Sute de persoane au participat, sâmbătă, la mitinguri de susţinere a familiei Bodnariu şi la Constanţa şi Galaţi, acţiunile venind în sprijinul şi al altor familii cărora Serviciul norvegian de asistenţă socială Barnevernet le-a luat copiii, manifestanţii cerând ca aceştia să se întoarcă la părinţii lor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Peste 400 de persoane s-au strâns, sâmbătă la prânz, în faţa Casei de Cultură din Constanţa, având pancarte în română şi în engleză, în care îşi arătau sprijinul pentru familia Bodnariu, dar în care cereau ca aceşti copii să fie daţi familiilor.

Astfel, pe pancarte scria “Norway, return the children to Bodnariu family !”, „Reunite the Bodnariu family”, „Norway Stop child kidnapping !”, „Norway Give the children back their family”, "Norvegia nu uita, Dumnezeu există”, “Constanţa alături de familia Bodnariu”.

Lucian Rotaru, pastor la Biserica Bertel, din Constanţa, a spus că manifestaţia nu este doar în sprijinul familiei Bodnariu, ci şi al altor familii de români cărora le-au fost luaţi copiii de către Barnevernet.

“Nu protestăm doar pentru familia Bodnariu. E drept că poate familia Bodnariu ne-a motivat mai mult pe noi să ieşim în stradă, mai sunt şi alte familii, familia Nan, familia Cruz-Avramescu, familia Rădulescu, familii de români, mai sunt şi de polonezi, de lituanieni, de ruşi, familiii de oameni din Cehia, care şi-au pierdut copiii în lupta cu Barnevernet din Norvegia”, a afirmat pastorul Lucian Rotaru.

El a mai spus că Serviciul norvegian de asistenţă socială Barnevernet a luat abuziv aceşti copii, iar pe unii nu i-a înapoiat familiilor nici în urma unor hotărâri judecătoreşti.

“Protestăm pentru că Barnevernet a luat copiii într-un mod abuziv. Unora le-a spus «dacă v-am luat copiii, voi să nu spuneţi nimic, dacă nu spuneţi nimic o să vi se rezolve favorabil cazul» şi sunt unii care nu au spus nimic luni de zile sau poate chiar ani de zile şi totuşi au pierdut copiii. Altora li s-a spus «dacă spuneţi ceva, să nu faceţi proteste, că dacă le faceţi vă veţi pierde total copiii», altora li s-a spus «dacă veţi câştiga procesul în instanţă, vi se vor returna copiii», sunt situaţii în care, de exemplu, familia Cruz - Avramescu a câştigat procesul, dar copiii nu s-au întors în familie pentru că Barnevernet a uitat să îi pregătească pe copii să poată comunica în limbajul semnelor cu părinţii şi deşi au câştigat procesul timp de un an copiii au rămas tot în grija familiilor adoptive”, a mai spus pastorul Lucian Rotaru.

Preşedintele Comunităţii Regionale Penticostale Constanţa, Vasilică Croitor, unul dintre organizatorii manifestării de la Constanţa, a declarat că, dacă această manifestaţie nu va avea răspuns din partea autorităţilor norvegiene, atunci mai mulţi credincioşi din România sunt dispuşi să intre în greva foamei în faţa Barnevernetului.

“Dacă acţiunea de astăzi nu va avea răspuns, vreau să anunţ lucrul acesta, există deja un grup de credincioşi din România şi sunt sigur vor fi şi alţii din străinătate care se vor alătura, intenţionăm să mergem în Norvegia, nu pentru un protest ca acesta pentru că pancarte au mai văzut şi probabil nu se intimidează, vom merge într-o excursie ieftină pentru că ne va costa doar biletul de avion fiindcă vom merge pentru greva foamei. Vom merge acolo 100-200, cât va fi nevoie, vom sta în faţa Barnevernetului şi vom pleca de acolo doar împreună cu acei copii”, a spus Vasilică Croitor.

El a mai afirmat că trebuie schimbată legislaţia privind protecţia copiilor din Norvegia, dar şi cea din România pentru că aceasta este copiată după cea norvegiană.

Manifestarea a debutat cu rugăciunea “Tatăl nostru” şi s-a încheiat cu cântecul “Există Dumnezeu”.

Deşi mitingul trebuia urmat şi de un marş de protest pe traseul Casa de Cultură - City Park Mall, organizatorii au anunţat că nu au primit autorizaţie din partea autorităţilor locale decât pentru a merge pe trotuar, şi nu pe carosabil, renunţând la acest lucru.

Manifestarea s-a încheiat după o oră, desfăşurându-se fără incidente.

Şi la Galaţi, aproximativ 200 de persoane au participat la un miting de susţinere a familiei Marius şi Ruth Bodnariu, dar şi pentru sprijinirea altor familii cărora statul le-a luat copiii.

Participanţii la miting, din Galaţi, Brăila şi Focşani, s-au adunat, sâmbătă la prânz, pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor şi au purtat pancarte cu mesajul: "Solidari cu familia Bodnariu".

"Suntem aici pentru a uni cu celelalte peste 60 de oraşe unde astăzi oamenii s-au strâns pentru a spune lumii că se comite un abuz împotriva familiilor şi, în special, împotriva familiei Bodnariu. Toţi participanţii sunt invitaţi să semneze o petiţie prin care cerem, în primul rând, ca dreptul părinţilor biologici să fie recunoscut pentru educarea, instruirea şi creşterea copiilor. Cerem, de asemenea, statului norvegian să înapoieze cât mai repede copiii familiei Bodnariu şi să desfiinţeze sau să reformeze organizaţia Barnevernet", a spus pastorul Dorin Dumitraşcu.

Protestul a fost organizat de Alianţa Bisericilor Evanghelice şia  fost autorizat, desfăşurându-se fără incidente.

Proteste similare au avut sau au loc sâmbătă în alte 62 de oraşe, din 20 de ţări de pe trei continente. În România, în afară de Constanţa, au mai fost organizate manifestaţii în alte 14 localităţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.