Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri seara, la sosirea avionului care a transportat cetăţeni români evacuaţi din Fâşia Gaza, că statul român nu lasă niciun cetăţean în urmă. La bordul aeronavei s-au aflat şi 36 de cetăţeni ai Republicii Moldova evacuaţi, de asemenea, din Fâşia Gaza. La rândul său, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a afirmat că toţi cei 260 de cetăţeni români care au cerut până acum câteva zile să fie evacuaţi din Fâşia Gaza se află pe liste şi în zilele următoare vor continua procedurile de evacuare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UPDATE - Potrivit unui comunicat de presă transmis de Guvern, premierul Marcel Ciolacu a revenit în ţară împreună cu un grup de cetăţeni români şi membri ai familiilor acestora, în total 93 de persoane evacuate din Fâşia Gaza după demersurile diplomatice guvernamentale.
 
La bordul aeronavei s-au aflat şi 36 de cetăţeni ai Republicii Moldova evacuaţi, de asemenea, din Fâşia Gaza, şi cărora MAE român le acordă sprijin în vederea repatrierii în Republica Moldova.
 
”Am fost în Egipt să îi aduc acasă, în siguranţă, pe cetăţenii români şi familiile lor din Fâşia Gaza. Este un semnal clar că statul român nu lasă pe nimeni în urmă. Mulţumesc doamnei ministru de externe şi tuturor instituţiilor statului român implicate în această misiune! Sunt recunoscător autorităţilor din Egipt, Israel, Qatar şi SUA pentru contribuţia semnificativă la evacuarea în siguranţă a cetăţenilor noştri. Guvernul României va acţiona în continuare până la aducerea în ţară a ultimului român care vrea să revină din Fâşia Gaza”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
 
Prim-ministrul a adăugat că cetăţenii români şi familiile lor vor fi sprijinite în continuare de Guvern pentru a ajunge la familiile extinse şi a se integra în societatea românească, decizii în acest sens urmând să fie luate în şedinţa de joi a Executivului. 
 
Cetăţenii evacuaţi au ajuns în România la bordul unei curse speciale a companiei Tarom.
 
Şeful Executivului a fost însoţit în această deplasare de ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu.
 
MAE continuă dialogul cu autorităţile israeliene şi egiptene în vederea facilitării evacuării şi a celorlalţi cetăţeni, în funcţie de evoluţiile din teren şi de acordul părţilor implicate. Totodată, o echipă consulară mobilă a Unităţii de Reacţie Rapidă a Celulei de Criză, dotată cu mijloace mobile de acordare a asistenţei consulare, rămâne disponibilă în zona punctului de trecere Rafah pentru a oferi asistenţă consulară în continuare.
 
ŞTIREA INIŢIALĂ - Marcel Ciolacu a afirmat că 129 de persoane au ajuns, miercuri seara, în România după ce au fost evacuate din Fâşia Gaza. 
 
“Cred că atât eu, cât şi doamna ministru am făcut astăzi un gest de normalitate şi mai mult decât atât, am transmis un semnal foarte clar că statul român nu lasă niciun român în urmă. Astăzi au fost recuperaţi 129 de români, atât români cu cetăţenie română în România, cât şi români din Republica Moldova. Următoarea aeronavă cred că într-o oră va ateriza şi deja este o listă de 51 de români. Au mai venit mai multe solicitări, peste 100 de solicitări, ca în perioada următoare să vină în România împreună cu familiile”, a precizat premierul.
 
 
El a adăugat că celula de criză de la Ministerul Afacerilor Externe va funcţiona până când va fi recuperat ultimul român din Fâşia Gaza. 
 
“Vreau să mulţumesc în primul şi în primul rând doamnei ministru şi echipei sale de la Ministerul de Externe, tuturor instituţiilor statului român implicate în această acţiune de recuperare a românilor din Fâşia Gaza. Să specific foarte clar că în toată această perioadă a existat o conlucrare directă între Guvernul României şi preşedintele României. Şi, nu în ultimul rând, aş dori să mulţumesc statului Israel, Egiptului, Qatarului şi Statelor Unite ale Americii pentru reuşita acestei acţiuni. Şi în continuare, celula de criză de la Ministerul de Externe va funcţiona până când vom recupera ultimul român din Fâşia Gaza care doreşte să vină în România sau în Republica Moldova”, a transmis Marcel Ciolacu. 
 
El a menţionat că aceşti români vor fi preluaţi de reprezentanţii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. 
 
“Sunt mult mai mulţi cetăţeni români cu dublă cetăţenie în Fâşia Gaza. Noi vorbim de românii cu dublă cetăţenie care solicită să vină în România. Ceea ce am făcut eu cu doamna ministru în seara asta e o parte din acţiune. Din acest moment, Departamentul de Situaţii de Urgenţă preia toţi românii recuperaţi din Fâşia Gaza, fiecare familie. Avem familii din Timişoara, din Iaşi, din Dolj, din Olt, din Suceava, Bacău, fiecare familie are povestea ei. Mulţi dintre copii erau fericiţi că merg la bunici acasă, la Bacău sau la Suceava. Deci este o acţiune care va continua şi în zilele următoare, până când ajung la familiile lor. Dar sunt mulţi care nu mai au familii directe în România şi am vorbit pe avion cu doamna ministru, mâine, în şedinţa de Guvern, o să vorbim şi cu doamna ministru al Muncii, să vedem ce act normativ dedicat acestei situaţii, pentru că vorbim de nişte români care vin dintr-o zonă de război in România”, a explicat premierul Ciolacu. 
 
Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a afirmat că autorităţile sunt motivate să continue operaţiunea de evacuare. 
 
“Oamenii au fost foarte emoţionaţi şi fericiţi, ne-au mulţumit pentru că vin dintr-o zonă de război şi au fost foarte afectaţi şi povestea lor este foarte emoţionantă. Au fost mame cu copii, familii întregi şi suntem foarte motivaţi să continuăm să îi evacuăm pe toţi cetăţenii români şi pe membrii de familie ai acestora care au solicitat acest lucru”, a declarat Odobescu.
 
Ea a subliniat că situaţia de securitate în zona respectivă este una deosebit de complexă, ceea ce impune o actualizare permanentă a planurilor de evacuare. 
 
“Punctul de frontieră a fost închis din motive umanitare în principal. Am primit în această seară din nou aprobarea pentru cei 51 de cetăţeni români. Au fost anunţaţi deja şi mâine reluăm demersurile. Colegii noştri de la echipa mobilă consulară se află deja acolo şi practic vom relua din nou demersurile. Dar, cum am spus, situaţia de securitate este una extrem de dificilă, complexă, care ne impune să ne actualizăm permanent planurile de evacuare. Suntem în contact şi cu restul cetăţenilor români prin Oficiul de reprezentare de la Ramallah. Practic, în fiecare zi discutăm cu ei. În ultimele zile şi mai ales după ce a început procesul de evacuare, am primit mai multe solicitări. Toate aceste solicitări sunt în curs de verificare, după care va trebui să transmitem aceste solicitări autorităţilor israeliene şi, respectiv, egiptene şi numai după acordul acestora putem să continuăm evacuarea. Dar în momentul actual, toţi cei 260 care au cerut până acum câteva zile evacuarea se află pe liste, cu aprobările necesare şi în zilele următoare vom continua procedurile de evacuare”, a transmis Luminiţa Odobescu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.