Ministrul Mediului, Tanczos Barna, afirmă că respectă punctul de vedere al preşedintelui Klaus Iohannis care a retrimis în Parlament actul normativ care ar fi permis intervenţia imediată în cazul urşilor periculoşi. "Nu cred că este o retrimitere bazată pe o critică pe fond. Deci domnul preşedinte sunt convins că ştie că este nevoie de intervenţie umană", susţine Tanczos.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Este un punct de vedere pe care îl respect, o să intre în Parlament în comisiile de specialitate pentru a face câteva corecţii, este o chestiune de acurateţe şi de exactitate în formulare pe textul de lege. Nu cred că este o retrimitere bazată pe o critică pe fond. Deci domnul preşedinte sunt convins că ştie că este nevoie de intervenţie umană”, a declarat ministrul Mediului, luni seară, la Digi 24. 
 
El s-a arătat convins că, prin reformularea unor articole ale actului normativ, "cu siguranţă abuzurile vor fi eliminate 99.9%". 
 
Într-o postare pe Facebook, Tanczos Barna a subliniat că pe parcursul procesului de revizuire OUG rămâne în vigoare, iar ministrul are "în continuare posibilitatea de a interveni în mod eficient împotriva urşilor periculoşi care pun în pericol viaţa oamenilor şi bunurile acestora în intravilanul localităţilor”.
 
"Sunt ferm convins că protecţia vieţii omeneşti este o prioritate şi pentru domnul preşedinte, aşadar vrea ca implementarea cadrului legal al intervenţiei imediate în cazul urşilor periculoşi să nu poată fi atacată şi să respecte toate reglementările de specialitate”, scrie ministrul Mediului.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, spre reexaminare, legea pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, în intravilanul localităţilor, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, informează Administraţia Prezidenţială.

"Faţă de conţinutul normativ al legii transmise la promulgare, considerăm însă că unele dintre dispoziţiile acesteia sunt neclare, de natură să genereze probleme în aplicare şi, prin urmare, se impun a fi reanalizate de către Parlament. În acest context, subliniem că revine Parlamentului sarcina de a găsi un just echilibru între protejarea dreptului la viaţă şi integritate fizică a persoanelor, pe de-o parte, şi prevenirea atacurilor săvârşite de către animale sălbatice ce aparţin unor specii protejate, pe de altă parte, prin soluţii legislative care să asigure un climat de siguranţă în comunităţile direct afectate, dar să contribuie şi la protejarea acestor specii”, argumentează şeful statului în cererea de reexaminare.

În scopul permiterii unor intervenţii imediate pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora şi prin raportare la legislaţia europeană a fost adoptată Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 81/2021, ale cărei prevederi se aplică numai în intravilanul localităţilor, mai arată sursa citată.

Prin Legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 81/2021, Parlamentul a eliminat însă sintagma „în intravilanul localităţilor” atât din titlul, cât şi din cuprinsul ordonanţei de urgenţă, lărgind astfel sfera de aplicare a metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun atât pentru intravilanul, cât şi pentru extravilanul localităţilor.

"Din această perspectivă, apreciem că extinderea ariei de aplicare a măsurilor de intervenţie imediată şi pentru extravilanul localităţilor ar fi impus circumstanţieri, proceduri clare, criterii obiective, precum şi instituirea unui control şi a unor responsabilităţi corelative din partea autorităţilor din domeniul mediului. În absenţa acestora, aplicarea legii în forma transmisă la promulgare poate genera riscul apariţiei unor abuzuri. În plus, considerăm că măsurile de intervenţie imediată şi pentru extravilanul localităţilor ar trebui reglementate astfel încât derularea acestora în mediul natural al exemplarelor de urs brun să fie una cu caracter de excepţie, cu un regim juridic strict şi care să se coreleze cu întreaga legislaţie în domeniu, inclusiv cu procedurile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice”, mai indică preşedintele Iohannis, în solicitarea de reexaminare transmisă Parlamentului.

Pe 15 decembrie, Parlamentul a adoptat legea care aprobă ordonanţa de urgneţă prin care sunt stabilite condiţiile în care pot fi omorâţi urşii periculoşi. A fost eliminat, din actul normativ, prevederea privind intravilanul localităţilor, parlamentarii justificând această modificare prin faptul că este necesară intervenţia în cazul urşilor şi în zonele din afara localităţilor, în extravilan, în condiţiile în care atacurile au loc şi la stâni, pe poteci sau în cantoane silvice.

 modul de intervenţie imediată, pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, în intravilanul localităţilor, prin alungare, capturare, tranchilizare şi relocare, sau prin eutanasiere / împuşcare.

Ministerul preciza că situaţia actuală impune intervenţia imediată în incidentele provocate de exemplarele de urs brun, în intravilanul localităţilor, fiind necesară crearea unui cadru legal care să permită înlăturarea de îndată a riscurilor cauzate de atacul acestor animale.

În comisia raportoare, s-a aliminat prevederea privind intravilanul, astfel că intervenţia asupra urşilor va putea fi făcută în orice zonă, şi în extravilan.

Deputatul UDMR Kolcsar Anquetil-Károly, de profesie medic veterinar, a intervenit prin telefon, în cadrul dezbaterii din plen, el declarând că problema urşilor necesită o rezolvare imediată. El a precizat că ştie din profesia pe care o are, ce înseamnă când ursul apare în zonele locuite, în staţiuni turistice, în cartiere aglomerate, afirmând că ”atunci apare prăpădul”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.