Programul evenimentelor care marchează 30 de ani de la Revoluţia din 1989 debutează la 1 decembrie. În 15 decembrie va avea loc Marşul Libertăţii pe acelaşi traseu urmat la Revoluţie, iar 17 decembrie este declarată zi de doliu. În 20 decembrie, la ora 12.00, are loc declanşarea sirenei antiaeriene timp de trei minute pentru a marca dobândirea de către Timişoara a statutului de oraş liber de comunism.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Evenimentele dedicate Revoluţiei Române din Decembrie 1989 încep, la Timişoara, la 1 Decembrie când se desfăşoară Cupa Memorialul Revoluţiei la minifotbal.

În 6 decembrie are loc lansarea cărţii ”Candelă împotriva timpului. După 30 de ani”, de Titus Suciu şi Vasile Bogdan. De asemenea, va fi lansat ”Buletin ştiinţific şi de Informare Memorial 1989, nr. 23-24”, la Uniunea Scriitorilor Timişoara.

În data de 15 decembrie, de la ora 17.00, va avea loc Marşul Libertăţii pe traseul Piaţa Maria (locul de unde a izbucnit Revoluţia de la Timişoara) şi până în Piaţa Victoriei. Aici va avea loc o depunere de candele pe scările Catedralei Mitropolitane, în memoria eroilor martiri.

În data de 16 decembrie, de la ora 11.00, este programată şedinţa festivă a Consiliului Local Timişoara, dedicată comemorării eroilor martiri din Timişoara. Pe parcursul zilei, mai au loc Ziua Porţilor Deschide la Memorialul Revoluţiei de pe strada Oituz, vernisaje de pictură şi lansări de carte.

La ora 17.00, are loc un concert de muzică folk cu Mircea Vintilă, Mircea Baniciu şi Ducu Bertzi pe scena din Piaţa Victoriei sau, în caz de vreme nefavorabilă, la Filarmonica Banatul.

De la ora 19.00, la Catedrala Mitropolitană, elevii Liceului ”Ion Vidu” vor susţine un concert, iar de la aceeasi or, pe scena Operei, va avea loc spectacolul ”Revolta”, un spectacol de balet inspirat după evenimentele din 1989 la care participă Maia Morgenstern şi Ion Caramitru.

De la ora 20.00, va avea loc un moment de reculegere şi aprindere a cendelelor în Piaţa Victoriei, iar de la ora 23.45 va fi o liturghie la Biserica Martirilor.

Ziua de 17 decembrie este declarată zi de doliu, la Timişoara. În această zi au loc slujbe de pomenire a eroilor martiri şi depuneri de coroane, iar de la ora 18.00 va avea loc un moment de reculegere cu lumânări personalizate cu chipurile eroilor martiri pe treptele Catedralei Mitropolitane.

În 18 decembrie, de la ora 18.00, are loc o depunere de candele la Catedrala Mitropolitană, iar în 19 decembrie este programată o adunare festivă pentru celebrarea a 30 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989 şi lansarea volumului ”Proclamaţia de la Timişoara - în contextul Revoluţiei Române din Decembrie 1989”, la Universitatea de Vest.

În 20 decembrie, la ora 12.00, are loc declanşarea sirenei antiaeriene timp de trei minute pentru a marca dobândirea de către Timişoara a statutului de oraş liber de comunism.

De la ora 15.30, are loc o şedinţa festivă în sala Operei Române, iar seara, de la ora 18.00, este ”Rock for Revolution” în Piaţa Victoriei la care participă Cargo, Phoenix, Pro Musica, Sonatic.

În 21 decembrie are loc o expoziţie, iar în 22 decembrie eroii martiri ai Revoluţiei Române vor fi pomeniţi în toate bisericile din Episcopia Timişoarei.

În perioada 19 - 20 decembrie are loc pelerinajul ”Pe urmele cenuşii Eroilor Martiri Timişoreni dispăruţi în Revoluţia din Decembrie 1989” în cadrul căruia urmaşi ai martirilor din Timişoara vor porni spre Bucureşti. 

Este programată o depunere de coroane la troiţa crematoriului ”Cenuşa” din Bucureşti, parastas şi slujba de pomenire la Popeşti-Leordeni- Monumentul şi Biserica Eroilor Martiri, în memoria eroilor ucişi la Timişoara. 

În 21 decembrie are loc un Pelerinaj la Slatina: ”Pe urmele Martirilor Timişoreni dispăruţi în Revoluţia din Decembrie 1989”.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.