Aproximativ 5.200 de doze de anticorpi monoclonali au fost aduse, marţi seară, din Italia cu o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române. Anticorpii, folosiţi în tratamentul COVID-19, sunt primiţi ca urmare a solicitării autorităţilor române. Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat că anticorpii monoclonali sunt importanţi pentru pacienţii cu forme "mai puţin severe" şi cu simptomatologie de până la şapte zile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - "Suntem aici astă seară pentru a primi donaţia Italiei, un sprijin important pentru România, pentru sistemul medical românesc, pentru cetăţenii României, 5.200 de doze de anticorpi monoclonali care vor putea fi folosiţi de mâine în tratamentul anti-COVID", a afirmat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

El a explicat că urmează să fie publicate, miercuri, în Monitorul Oficial, criteriile actualizate pentru tratamentul cu anticorpi monoclonali, care este injectabil, intravenos.  Acesta va fi administrat persoanelor cu forme "mai puţin severe" şi la care simptomatologia este de până la şapte zile.

Cseke a adăugat că există promisiuni de sprijin şi din partea altor state.

"România a obţinut astăzi o şansă la recuperare pentru câteva mii de pacienţi care ar putea dezvolta forme severe din cauza COVID, dar şi o gură de oxigen pentru sistemul medical. Anticorpii monoclonali au fost obţinuţi prin Mecanismul de Protecţie Civilă al UE. Acum vedem beneficiile pe care le avem pentru că în anii trecuţi România a acordat ajutor umanitar altor state europene. Continuăm să facem eforturi pentru  obţinerea şi a altor medicamente şi produse medicale necesare pentru a putea trata toţi pacienţii care au forme severe. Italia, mulţumim!", au transmis reprezentanţii Guvernului, pe Facebook.

ŞTIREA INIŢIALĂ - "O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române va aduce marţi, 12 octombrie, din Milano, Italia, circa 5200 de doze de anticorpi monoclonali, care fac parte din schema de tratament împotriva COVID-19. Ajutorul oferit României de către Italia, prin punerea la dispoziţie a acestor doze aflate în stocurile Regiunii Lombardia, vine ca urmare a solicitării statului român în vederea acordării de sprijin în combaterea efectelor generate de creşterea exponenţială a numărului de cazuri confirmate cu SARS-CoV-2. Solicitarea a fost adresată Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgenţă al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă", a transmis Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Zborul este efectuat la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, în cadrul eforturilor de combatere a pandemiei COVID-19, iar misiunea se execută prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene.      

Distribuirea dozelor de anticorpi monoclonali din Baza 90 Transport Aerian "Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu" se va face cu mijloace de transport aflate în dotarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MAI.

Conform sursei citate, anticorpii monoclonali sunt proteine produse în laborator care imită capacitatea sistemului imunitar de a combate noul coronavirus. Aceştia se fixează de proteina virală de suprafaţă (Spike) şi blochează astfel capacitatea virusului de a se fixa de celulele umane.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.