Un tânăr de 21 de ani a fost diagnosticat cu leptospiroză la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, fiind primul caz de acest gen înregistrat în anul 2022 la unitatea medicală ieşeană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tânărul, care lucrează în construcţii, s-a prezentat, marţi, în triajul spitalului şi le-a spus medicilor că, în urmă cu o săptămână, a avut simptome de viroză respiratorie, respectiv febră, frisoane şi dureri ale oaselor, iar ulterior a observat o schimbare a coloraţiei tegumentului.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi, medicul Florin Roşu, a afirmat că pacientul a fost supus investigaţiilor pentru a se stabili cu exactitate diagnosticul, iar analizele au arătat o creştere a bilirubinei cu 23 de mg peste valoarea normală.

"S-a infirmat orice prezenţă a unui virus hepatic. Investigaţiile au arătat un grad important de insuficienţă renală şi insuficienţă hepatică. Pentru că avea un comportament nefiresc, medicii noştri au vrut să excludă şi prezenţa oricărei substanţe interzise în sânge, sau a unei intoxicaţii. Rezultatele finale ale probelor au confirmat prezenţa leptospirozei", a declarat medicul Florin Roşu.

Potrivit acestuia, evoluţia pacientului este una bună, dar va mai rămîne internat în spital cel puţin o săptămână.

Medicul Florin Roşu a amintit că leptospiroza este o boală declanşată de contactul cu urina animalelor bolnave. Animalele nu prezintă simptome, ci doar elimină şi răspândesc bacteria în mediul înconjurător, respectiv în ape stătătoare, alimente, materiale sau suprafeţe. Cei mai frecvenţi transmiţători sunt şoarecii şi şobolanii.

Trecerea prin boală nu oferă imunitate, de aceea se impune o igienă riguroasă a mâinilor. De asemenea, folosirea mănuşilor în manipularea materialelor sau alimentelor din hale, depozite şi cămări, precum şi folosirea cizmelor de cauciuc sunt metode eficiente de protecţie împotriva îmbolnăvirii.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.