Universitatea din Bucureşti a trimis, marţi, Ministerului Educaţiei copia tezei de doctorat a fostului premier Victor Ponta, pentru a fi analizată de CNATDCU, în contextul suspiciunilor de plagiat. Cinci solicitări de retragere a titlului de doctor al lui Victor Ponta au fost trimise de Universitatea Bucureşti ca urmare a concluziilor formulate de Comisa de Etică, ce probează verdictul de plagiat încă din anul 2012.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Copia tezei a fost transmisă ca răspuns la solicitarea înaintată de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice la începutul săptămânii, pentru a putea fi analizată de către CNATDCU în contextul suspiciunilor de plagiat”, arată Universitatea din Bucureşti, într-un comunicat de presă.

Universitatea din Bucureşti a trimis, până în prezent, cinci solicitări de retragere a titlului de doctor al lui Victor Ponta, ca urmare a concluziilor formulate de Comisa de Etică a Universităţii din Bucureşti, care probează verdictul de plagiat, încă din anul 2012. Cea mai recentă solicitare trimisă de Universitatea din Bucureşti în acest sens a fost la începutul lunii martie.

În 2012, Victor Ponta, pe atunci premier, a fost acuzat de plagiat în lucrarea sa de doctorat, ”Curtea Penală Internaţională”, cu care a obţinut titlul de doctor în 2003.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) şi Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti au decis, după analizarea lucrării, pe 29 iunie şi respectiv pe 20 iulie 2012 că Victor Ponta a plagiat şi au propus Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor.

Între timp, lucrarea a fost supusă şi analizei Consiliului Naţional de Etică din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică din Ministerul Educaţiei, care potrivit legii pe atunci în vigoare era singura instituţie în măsură să decidă cu privire la plagiat în lucrarea unui demnitar. Pe 19 iulie 2012, Consiliul Naţional de Etică a hotărât că titlul de doctor al lui Victor Ponta a fost obţinut în concordanţă cu legislaţia în vigoare în 2003 şi calificarea de plagiat nu se poate susţine.

Anul acesta, Guvernul a adoptat, la propunerea Ministerului Educaţiei, Ordonanţa 2/2016, prin care tezele de doctorat ale demnitarilor nu mai sunt exceptate de la prevederile generale şi supuse controlului Consiliului Naţional de Etică. 

Ulterior, Ministerul Educaţiei a iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii Educaţiei, care stabileşte modalităţile de retragere a titlului de doctor.

Plenul Senatului a adoptat, luni, proiectul Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind plagiatul, care a fost modificat în Comisia de învăţământ şi care prevede, în varianta nouă, că acordarea sau retragerea titlului de doctor va fi făcută de Senatul universităţilor, nu de ministrul Educaţiei, aşa cum era prevăzut în Ordonanţa dată de Executiv.

Senatorii au modificat instituţia care acordă titlul de doctor. Astfel, dacă în Ordonanţă se preciza că, în urma propunerii venite din partea comisiei de doctorat, CNATDCU propunea ministrului Educaţiei acordarea sau neacordarea titlului de doctor, la comisia de învăţământ s-a stabilit că această propunere se înaintează Senatului universitar, în vederea acordării titlului de doctor.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.