Prefectul judeţului Suceava anunţă, marţi, că a decis atacarea în instanţă a unei hotărâri a Consiliului Local al comunei Bosanci prin care se actualizează amenajamentul pastoral al comunei. La Bosanci, crescătorii de animale sunt în conflict de luni de zile cu primarul comunei, aceştia susţinând că edilul vrea să le ia terenurile pe care ies la păscut cu animalele şi să le concesioneze unei firme care ar urma să amenajeze un parc de panouri fotovoltaice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prefectura Suceava anunţă, marţi, că prefectul Alexandru Moldovan a decis să atace în instanţă o hotărâre a Consiliului Local Bosanci prin care se actualizează amenajamentul pastoral al comunei, pe motiv că hotărârea nu este motivată în fapt şi în drept şi ”în consecinţă, nu face dovada că sunt îndeplinite cerinţele de valabilitate sub aspectul obiectului licit”, dar şi pentru că actul administrativ nu respectă prevederile legale în materie de păşuni permanente, întrucât nu cuprinde toate suprafeţele de pajişti înregistrate la data de 1 ianuarie 2007 în registrul agricol.

În plus, Prefectura susţine că Hotărârea încalcă interdicţia scoaterii definitive sau temporare din circuitul agricol a pajiştilor din extravilanul localităţii, neavând avizul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. 

”Instituţia Prefectului a susţinut şi susţine orice proiect derulat de către autoritatea publică locală din judeţ. Principiul autonomiei locale nu exclude, ci impune autorităţilor administraţiei publice locale de a respecta legile cu caracter general, aplicabile pe întreg teritoriul ţării, şi în interiorul comunităţii locale, iar existenţa autonomiei locale (principiul prevăzut şi de art. 120 alin. (1) din Constituţia României) nu se referă la existenţa unei autonomii de decizie în afara cadrului legal, care este general obligatoriu. Ca prefect, sprijin proiectele de dezvoltare a localităţilor, investiţiile în comunităţile noastre, dar toate demersurile trebuie derulate cu respectarea strictă a legislaţiei aplicabile”, a transmis, marţi, prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan.

Hotărârea adoptată la finalul lunii ianuarie a acestui an de Consiliul Local Bosanci a fost aprobată în contextul în care între crescătorii de animale din localitate şi primarul Neculai Miron există de luni de zile un scandal. Crescătorii de animale îl acuză pe edil că vrea să concesioneze sute de hectare de păşune unei firme care vrea să amenajeze pe păşunile localităţii bucovinene un parc cu panouri fotovoltaice.

Ei spun că au în jur de 8.000-9.000 de animale, în marea lor majoritate ovine, cărora nu vor mai avea cum să le asigure sursa de hrană, dacă hotărârea Consiliului Local nu le va mai permite accesul pe păşuni.

Anul trecut, edilul Neculai Miron susţinea, într-un interviu pentru News Bucovina, că statisticile APIA arătau că în comună sunt 5.482 de animale, marea majoritate ovine, numărul lor fiind mult mai mic decât cel declarat de crescătorii care se opun proiectului de realizare a parcului de fotovoltaice.

El a declarat că ciobanii care acuză că Primăria vrea să concesioneze 372 de hectare de păşune mint, el precizând că aceasta era suprafaţa trecută într-o scrisoare de intenţie a unuia dintre potenţialii investitori.

Edilul afirma că intenţia este de a concesiona 200 de hectare, primarul subliniind că ovinele pot paşte pe islazurile unde ar urma a fi amplasate panourile fotovoltaice, întrucât acestea ar urma a fi amplasate la o înălţime de un metru şi jumătate şi la o distanţă cuprinsă între doi şi cinci metri unul faţă de celălalt.

Potrivit primarului, din punct de vedere economic nu ar fi periclitat dreptul crescătorilor de animale de a primi subvenţii aferente activităţii lor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.