Ministrul propus al Sănătăţii, Victor Costache, a anunţat miercuri, în comisiile reunite din Parlament, că autorităţile române vor primi, ce târziu pe 12 martie, noi stocuri de dezinfectanţi şi materiale sanitare necesare gestionării cazurilor de coronavirus, Costache spunând că România este una dintre ţările care au luat cele mai dure măsuri pentru combaterea răspândrii COVID-19.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UPDATE - Victor Costache a anunţat miercuri, la audierile din Parlament, că Guvernul va aloca prin Hotărâre de Guvern, 450 de milioane de lei „pentru tot ce înseamnă întărirea stocurilor în spitale” în vederea gestionării cazurilor de COVID-19.
„Hotărârea de guvern este avizată şi va fi trecută în următoarea şedinţă de guvern, care sperăm să fie mâine sau poimâine”, a afirmat ministrul interimar al Sănătăţii. 
Acesta a precizat că la nivelul ministerului pe care îl conduce a fost finalizat un centru integrat de comandă penTru gestionarea cazurilor de COVID-19.
„În momentul de faţă este finalizat din punct de vedere fizic şi din punctul de vedere al softului primul centru de comandă integrat de la nivelul Ministerului Sănătăţii care are capacitatea să centralizeze stocuri, date, pacienţi inernaţi şi este gata pentru a putea acţiona şi coordona tot ce înseamnă DSP, spitale secţii de boli infecţioase în acest context„ a mai spus Victor Costache. 
Întrebat cum se va asigura necesarul de materiale de unică folosinţă la spitalele private, acesta a spus că, aşa cum prevede legea, unităţile sanitare private pot face achiziţii de la Unifarm, „ca orice spital”.
ŞTIREA INIŢIALĂ - „Suntem unul din puţinele state care au implementat această măsură destul de dură şi avem centre de carantină. În momentul de faţă sunt 35 de persoane în carantină şi 10.094 de persoane în izolare la domiciliu şi urmărire de personalul din DSP şi de specialiştii noştri, iar la nivel naţional s-au făcut aproximativ 500 de testări în cadrul anchetelor epidemiologice care s-au declanşat în jurul acestor pacienţi şi al celorlalţi suspecţi la nivel naţional”, a afirmat ministrul Sănătăţii miercuri, la audierile din Parlament.
Acesta a anunţat că, după adoptarea de către guvern a unei Ordonanţe de Urgenţă care alocă bani pentru materiale sanitare, compania naţională Unifarm a primit o linie de credit iar România va primi în mai puţin de două săptămâni stocuri de costume măşti, dezinfectanţi dar şi teste pentru depistarea noului coronavirus. 
„Am obţinut o linie de finanţare şi săptămâna viitoare, cu termen limită 11-12 martie, vom avea pe teritoriul României 25 tone dezinfectaţi, 300.000 perechi mănuşi, 3 milioane de măşti, 300.000 costume de protecţie. Avem capacitate de primire, diagnostic şi testare la nivel naţional în 2 centre din Bucureşti, Iaşi Constanţa Cluj, Timişoara şi, de ieri (marţi – n.r.) după amiază, Craiova” a mai spus Costache.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.