Ministrul de Justiţie, Tudorel Toader, însoţit de secretarul de stat Marieta Safta, a vizitat, miercuri, Penitenciarul Jilava , scopul vizitei fiind atât evaluarea spaţiilor de detenţie, cât şi observarea condiţiilor de muncă ale angajaţilor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vizita a avut drept scop observarea situaţiei spaţiilor de detenţie, blocul alimentar şi centrul de reintegrare al Penitenciarului Bucureşti - Jilava. Cei doi oficiali au discutat cu mai mulţi deţinuţi care execută pedepse privative de libertate în acest penitenciar. Aceştia au transmis conducerii Ministerului Justiţiei că, în sistemul penitenciar, sunt realizate obiecte cu valoare artistică ce ar putea fi vândute de către deţinuţi pentru încurajarea activităţilor de reabilitare şi îmbunătăţirea calităţii vieţii în mediul penitenciar”, informează Ministerul de Justiţie.

Un alt obiectiv al vizitei lui Toader a fost evaluarea condiţiilor în care angajaţii ANP îşi desfăşoară activitatea şi găsirea soluţiilor de rezolvare a unor situaţii punctuale cu care aceştia se pot confrunta.

”Discuţiile cu conducerea Penitenciarului Bucureşti-Jilava au vizat şi situaţia Fortului 13 Jilava, Memorial al Luptei Antitotalitare, aflat în administrarea Penitenciarului. Ministrul Justiţiei şi-a exprimat dorinţa ca acest spaţiu să poată deveni muzeu”, mai precizează sursa citată.

Angajaţii din sistemul penitenciar au anunţat  marţi blocarea activităţii din penitenciare prin refuzul orelor suplimentare, urmând să organizeze mitinguri la Ministerul Muncii, la Ministerul Justiţiei şi la sediul ANP şi să picheteze săptămânal zece unităţi din sistemul penitenciar.Ei solicită majorarea salariilor cu 15 la sută, renunţarea la modificarea legii privind pensiile militare de stat, dar şi deblocarea şi finanţarea posturilor vacante, astfel încât la finalul anului să existe minimum 14.000 de posturi ocupate.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat miercuri, în contextul protestelor anunţate de angajaţii penitenciarelor, că va avea o întâlnire cu aceştia săptămâna viitoare, că are soluţii concrete pentru îmbunătăţirea condiţiilor angajaţilor din penitenciare şi că o variantă pe care o are în vedere este inclusiv achiziţionarea de brăţări electronice de supraveghere.

Marţi, Tudorel Toader a scris pe Facebook, referitor la hotărârea pilot a CEDO cu privire la condiţiile din penitenciare, că proiectul de lege privind modificarea Legilor justiţiei va fi prezentat public pe data de 23 august, fiind propuse modificări de fond, şi nu de formă. El a mai spus că intenţionează să facă posibile modificări la proiectul de lege privind graţierea unor pedepse.

"CEDO - Hotărârea pilot referitoare la condiţiile din penitenciare. Foaia de parcurs, va fi discutată cu liderii sindicatelor din ANP, la sediul Ministerului Justiţiei, pe data de 8 august 2017, începând cu orele 10.00. Avem în vedere următoarele: stadiul construcţiei a două noi penitenciare; modernizarea / extinderea penitenciarelor existente; posibilitatea transformării unor foste unităţi militare, în unităţi penitenciare”, a precizat Tudorel Toader.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.