Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat că perioada de încheiere a mediilor pentru elevii claselor a VIII-a, a XII-a şi a XIII-a a fost prelungită până la data de 16 iunie, la fel şi perioada pentru înscriere la examenul de bacalaureat şi evaluarea naţională. „Ultimele trei săptămâni ne-au dat măsura demnităţii oamenilor care ne construiesc viitorul, educându-ne copiii. Prioritatea noastră, la Ministerul Educaţiei, a fost să continuăm garantarea dreptului la educaţie”, spune ministrul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
 
UPDATE - Metodologia integrală după care se face echivalarea poate fi consultată AICI
 
- Nivelul de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă la examenul naţional de bacalaureat 2023 se stabileşte în urma echivalării cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obţinute de candidat pe parcursul învăţământului liceal, la disciplina limba şi literatura română/limba şi literatura maternă.
- nivelul “utilizator mediu” pentru media cuprinsă între 5 şi 6.99;
- nivelul “utilizator avansat” pentru media cuprinsă între 7 şi 8.49;
- nivelul “utilizator experimentat” pentru media cuprinsă între 8.50 şi 10; 
 
- Nivelul de competenţă lingvistică într-o limbă de circulaţie internaţională din cadrul probei C la examenul naţional de bacalaureat 2023 se stabileşte prin echivalarea nivelului de competenţă lingvistică cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obţinute de candidat pe parcursul învăţământului liceal, la limba modernă de circulaţie internaţională aleasă pentru susţinerea probei. Media aritmetică a mediilor anuale obţinute de candidat se calculează pe baza mediilor anuale la limba modernă de circulaţie internaţională din anii şcolari în care candidatul a studiat această disciplină, pe parcursul învăţământului liceal. Pentru candidaţii la examenul naţional de bacalaureat 2023 care au studiat disciplina limba modernă pe parcursul unui singur an de liceu, media anuală obţinută la această disciplină este media care stă la baza stabilirii nivelului unic de competenţă. (4) Pentru candidaţii la examenul naţional de bacalaureat 2023
Nivelul unic de competenţă se identifică, în acord cu nivelurile de la A1 la B2, prevăzute în Cadrul European Comun de Referinţă pentru Limbi;
Nivelul unic de competenţă se acordă conform următoarei grile:
- calificativul A1 pentru media cuprinsă între 5 şi 5.99;
- calificativul A2 pentru media cuprinsă între 6 şi 6.99;
- calificativul B1 pentru media cuprinsă între 7 şi 8.49;
- calificativul B2 pentru media cuprinsă între 8.5 şi 10.
Nivelul de competenţă digitală din cadrul probei D la examenul naţional de bacalaureat 2023 se stabileşte calculând un punctaj de la 5 la 10 pe baza mediei aritmetice, fără rotunjire, a mediilor anuale obţinute de acesta la disciplina Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor în clasele a IX-a, respectiv a X-a.
Nivelul de competenţă digitală se acordă conform următoarei grile:
- nivelul “utilizator începător” pentru media cuprinsă între 5 şi 5.99;
- nivelul “utilizator de nivel mediu” pentru media cuprinsă între 6 şi 6.99;
- nivelul “utilizator avansat” pentru media cuprinsă între 7 şi 8.49;
- nivelul “utilizator experimentat” pentru media cuprinsă între 8.50 şi 10;
 
 
ŞTIREA INIŢIALĂ - Guvernul a adoptat duminică, în şedinţă extraordinară, Ordonanţa de Urgenţă care prevede măsuri pentru sistemul de învăţământ. Actul normativ prevede echivalarea probelor de competenţe pentru absolvenţii de liceu. 
 
Ordonanţa de Urgenţă a fost adoptată, conform purtătorului de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, la propunerea Ministerului Educaţiei. 
Ministrul de resort, Ligia Deca, a declarat, la finalul şedinţei de Guvern de duminică: „Am văzut cu toţii semnalul de alarmă tras de către personalul din învăţământ şi ultimele trei săptămâni ne-au dat măsura demnităţii oamenilor care ne construiesc viitorul, educându-ne copiii. Prioritatea noastră, la Ministerul Educaţiei, a fost să continuăm garantarea dreptului la educaţie. Sigur, nu a negat niciun moment dreptul cadrelor didactice de a cere u sprijin mai mare din partea statului şi considerăm că îl merită cu prisosinţă”, a declarat ministrul Ligia Deca. 
Aceasta a anunţat că data de încheiere a situaţiilor şcolare pentru clasele terminale  - a VII-a, a XII-a şi a XIII-a - se va prelungi până pe 16 iunie, în condiţiile în care aceste clase ar trebui să aibă situaţiile şcolare încheiate pe 13 iunie. Pentru copiii din celelalte clase nu se impune prelungirea termenului de încheiere a situaţiei şcolare a subliniat Deca. 
Tot până pe 16 iunie se vor prelungi înscrierile la examenele naţionale  - bacalaureat şi evaluarea naţională. 
Deca a anunţat că Ordonanţa de Urgenţă  adoptată duminică în şedinţă extraordinară prevede echivalarea probelor de competenţă din cadrul examenului de bacalaureat cu mediile la disciplinele relevante din anii de liceu. Perioada în care se va desfăşura procesul de echivalare e prevăzută a fi între 12 şi 21 iunie. Rămâne valabil că probele pot fi certificate cu certificate obţinute la examenele cu recunoaştere internaţională sau europeană, aşa cum era prevăzut şi anterior. 
Probele de competenţe digitale vor fi echivalate cu mediile obţinute de elevi la disciplina TIC –Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor, iar cei din promoţiile anterioare care nu au studiat TIC echivalarea seva face cu mediile la o disciplină echivalentă. O petiţie cu peste 40.000 de semnături a solicitat această echivalare, a precizat ministrul.
Probele scrise atât la examenul de bacalaureat, cât şi la Evaluarea Naţională, rămân la datele anunţate în calendarul iniţial, a anunţat ministrul Educaţiei. 
Prin aceeaşi OUG a fost adoptată şi măsura prin care examenul de titularizare din acest an se va desfăşura doar sub forma probei scrise, fără inspecţia la clasă. Măsura fost luată în contextul în care informaţiile primite de minister de la Inspectoratele Şcolare arătau că vineri, 9 iunie, din totalul de 31.000 de inspecţii la clase peste 18.000 de inspecţii nu fuseseră desfăşurate din cauza grevei şi nu mai este timp fizic pentru efectuarea inspecţiilor neefectuate. 
„Înţelegem nemulţumirea celor care au susţinut inspecţia la clasă şi celor care au făcut eforturi pentru ca aceste inspecţii să se poată desfăşura. În ansamblu, însă, dacă nu modificăm structura probelor examenului de titularizare, cei 60% dintre candidaţii care nu au reuşit să desfăşoare aceste inspecţii nu s-ar fi putut prezenta la concurs iar consecinţa pe care a fi suportat-o am fi văzut-o în toamnă, când riscam un blocaj la nivelul resursei umane din şcoli”, a explicat ministrul. 
În ceea ce priveşte evaluarea naţională de sistem de la finalul clasei a şasea, nu se va susţine anul acesta.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.