Ministra Muncii Simona Bucura-Oprescu a declarat, după ce comisiile parlamentare de buget-finanţe au aprobat bugetul ministerului pe care îl conduce şi pe cel al Casei Naţionale de Pensii Publice, că „vom avea, după 1 ianuarie 2024, o cheltuială de 125,9 miliarde lei, iar după acea de 135,9 miliarde lei, ceea ce înseamnă creştere suplimentară în septembrie de 10 miliarde de lei, adică 2,5 miliarde lei pe lună”. Astfel, în anul 2024, bugetul Ministrului Muncii şi Solidarităţii Sociale creşte cu 13,3% de la 66,9 miliarde lei la 75,9 miliarde lei, iar cel al Casei Naţionale de Pensii Publice creşte cu 20,3% la 135 de miliarde de lei. Sumele acoperă principalele obiective ale Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale inclusiv majorarea şi recalcularea pensiilor din 2024 stabilite în baza Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, precum şi creşterea alocaţiilor pentru copii cu 13,8%.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Nu, nu se bazează exclusiv pe acea subvenţie, fiindcă dacă veţi calcula impactul legat de majorare şi indexare, veţi vedea că acesta este mai mare. Dar, până la complementaritatea sumei vom avea avea subvenţie”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu, marţi la Parlament, întrebată dacă din acea subvenţie de 25 miliarde, în urma dezbaterii din comisii, va fi achitată indexarea cu 13,8% şi recalcularea, mai precis dacă majorările de anul viitor se bazează exclusiv pe acea subvenţie.

Chestionată dacă mai mare înseamnă atât indexarea, cât şi recalcularea, ministra Muncii a răspuns: „În momentul de faţă avem o cheltuială cu pensiile, am explicat şi în comisii, de 110 miliarde anual”.

„Vom avea, după 1 ianuarie 2024, o cheltuială de 125,9 miliarde lei, iar după acea de 135,9 miliarde lei, ceea ce înseamnă creştere suplimentară în septembrie de 10 miliarde de lei, adică 2,5 miliarde lei pe lună. În total este important ca românii să ştie că banii pentru creşterea pensiilor din 2024 sunt prevăzuţi în buget”, a completat Bucura-Oprescu.

Întrebat mai departe dacă există bani la buget şi pentru anul 2025, pentru că era necesar de 1,8% din PIB, ea a replicat: „Este foarte important ca românii să ştie că astăzi noi discutăm bugetul anului 2024”.

„Legea 360/2023 în vigoare acum cu privire la sistemul public de pensii este o lege sustenabilă, iar de fiecare dată este important care sunt priorităţile Guvernului. Sigur e foarte important ca noi să găsim resursele necesare de aşa manieră încât românii care au muncit să primească pensii decente şi corecte. Discutăm de bugetul de stat acum. Vă rog să vă uitaţi în buget şi veţi constata că, în 2024, bugetul prevede banii pentru majorarea pensiilor cu 13,8 din ianuarie, respectiv pentru recalcularea acestora şi punerea în plată începând cu 1 septembrie. Nu avem aici o creştere medie. Avem creşterea fiecăreia dintre pensiile românilor în 2024”, a mai precizat Simona Bucura-Oprescu.

Conform ministerului, în anul 2024, bugetul Ministrului Muncii şi Solidarităţii Sociale creşte cu 13,3% de la 66,9 miliarde lei la 75,9 miliarde lei, iar cel al Casei Naţionale de Pensii Publice creşte cu 20,3% la 135 de miliarde de lei. Sumele acoperă principalele obiective ale Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale inclusiv majorarea şi recalcularea pensiilor din 2024 stabilite în baza Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, precum şi creşterea alocaţiilor pentru copii cu 13,8%.
 
În 2024 sunt prevăzute subvenţii de 25.159.024.000 lei din bugetul de stat pentru echilibrarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
 
Alte aproximativ 30 de miliarde de lei reprezintă beneficiile de asistenţă socială:
 
- Alocaţii de stat pentru copii
 
- Indemnizaţii
 
- Stimulente şi sprijin acordate pentru creşterea copilului
 
- Drepturi acordate persoanelor cu handicap
 
- Ajutoare sociale (Venitul Minim de Incluziune)
 
- Sume acordate pentru compensarea/plafonarea facturilor aferente consumului de energie electrică/gaze naturale/energie termică
 
- Alte beneficii de asistenţă socială: transport şi dobândă pentru persoane cu dizabilităţi
- Ajutoare de încălzire în sezonul rece
 
„Este un buget sustenabil care asigură atât banii pentru majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2024, cât şi recalcularea pensiilor din septembrie 2024 care va elimina inechităţile. Avem banii necesari şi pentru majorarea alocaţiilor pentru copii cu 13,8%, cât şi pentru implementarea Venitului Minim de Incluziune”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.