Terasele din Centrul Vechi al Capitalei s-au deschis chiar la miezul nopţii de duminică spre luni, imediat după intrarea în vigoare a măsurilor de relaxare, iar zona a reînceput timid să prindă viaţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Centrul vechi al Bucureştiului a fost din nou animat luni noaptea, după mai mult de două luni de restricţii în care inclusiv în cursul zilei străzile au fost aproape pustii.

Unii dintre cei care s-au aflat luni pe străzile din zona Lipscani aveau deja rezervări la terase.

Alţii doreau doar să vadă cum străduţele din centrul oraşului revini încet la viaţă.

Angajaţii teraselor încă făceau ultimele aranjamente, pentru a se conforma reglementărilor impuse odată cu reluarea activităţii.

FOTO: INQUAM Photos / Octav Ganea
FOTO: INQUAM Photos / Octav Ganea

Cei decişi să se aşeze la o terasă erau pregătiţi şi cu măşti, pentru situaţia în care ar fi avut nevoie să intre în incinta acestora.

Măşti purta şi personalul care servea sau care igieniza mesele după fiecare serie de clienţi, aşa cum prevăd reglementările emise de autorităţi.

FOTO: INQUAM Photos / Octav Ganea
FOTO: INQUAM Photos / Octav Ganea

Poliţiştii locali au fost şi ei prezenţi în zonă.

FOTO: INQUAM Photos / Octav Ganea
FOTO: INQUAM Photos / Octav Ganea

Redeschiderea teraselor începând de luni implică mai multe reguli, inclusiv triaj la intrare, acces pe bază de rezervare, trasee prestabilitate pentru clienţi, mănuşi şi mască pentru personal.

FOTO: INQUAM Photos / Octav Ganea
FOTO: INQUAM Photos / Octav Ganea

"La intrare se va face un triaj observaţional, iar accesul clienţilor cu simptome vizibile de infecţie respiratorie va fi interzis. Operatorii economici din sectorul alimentaţiei publice se vor asigura că la intrare şi la grupurile sanitare există dispozitive cu produse biocide avizate, necesare dezinfectării mâinilor clienţilor, precum şi informarea acestora cu privire la modul de utilizare. Se recomandă stabilirea de circuite cu sens unic ce trebuie parcurse de clienţi în interiorul terasei, astfel încât să se minimizeze contactele între clienţi (exemplu: înspre şi dinspre toaletă)", a anunţatMinisterul Economiei. 

Se va interzice transferul meniurilor, solniţelor, olivierelor şi a altor obiecte, de pe o masă pe alta. Acestea vor fi dezinfectate după plecarea clienţilor de la o masă şi, unde este posibil, se vor folosi meniuri de unică folosinţă.

FOTO: INQUAM Photos / Octav Ganea
FOTO: INQUAM Photos / Octav Ganea

Personalul teraselor va purta mască şi mănuşi, iar mănuşile utilizate la servire nu vor fi utilizate la pregătirea mesei.

Se interzice consumul de produse în picioare, pentru a minimiza circulaţia clienţilor în interiorul terasei.

Se stabileşte un număr de maxim 4 clienţi care pot ocupa o masă, cu condiţia respectării unei distanţe de 1,5 metri între persoane, excepţie de la această regulă fac membrii aceleiaşi familii, care au acelaşi domiciliu.

"Se asigură respectarea unei distanţe de minimum 2 metri între ocupanţii meselor alăturate. Ocuparea locurilor se va face cu rezervare anterioară, astfel încât să se evite aglomerările la intrarea în unitate şi să se faciliteze ancheta epidemiologică în cazul apariţiei unui caz de îmbolnăvire între clienţii localului", informează Ministerul Economiei.

Va exista, totodată, un registru de evidenţă a rezervărilor clienţilor, astfel încât în cazul apariţiei un caz de îmbolvnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul clienţilor unităţii de alimentaţie, să existe date concrete pe baza cărora să se poată efectua ancheta epidemiologică.

În plus, se asigură că se efectuează dezinfecţia meselor, după fiecare client/grup, cu produse biocide care necesită un timp minim de contact, avizate de Comisia Naţională pentru Produse Biocide.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.