Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi a ajuns în România, prin Vama Nădlac, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci ani de detenţie pentru luare de mită. Avocatul lui Cătălin Cherecheş, Răzvan Doseanu, a declarat pentru News.ro că, în conformitate cu documentul oficial transmis de Administraţia Naţională a Penitenciarelor către autorităţile germane, fostul primar ar urma să fie dus la Penitenciarul Rahova pentru perioada de carantină de 21 de zile, ulterior la Aiuid şi apoi la Baia Mare. Avocatul a va continua, alături de clientul său, unele demersuri judiciare, menţionând contestaţie în anulare la Curtea de Apel Cluj. IGPR a precizat că bărbatul va fi predat de către partenerii străini unei echipe din cadrul Poliţiei Române, care îl va prelua de pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UPDATE - Cătălin Cherecheş a ajuns în România, prina Vama Nădlac, fiind preluat de escorta Poliţiei Române. 
 
FOTO - Inquam Photos / Cornel Putan
FOTO - Inquam Photos / Cornel Putan
UPDATE - ”La acest moment, urmăritul internaţional din Baia Mare se află în deplasare, către România. Acesta va fi predat de către partenerii străini unei echipe din cadrul Poliţiei Române, care îl va prelua de pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene. Acesta va fi introdus într-un penitenciar, pentru punerea în aplicare a mandatului de executare a pedepsei cu închisoarea”, a precizat, marţi, Poliţia Română.
 
Potrivit sursei citate, în urma cooperării poliţieneşti internaţionale dintre Poliţia Română şi structurile de poliţie din Germania, precum şi a deciziei justiţiei germane, a fost aprobată predarea bărbatului către autorităţile din România.
 
FOTO - Inquam Photos / Cornel Putan
FOTO - Inquam Photos / Cornel Putan
 
În 28 noiembrie 2023, în urma cooperării poliţieneşti internaţionale şi a schimbului de date şi informaţii dintre Poliţia Română şi autorităţile din Germania, Ungaria, Austria şi Italia, a fost localizat, depistat şi reţinut, de către poliţiştii bavarezi şi BKA, în Augsburg, bărbatul de 45 de ani, din Baia Mare, urmărit internaţional.
 
El a fost depistat de partenerii externi, pe baza informaţiilor oferite de Poliţia Română.
 
Instanţa competentă a emis pe numele bărbatului un mandat de executare a pedepsei închisorii de 5 ani, pentru luare de mită în formă continuată. 
 
UPDATE„Dacă se respectă documentul oficial transmis de Administraţia Naţională a Penitenciarelor către autorităţile germane, atunci când au oferit acesle garanţii privind condiţiile de detenţie, atunci ei spuneau că va fi dus la Penitenciarul Rahova pentru perioada iniţială de carantină de 21 de zile, ulterior la penitenciarul Aiud şi după o perioadă de aproximativ un an de zile, la penitenciarul din Baia Mare”, a declarat pentru News.ro avocatul lui Cătălin Cherecheş, Răzvan Doseanu. 
Întrebat dacă i s-a comunicat în ce regim ar urma clientul său să execute pedeapsa privativă de libertate, Doseanu a explicat că o decizie în acest sens nu a fost luată. 
„Asta va stabili ANP-ul în momentul în care va ajunge, va face carantina, se vor face calculele pe perioada care trebuie dedusă, e vorba de acea perioadă de arest preventiv, la domiciliul din cursul procesului penal, plus perioada de la momentul la care a fost încarcerat în Germania şi până la momentul aducerii în ţară”, a arătat avocatul. 
Acesta a precizat că va continua, alături de clientul său, unele demersuri judiciare, atât pe plan intern cât şi pe plan extern.
„Pe plan intern este o contestaţie în anulare la Curtea de Apel Cluj, care are următorul termen de judecată în 5 aprilie. E o contestaţie înregistrată mai demult, nu e ocazionată de aducerea în ţară a domnului Cherecheş”, a precizat Răzvan Doseanu. 
Întrebat care este starea de sănătate a clientului său, avocatul a răspuns că nu doreşte să intre în astfel de detalii, subliniind că în cazul fostului primar nu a fost invocată starea de sănătate pe parcursul demersurilor care ţin de sistemul de justiţie.
 
ŞTIREA INIŢIALĂ Surse judiciare au declarat că Chehrecheş este adus cu maşina în ţară  şi că ar fi plecat în această dimineaţă din Germania.
Peste 130 de fugari au fost aduşi îbn ţarpă anul acesta pentru a-şi ispăşi pedepsele.
Ministrul Justiţiei a iniţiat un  proiect de lege prin care fugarilor aduşi înapoi în România li se va cere decontarea cheltuielilor pentru repatriere, având în vedere că statul român cheltuie aproximativ 10 milioane de lei pe an pentru aducerea lor în ţară
 
Judecătorii Tribunalului Regional din Munchen au decis, săptămâna trecută că fostul primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, va fi extrădat în România pentru executarea pedepsei. Fostul primar Cătălin Cherecheş s-a aflat în în arest, în Germania, până la transferul său în România.

Instanţa regională superioară a dat curs unei solicitări a Parchetului General din München, care ceruse extrădarea pe baza unui un mandat european de arestare emis de Curtea de Apel din Cluj pe 24 noiembrie 2023, data la care Cherecheş a fost condamnat defintiv.

Judecătorii din Munchen nu au luat în considerare condiţiile de detenţie care îl aşteaptă pe Cătălin Cherecheş în România, acesta fiind unul dintre motivele invocate de avocaţii săi pentru evitarea extrădării.

Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare şi dat în urmărire internaţională după ce a fugit din ţară, a fost depistat de poliţişti în Augsburg, în 28 noiembrie 2023. Germania. Cherecheş a ieşit din ţară pe la Punctul de Trecere a Frontierei Petea, înainte de pronunţarea sentinţei, sub identitatea unei rude

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.