înaintea sărbătorilor, precizând că lista publicată deja nu mai poate fi modificată. Premierul Viorica Dăncilă le-a cerut miniştrilor, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, să iasă public şi să explice situaţia plăţii salariilor în avans. Ministerele Afacerilor Interne şi Apărării au transmis că angajaţii vor primi joi norma de hrană, nu şi salariile, în timp ce Ministerul Muncii susţine că angajaţii nu au solicitat plata în avans a salariilor, care vor fi achitate la termen.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Ministerul Muncii: Angajaţii MMJS nu au solicitat plata în avans a salariilor, care vor fi achitate la termen, motiv pentru care ministerul nu a făcut o solicitare de devansare a termenului către Ministerul de Finanţe

UPDATE -  Dăncilă, despre plata salariilor în avans: ”Vă rog, domnilor miniştri, să ieşiţi să clarificaţi de urgenţă aceste lucruri, pentru că trebuie să avem o informare corectă a cetăţenilor”

”Aşa cum ştiţi, am decis să plătim salariile înainte de Paşti şi Ministerul Finanţelor a creat cadrul legal în acest sens. Am văzut că în ultimele ore au apărut informaţii contradictorii în spaţiul public în legătură cu acest lucru, dar şi la plata pensiilor în avans. De aceea, vă rog domnilor miniştri să ieşiţi să clarificaţi de urgenţă aceste lucruri, pentru că trebuie să avem o informare corectă a cetăţenilor. Şi, cu toate că eu am explicat ieri de ce nu se pot da pensiile în avans, o să o rog pe doamna Vasilescu să mai dea încă o dată aceste explicaţii. Intenţia noastră a fost o intenţie bună în prag de sărbători şi cred că nu este normal să apară astfel de situaţii”, a afirmat Viorica Dăncilă la începutul şedinţei de Guvern.

CITEȘTE ȘI MAI şi MApN anunţă că angajaţii acestor ministere vor primi joi norma de hrană, nu şi salariile

Doar o parte dintre bugetari vor primi salariile înainte de Paşte. Teodorovici: Ministerul Finanţelor a creat cadrul legal, multe instituţii nu şi-au manifestat interesul

Ministrul Finanţelor a semnat ordinul privind stabilirea unor măsuri pentru plata salariilor aferente lunii martie 2018, decizia fiind publicată marţi în Monitorul Oficial. Astfel, vor primi salariile joi, 5 aprilie, ultima zi lucrătoare înaintea vacanţei de Paşte, angajaţii a 38 de instituţii. Printre categoriile care nu vor primi banii înaintea sărbătorilor se află cadrele didactice sau angajaţii Ministerului Afacerilor Interne.

CITEȘTE ȘI FSLI: Guvernul trebuie să rezolve problema plăţii salariilor în educaţie. Premierul să îşi asume că face declaraţii fără să se asigure că poate să pună în practică ceea ce promite
CITEȘTE ȘI Federaţia sindicatelor "Spiru Haret": Angajaţii din învăţământ nu îşi vor primi salariile înainte de Paşte; Guvernul să precizeze clar categoriile de bugetari care vor primi salariile înaintea sărbătorilor

Potrivit ordinului ministrului Finanţelor, instituţiile pentru care vor fi virate salariile în 5 aprilie sunt: Curtea de Conturi, Consiliul Concurenţei, Secretariatul General al Guvernului, ministerele Finanţelor, Justiţiei, Tineretului, Mediului, Transporturilor, Sănătăţii, Comunicaţiilor, Economiei, Energiei, Turismului, Mediului de Afaceri, Apelor şi Pădurilor, pentru Relaţia cu parlamentului, Consultării Publice şi pentru Românii de pretudindeni. De asemenea, pe lista instituţiilor ai căror angajaţi vor primi salariile înainte de Paşte se mai află Ministerul Public, SRI, SPP, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, CNCD, Agerpres, Institutul Cultural Român, CSM, AEP, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter personal, Autorittea pentru Administratrea Activelor Statului, Autoritatea naţională pentru Restituirea proprietăţilor, Academia Oamenilor de Ştiinţă, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist, ANI, Consiliul de Monitorizare a Implementării Convenţiei, Autoritatea Naţională pentru Administrare şiu Reglementare în Comunicaţii.

Ministrul Finanţelor a declarat, miercuri, că ministerul a creat cadrul legal în baza căruia salariile să poată fi date înainte de Paşte, dar că "mulţi nu şi-au manifestat interesul, iar decizia a fost alta, de la caz la caz". 

"Am discutat cu fiecare instituţie în parte şi cine a optat va lua salariul. Ministerul de Finanţe doar a creat cadrul legal în baza căruia să se poată da înainte de Paşte acest salariu. Mulţi nu şi-au manifestat interesul şi decizia a fost alta, de la caz la caz. Noi, ca minister de Finanţe, am asigurat cadrul legal pentru ca cine doreşte să poată să acorde salariul înainte de Paşte. La lista adăugată ieri în Monitorul Oficial nu se mai poate adăuga nimic. Ministerele care vor primi salariul înainte de Paşte au contactat directorul general al Direcţiei Regionale al Finanţelor , iar acest lucru s-a întâmplat şi la nivel local.” , a declarat Teodorovici, la Antena 3.

El a precizat că în această plată intră doar salariile, nu şi indemnizaţiile.

Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" a cerut Guvernului să precizeze clar categoriile de bugetari care vor primi salariile înainte de Paşte, deoarece angajaţii din învăţământ nu vor beneficia de această facilitate.

"S-a indus ideea în spaţiul public că toţi bugetarii îşi vor primi salariile în această săptămână, lucru total neadevărat. Salariaţii din învăţământ îşi vor primi banii în cont după sărbători. În plus, Federaţia Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret solicită Ministerului Educaţiei Naţionale să ia toate măsurile necesare pentru corectarea programului de salarizare EDUSAL, astfel încât toţi angajaţii din învăţământ să-şi primească salariile săptămâna viitoare. Înţelegem că, în momentul în care se fac mai multe schimbări de ordin financiar-contabil, pot apărea probleme, însă acestea trebuie remediate în regim de urgenţă pentru ca salariaţii să nu fie afectaţi în niciun fel“, a declarat Marius Ovidiu Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret".

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, marţi, că salariile bugetarilor vor fi virate săptămâna aceasta, dar pensiile nu, deoarece va fi o perioadă foarte mare până când se va încasa următoarea pensie.

”Salariile vor intra săptămâna aceasta, înainte de Paşte, pensiile nu şi am să explic de ce. Pensiile se dau între 14 şi 27 ale lunii. Dacă le dăm acum va fi o perioadă foarte mare până când pensionarii vor lua următoarea pensie. În plus, de abia am terminat cu pensiile pe luna trecută şi este foarte greu să tipărim fluturaşii de pensie”, a anunţat premierul Viorica Dăncilă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.