Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Nelu Tătaru a explicat, miercuri,că România este în scenariul 2 al epidemiei de coronavirus, respectiv 26-100 de persoane infectate, în care prevenţia este în continuare extrem de importantă. Scenariul presupune transmitere în comunitate, adică infectarea unor persoane care nu au fost în afara ţării. În acest moment, autorităţile se pregătesc pentru scenariile 3 şi 4, iar în scenariul 3 se va face un triaj la fiecare spital, atât al bolilor de bază, internările urmând a se face doar pentru cazurile urgente, dar şi un triaj epidemiologic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nelu Tătaru a transmis, miercuri, într-o conferinţă de presă, că sunt 31 de cazuri confirmate, din cele 1.200 de teste care s-au lucrat la cele 7 institute din ţară.

”Nu ducem lipsă nici de teste, nici de profesionişti. Mulţumesc colegilor noştri care fac o muncă titanică, şi cei care testează, şi cei care fac anchete epidemiologice”, a declarat Nelu Tătaru.

Acesta a explicat ce înseamnă scenariul 2 în care se află România.

”Scenariul 2 implică prevenţia, dar şi depistarea contacţilor şi pregătirea pentru scenariile 3 şi 4. (...) Scenariul 2   presupune 26 - 100 cazuri, transmitere în comunitate, dar sporadică, importantă rămâne prevenţia. În scenariul 3 începe un triaj epidemiologic la fiecare spital - boli de bază şi epidemiologic. Rugăm pacienţii şi colegii la calm si la un triaj cât mai corect”, a mai spus Nelu Tătaru.

În acest moment, autorităţile, în anchetele epidemiologice, urmăresc traseul pacientului, contacţii, dar şi contacţii acestora.

Pentru etapa următoare se pregătesc spitalele de suport care vor preua celelalte afecţiuni non-coronavirus, internările urmând a fi oricum făcute după anumite criterii stricte. Clinicile de Boli Infecţionase vor rămâne strict pentru coronavirus.

”S-au limitat internările cronice, intervenţiile care nu sunt urgente, va veni un moment când vom suspenda aceste intervenţii”, a mai spus Nelu Tătaru.

Acesta a explicat că în acest moment nu există paienţi cu coronavirus ventilaţi mecanic şi nici pacienţi care să necesite o atenţie sporită.

”În acest moment putem gestiona tot ce înseamnă cazuri”, a mai spus Tătaru.
Acesta a jilţumit toturir care ănţeleg importanţa izolării şi stau la domiciliu, chiar dacă nu este uşor.

”Mulţumesc celor care stau în izolare, ştim că este greu, dar o fac pentru toţi cei din jur, pentru cei dragi. (...) Am avut un aflux al cetăţenilor veniţi din Italia, ne pregătim un aflux al celor veniţi din alte zone – nord-estul Franţei şi regiunea Madrid”, a mai spus secretarul de stat.

Acesta a reiterat ideea că toţi cei care vin din zonele de ”cod roşu” vor sta în carantină instituţionalizată.

În plus, Tătaru a explicat că s-au dat până acum amenzi de 300.000 de lei celor care nu au respectat izolarea.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.