Premierul Ludovic Orban a afirmat, joi, la ceremonia de recepţie a primului sistem de rachete sol-aer Patriot, că ţara noastră este mai sigură acum, cu acest sistem, care are un grad de tehnologie fără precedent şi cu rezultate dovedite în acţiuni de luptă. Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, prezent la ceremonie, a anunţat că Armata României devine cea de-a 17 ţară care deţine o astfel de capacitate şi cea de-a şaptea din rândul ţărilor NATO.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UPDATE - "Armata Română devine cea de 17-a ţară care deţine, care va avea în dotare o astfel de capacitate şi cea de-a şaptea în rândul ţărilor membre NATO. Armata României primeşte un echipament esenţial, în forma cea mai modernă aflată în fabricaţie, un sistem defensiv testat în luptă, perfecţionat în timp, iar ţara noastră va fi mai bine protejată împotriva ameninţărilor externe. Acesta este primul echipament important achiziţionat şi livrat dupa semnarea în anul 2015 a acordului politic naţional privind creşterea finanţării pentru apărare. Astfel, alocarea a două procente din PIB pentru Apărare a oferit începând cu anul 2017 predictibilitatea politicilor de dotare a Armatei României cu tehnică modernă şi ne-a permis să demarăm şi să susţinem programe de înzestrare credibilă”, a afirmat Nicolae Ciucă. 
 
El a transmis că alte trei sisteme Patriot vor intra în dotarea Forţelor Aeriane Române până la sfârşitul anului 2022. 
 
“Operaţionalizarea primului sistem Patriot este doar primul pas pentru realizarea unei capacităţi redutabile de apărare aeriană a ţării noastre care va contribui semnificativ la consolidarea posturii de descurajare şi apărare a Alianţei Nord-Atlantice în flacul estic. Sistemul Patriot recepţionat astăzi va fi urmat de încă trei care vor intra în dotarea Forţelor Aeriene Române până la sfârşitul anului 2022”, a declarat Nicolae Ciucă.
 
El a menţionat că acest sistem este unul dintre cele mai bune de apărare antiaeriană, fiind identic cu cel folosit de Armata SUA. 
 
“Intră începând de astăzi în dotarea Armatei României unul dintre cele mai eficiente şi mai bune sisteme de apărare antiaerian, cu rază lungă de acţiune, capabil să îndeplinească întreaga gamă de misiuni în zona de responsabilitate indiferent de condiţiile atmosferice. România a achiziţionat cea mai modernă configuraţie hardware şi software a sistemelor de rachete, aceeaşi cu cea folosită în prezent de Forţele Armate ale SUA, care permite contracararea tuturor tipurilor de ameninţări aeriene actuale”, a explicat Nicolae Ciucă.
 
ŞTIREA INIŢIALĂ - Ludovic Orban a fost prezent, joi, la ceremonia de recepţie a primului sistem de rachete sol-aer Patriot, desfăşurată la Centrul Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaeriană de la Capu Midia din judeţul Constanţa. 
 
“România a decis să realizeze un program de înzestrare a Armatei pe o perioadă de zece ani, care a fost adoptat şi care prevede practic întărirea capabilităţilor în special defensive ale României. România a decis şi îşi respectă angajamentul de a aloca doi la sută din PIB pentru cheltuielile de apărarea pentru realizarea acestui program de înzestrare. În cadrul programului de înzestrare sistemul de rachete Patriot este extrem de important, este un sistem de rachete sol-aer, care este de o complexitate şi un grad de tehnologie fără precedent şi cu rezultate excepţionale dovedite în acţiuni de luptă. România este mai sigură cu rachetele Patriot pe teritoriul României, cetăţenii români sunt mai bine apăraţi”, a transmis Ludovic Orban. 
 
El a menţionat că este convins că toate sistemele achiziţionate vor deveni operaţionale. 
 
“Felicit pe toţi aceia care au fost implicaţi în procedurile de achiziţie, reprezentanţii Armatei Române şi cei care au participat la realizarea acestui contract şi sunt convins că toate cele şapte sisteme achiziţionate vor deveni operaţionale în conformitate cu calendarul stabilit. Vreau să evidenţiez parteneriatul strategic în SUA şi România capată o nouă materializare concretă într-o relaţie economică şi militară care este în avantajul României”, a spus premierul României.
 
Echipamentele principale din compunerea primului sistem Patriot de rachete sol-aer cu bătaie mare din dotarea Forţelor Aeriene Române au început să sosească în România din luna august şi au fost transportate la Centrul Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaeriană "General de brigadă Ion Bungescu”, unde se desfăşoară testarea de acceptanţă şi recepţia.
 
Achiziţionarea sistemelor Patriot a fost stabilită prin Legea nr. 222/2017 pentru realizarea „Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol”, aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”. Documentul prevedea atribuirea contractelor Guvernului Statelor Unite ale Americii pentru achiziţionarea a şapte sisteme de rachete sol-aer Patriot configuraţia 3+, din producţia curentă (noi), respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanţă, muniţiei necesare, pachetului de suport logistic iniţial şi a serviciului de instruire, echipamentelor criptografice şi cu regim special.

Promulgarea legii a fost precedată de obţinerea aprobării Parlamentului privind iniţierea achiziţiei, conform prevederilor art. 51 alin. (2) din OUG 114/2011, dată fiind valoarea estimată mai mare de 100 milioane de euro, şi obţinerea aprobării Departamentului de Stat al SUA privind posibila vânzare către România a unor sisteme Patriot.

Contractorii principali ai pachetului de echipamente şi servicii aferente sistemelor Patriot sunt companiile americane Raytheon şi Lockheed-Martin.

România a achiziţionat o configuraţie modernă hardware şi software de sisteme Patriot aflate în serviciu, testată în luptă, capabilă să angajeze toate tipurile de ameninţări aeriene actuale.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.