Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, anunţă că vrea să "repună pe tapet" subiectul asistenţei sociale în România, arătând că beneficiarii de asistenţă socială trebuie să beneficieze de pachete integrate, nu de sume de bani care nu le rezolvă problemele. Turcan afirmă că şi-a propus schimbarea modului de organizare a centrelor sociale, susţinând că astfel de centre ar trebui reorganizate sub formă de case de tip familial sau unităţi protejate care să aibă mai puţin de 50 de beneficiari.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Raluca Turcan a declarat, vineri după-amiază, într-o conferinţă de presă organizată la sediul Prefecturii Vâlcea, că îşi doreşte schimbarea sistemului de asistenţă socială inclusiv în ceea ce priveşte centrele rezidenţiale, ea subliniind că, dacă Uniunea Europeană nu s-ar fi implicat şi nu ar fi cerut modificarea sistemului de asistenţă în centrele pentru copii şi adulţi, România s-ar fi aflat şi acum la nivelul la care era în anii 1990.
 
"Vreau să vă spun nu că admit, afirm răspicat că statul, în materie de asistenţă socială, a fost falimentar. Să fie foarte limpede, sunt noţiuni cu care noi nu ne jucăm. Dacă serviciile sociale ar fi rămas exclusiv în sarcina statului, astăzi am fi avut şi acum centre cu 200-300 de beneficiari, că vorbim de copii sau de adulţi. Dacă nu era Uniunea Europeană să ne canalizeze spre dezinstituţionalizare şi introducerea copiilor sau persoanelor cu dizabilităţi în sânul familiilor sau unităţilor mai răsfirate, în care să fie mai puţini beneficiari şi să fie mai mult personal de supraveghere, cu condiţii mai bune, astăzi am fi fost în continuare ca în anii '90 când venea baroneasa Emma Nicholson şi ne spunea că suntem praf în asistenţă socială”, a afirmat ministrul Muncii.
 
Turcan a declarat, în acest context, că vrea să "repună pe tapet" subiectul asistenţei sociale în România, arătând că nu este suficient ca statul să aloce sume de bani celor asistaţi, întrucât "s-a dovedit că o sumă de bani nu este suficientă pentru persoanele aflate în nevoie".
 
Turcan a mai afirmat că a constatat că "sunt categorii întregi de oameni vulnerabili care nu s-au aflat ani la rând pe radarul autorităţilor sau, dacă s-au aflat pe radarul autorităţilor, din perspectiva serviciilor sociale statul a fost extrem de deficitar". 
 
În ceea ce priveşte centrele de asistenţă socială, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale a anunţat că doreşte accelerarea demersurilor pentru adopţia copiilor din centrele sociale, dar şi crearea, atât pentru adulţi, cât şi pentru copiii, de centre de tip familial care să găzduiască mai puţin de 50 de persoane. 
 
"În centre - dezinstituţionalizarea. Pentru copii - orientarea lor către asistenţă maternală, ulterior către adopţie. Dacă se mai menţin centre de asistenţă socială, acestea să fie sub 50 de beneficiari, să fie reorganizate sub formă de case de tip familial sau unităţi protejate. Dacă vorbim de persoane adulte cu dizabilităţi, soluţia principală este aceea ca centrele să aibă obligatoriu sub 50 de beneficiari, întrucât condiţiile trebuie să fie unele decente în aceste centre”, a susţinut Turcan.
 
Ministrul a reafirmat ideea că beneficiarii de ajutor social trebuie să aibă parte de servicii sociale integrate, inclusiv în cazurile în care nu se află internaţi în centre rezidenţiale.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.