Premierul Florin Cîţu a anunţat că Executivul a adoptat proiectul de lege care elimină cumulul pensiei cu salariul la stat, iar actul normativ va merge în Parlament în procedură de urgenţă. El a mai spus că proiectul prevede şi o creştere opţională a vârstei de pensionare la 70 de ani. "Este vorba de opţiunea angajaţilor aflaţi în pragul pensionării şi nicidecum de obligativitatea ca aceştia să îşi continue activitatea la un loc de muncă", a precizat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - "Guvernul a adoptat astăzi în şedinţa de guvern proiectul de lege care reglementează condiţiile în care angajaţii îşi pot prelungi, la cerere, viaţă activă până la vârsta de 70 de ani. Este vorba de opţiunea angajaţilor aflaţi în pragul pensionării şi nicidecum de obligativitatea ca aceştia să îşi continue activitatea la un loc de muncă. Acest proiect este asumat de coaliţia de guvernare şi este un prim pas de reformă asumat şi în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru a ajunge să creăm un cadru legal care să permită opţiunea persoanelor care îndeplinesc condiţiile de pensionare să rămână active şi după vârsta de 65 de ani, stimulând în felul acesta valorificarea experienţei lucrătorilor vârstnici”, a declarat Raluca Turcan, la finalul şedinţei de Guvern. 

Ea a precizat că în România sunt peste 100.000 de persoane de peste 65 de ani care au contract de muncă. 
 
"În România sunt astăzi peste 100.000 de persoane de peste 65 de ani care au contract de muncă sau raport de serviciu, conform declaraţiilor depuse de către angajatori. Acest proiect urmăreşte câteva obiective: avantajul competitiv al forţei de muncă aproape de pensie şi se fructifică astfel experienţa angajaţilor ajunşi în pragul legal al vârstei de pensionare. De asemenea, proiectul aduce echitate pentru cei care activează în sistemul public şi reglementează acest cumul tocmai pentru că această reglementare a fost solicitată şi aşteptată în primul rând de către angajaţii sectorului public şi este în acelaşi timp un angajament politic al coaliţiei care acum devine realitate”, a menţionat ministrul Muncii. 
 
Raluca Turcan a afirmat că acest proiect creşte baza de contributivitate la sistemul de pensii. 
 
"Acest proiect creşte baza de contributivitate la sistemul de pensii printr-o măsură stimulativ-opţională, după împlinirea vârstei de 70 de ani persoana poate solicita recalcularea pensiei în sistemul public, avantajul constând în majorarea punctelor lunare şi anuale. Determină, de asemenea, instituţiile să îşi reaşeze politica de resurse umane, pensionarea la stat şi revenirea tot la stat, eventual pe funcţii special create, nu a fost niciodată şi nici nu poate să devină o politică de personal modernă de tip european. Una dintre consecinţele evidente este că acest obicei blochează avansarea profesională a multor angajaţi şi nu doar a celor tineri în instituţii din ce în ce mai diverse”, a transmis Turcan. 
 
Ea a menţionat că aceia care optează să muncească până la vârsta de 70 de ani şi sunt în sectorul public nu pot cumula pensia cu salariul. 
 
"Proiectul vine în sprijinul tuturor angajaţilor care au vârsta de pensionare şi pot să îşi prelungească viaţa activă la cerere, nu au nevoie de acord din partea angajatorului şi se pot pensiona oricând în intervalul de până la împlinirea vârstei de 70 de ani. Pentru cei care optează să activeze în sectorul public până la vârsta de 70 de ani sunt introduse o serie de reglementări speciale, repet mă refer la sectorul public. Pensia nu poate fi cumulată cu salariul, angajaţii din sectorul public care sunt şi în pensie au obligaţia ca în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii să opteze fie îşi continuă activitatea până la 70 de ani, cu suspendarea pensiei sau se suspendă contractul, raportul de serviciu şi intră în pensie. Pentru cei care nu şi-au exprimat această opţiune în termenul prevăzut există două tipuri de consecinţe: încetarea de drept a contractului individual de muncă, a raportului de serviciu sau actului de numire şi recuperarea sumelor încasate necuvenit cu titlul de pensie ca urmare a neîndeplinirii obligaţiei de a opta între pensie şi salariu”, a declarat Raluca Turcan.
 
Ministrul Muncii a explicat şi care sunt excepţiile de la această lege. 
 
"Au fost introduse câteva excepţii de la această regulă a suspendării pensiei pe perioada activităţii ca salariat în sectorul public: persoanele alese în funcţii de autoritate sau demnitate publică sau a celor care au durata mandatului definită de Constituţie şi am mers pe această variantă tocmai pentru ca legea să fie constituţională. De asemenea, am urmărit câteva tipologii de venituri, persoanele care beneficiază de drepturi de autor, conform legii drepturilor de autor, personalul didactic pensionat încadrat în regim de plata cu ora, pensionari încadraţi în gradul 3 de invaliditate, membrii Academiei Române, asistenţii personali, asistenţii personali profesionişti ai persoanelor cu handicap, asistenţii maternali şi îngrijitorii la domiciliu pentru persoana vârstnică”, a menţionat ministrul Muncii. 
 
De asemenea, Raluca Turcan a explicat că proiectul prevede şi obligaţii, dar şi sancţiuni pentru angajator. 
 
"Proiectul prevede şi câteva obligaţii care revin angajatorului, dar şi sancţiuni pentru neîndeplinirea acestora: informarea salariaţilor cu privire la drepturile pe care le au prin acest act normativ, încetarea raporturilor de muncă dacă se constată neîndeplinirea de către angajat a obligaţiei de a opta între pensie şi salariu în termenul prevăzut cu o sancţiune de 100.000 de lei, informarea caselor de pensii competente asupra situaţiei celor care au optat pentru menţinerea în activitate într-un termen de 30 de zile de la exprimarea optiunii sub sancţionarea unei amenzi de 10.000 de lei”, a mai afirmat Turcan.
 
Ea a precizat că proiectul adoptat în şedinţa de Guvern va pleca în Parlament în procedură de urgenţă, menţionând că are toate premisele pentru a fi adoptat în această sesiune parlamentară.

ŞTIREA INIŢIALĂ - „Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare. Este un proiect de lege care merge în Parlament în procedură de urgenţă şi este proiectul de lege care elimină cumulul de pensie cu salariul la stat şi, în acelaşi timp, prevede creşterea opţională a vârstei de pensionare la 70 de ani”, a spus Florin Cîţu, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.