Directoarea Şcolii ”Nicolae Titulescu” din Capitală, Iudita Popteanu, şi-a înaintat demisia, marţi după-amiază, documentul fiind înregistrat la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti. Demisia directoarei survine în urma acuzaţiilor conform cărora un elev a fost violat de două ori, de către colegi, faptele având loc în incinta şcolii. ”Ministerul Educaţiei condamnă cu fermitate orice act de violenţă. Reiterăm necesitatea ca toţi cei care desfăşoară activităţi în mediul şcolar să acţioneze în interesul superior al copilului, în momentul în care este sesizat un act de violenţă”, au transmis reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UPDATE - Ministerul Educaţiei arată, într-un comunicat de presă referitor la situaţia de la Şcoala ”Nicolae Titulescu”, că a dispus efectuarea unei cercetări de către Corpul de Control din cadrul ministerului.
 
”La momentul prezentei informări, echipa de control desfăşoară o cercetare pentru verificarea managementului unităţii de învăţământ din perspectiva asigurării siguranţei în şcoală. Concluziile cercetării vor fi făcute publice. Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti ne-a informat că, în cursul zilei de astăzi, directoarea unităţii de învăţământ şi-a înaintat demisia. Documentul este înregistrat la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti”, anunţă sursa citată.

Totodată, reprezentanţii instituţiei precizează, referitor la cele mai recente demersuri ale Ministerului Educaţiei pentru prevenirea şi combaterea violenţei în mediul şcolar, că elaborarea ”Procedurii privind managementul cazurilor de violenţă asupra antepreşcolarilor/preşcolarilor/elevilor şi a personalului unităţii de învăţământ” a fost urmată de sesiuni de prelucrare cu inspectorii şcolari generali, de transmiterea către inspectoratele şcolare judeţene şi de publicarea de materiale informative privind modalitatea de aplicare.

În plus, acţiunile au continuat cu diseminarea materialelor în unităţile de învăţământ, cu prezentarea Procedurii directorilor Centrelor de Resurse şi Asistenţă Educaţională, cu solicitarea ca aceştia să desfăşoare ateliere de formare privind aplicarea ei.

”Până în data de 31 martie 2024, inspectoratele şcolare judeţene şi Centrele Judeţene de Resurse şi de Asistenţă Educaţională vor organiza noi sesiuni de formare cu toţi directorii din judeţe privind aplicarea Procedurii privind managementul cazurilor de violenţă asupra antepreşcolarilor/preşcolarilor/elevilor şi a personalului unităţii de învăţământ. Toate unităţile de învăţământ preuniversitar vor afişa materialele vizuale de informare disponibile pe site până în data de 15 martie 2024”, adaugă Ministerul Educaţiei.

De asemenea, inspectoratele şcolare judeţene vor monitoriza aplicarea Procedurii şi incidenţa cazurilor de violenţă în acord cu prevederile în vigoare. În şcolile cu un număr ridicat de cazuri de violenţă înregistrate, ISJ şi CJRAE vor acorda sprijin de urgenţă pentru planificarea şi desfăşurarea unor măsuri de prevenire şi combatere a cazurilor de violenţă. Şcolile identificate şi măsurile luate vor fi raportate Ministerul Educaţiei până în 31 martie 2024.

Potrivit sursei citate, în acest efort inspectoratele şcolare judeţene, Centrele Judeţene de Resurse şi Asistenţă Educaţională şi unităţile de învăţământ trebuie să colaboreze cu Birourile de Siguranţă Şcolară şi Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, în acord cu Planul Naţional Cadru de Acţiune semnat în septembrie 2023. De asemenea, structurile de conducere de la nivelul unităţilor de învăţământ şi al inspectoratelor şcolare sunt obligate să se implice pentru identificarea celor mai bune măsuri, atunci când sunt semnalate cazuri de agresiune în mediul şcolar.

”Ministerul Educaţiei condamnă cu fermitate orice act de violenţă. Reiterăm necesitatea ca toţi cei care desfăşoară activităţi în mediul şcolar să acţioneze în interesul superior al copilului, în momentul în care este sesizat un act de violenţă. Responsabilitatea pentru diminuarea violenţei în mediul şcolar aparţine tuturor celor implicaţi în viaţa şcolii”, a subliniat Ministerul Educaţiei.

ŞTIREA INIŢIALĂ - ”Conform informaţiilor primite de la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, în cursul zilei de astăzi, directoarea unităţii de învăţământ şi-a înaintat demisia. Documentul este înregistrat la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti”, au transmis, la solicitarea News.ro, oficialii Ministerului Educaţiei.
 
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar nu au putut fi contactaţi pentru a preciza dacă directoarea Iudita Popteanu justifică în vreun fel demisia.
 
Aceasta şi-a înaintat demisia din funcţie la scurt timp după ce în spaţiul public au apărut informaţii conform cărora ar urma să fie demisă. 
 
Presa a relatat că un elev, acum în vârstă de 10 ani, ar fi fost violat de două ori în toaleta şcolii, de colegi, prima faptă având loc în urmă cu doi ani. Conducerea Şcolii Gimnaziale ”Nicolae Titulescu” a susţinut că primul dosar a fost clasat, al doilea fiind în curs de investigare. 
 
Părinţii mai multor elevi au protestat, luni dimineaţă, în faţa unităţii şcolare, nemulţumiţi de atitudinea conducerii şcolii.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.