Primăria municipiului Timişoara a anunţat programul evenimentelor dedicate celor 32 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989, care va include marşuri, pelerinaje, depuneri de coroane, momente de reculegere, slujbe de pomenire şi sunetul sirenei, pentru a marcarea momentul în care Timişoara a devenit primul oraş liber de comunism.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Programul manifestărilor va începe miercuri, la ora 10.00, cu prezentarea blogului "Revoluţia de la Timişoara - după 30 de ani", acţiune organizată de Universitatea de Vest din Timişoara. De la ora 15.00 la Casa de Cultiră va avea loc vernisajul de expoziţie fotografică a fotografului Revoluţiei de la Timişoara, Constantin Duma, iar de la ora 17.00 este programat Marşul Libertăţii - Omagiu celor căzuţi. Mai mulţi revoluţionari vor mărşălui din Piaţa Maria, de la Biserica Reformată, unde s-a aprins scânteia Revoluţiei, până în faţa Operei Naţioanle. Pe traseu se vor opri la Catedrala Mitropolitană, unde vor aprinde candele. De la ora 18.00 va avea loc un concert de colinde în Piaţa Libertăţii, iar la ora 19.00 la Biserica Sfânta Ecaterina va avea loc un concert de muzică de cameră.
 
Joi, între orele 8.00 - 18.00 va fi Ziua porţilor deschise la Memorialul Revoluţiei. La ora 12.00 va avea loc şedinţa festivă a Consiliului Local Timişoara la care sunt invitaţi să participe şi revoluţionari. La ora 17.00 în Piaţa Libertăţii va fi prezentat documentarul "Timişoara - Remember 1989". În Piaţa Victoriei, la ora 18.00 va avea loc un moment de reculegere şi aprinderea candelelor ce vor fi aşezate în formă de cruce.
 
La ora 18.15 în Piaţa Libertăţii va avea loc concertul Folk pentru Revoluţie, iar la ora 19.00, la Sala Capitol va fi un concert vocal - simfonic "In memoriam 1989", De la ora 23.45 la Biserica Martirilor este programată Sfânta Liturghie cu priveghere.
 
Vineri va fi doliu, la Timişoara. De la ora 10.00 la Catedrala Mitropolitană va avea loc slujba de pomenire a eroilor martiri, de la ora 10.30 la Monumentul Crucificării va fi depuneri de coroane, iar la ora 12.00 la Biserica Martirilor va fi slujba de pomenire a eroilor martiri. De la ora 14.00 la Cimitirul Eroilor va avea loc, de asemenea, slujba de pomenire a eroilor martiri, vor fi depuse coroane şi va avea loc parastasul eroilor.
 
Sâmbătă, de la ora 11.00, la Bastion, va avea loc un simpozion, iar în 20 decembrie, în Piaţa Libertăţii este programat concertul Rock for Revolution, în cadrul căruia vor urca pe scenă Dincolo de Ziduri, Dragoş Moldovan, Phoenix. Tot în 20 decembrie, la ora 12.00, sirena anti-aeriană va suna timp de trei minute pentru a marca momentul în care Timişoara a devenit primul oraş liber de comunism.
 
În perioada 19-21 decembrie, mai mulţi urmaşi ai celor care au murit în evenimentele din Decembrie 1989 vor porni "Pe urmele martirilor şi a cenuşii eroilor", la Bucureşti şi la Popeşti-Leordeni.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.