Aproape trei sferturi dintre românii care locuiesc în mediul urban refolosesc pungile de cumpărături, iar peste jumătate dintre ei participă într-un fel sau altul la reciclare, arată un studiu care a analizat cât de responsabili sunt românii faţă de mediu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astfel, 74 la sută dintre respondenţi au declarat că refolosesc pungile de cumpărături, iar 64 la sută dintre ei participă într-un fel sau altul la reciclare.

De asemenea, 42 la sută dintre români spun că înlocuiesc maşina personală sau transportul în comun cu bicicleta sau mersul pe jos de câte ori au ocazia.

Studiul mai arată că 72 la sută dintre români cumpără doar cantitatea de alimente de care au nevoie, iar 69 la sută dintre ei donează îmbrăcăminte, încălţăminte sau electronice folosite "ca mod de a-şi arăta responsabilitatea faţă de mediu”.

În ceea ce priveşte reciclarea, dintre respondenţii care au declarat că participă într-un fel sau altul la reciclare, 97 la sută spun că fac acest lucru acasă, iar 60 la sută dintre ei la muncă, printre cele mai des reciclate materiale regăsindu-se plasticul (91 la sută), hârtia (85 la sută),  bateriile (82 la sută), sticla (74 la sută), becurile (64 la sută), aluminiul (61 la sută), uleiul (28 la sută), resturile menajere pentru compost (28 la sută), dar şi medicamentele (14 la sută).

De asemenea, 97 la sută dintre români consideră că cetăţenii ar trebui să fie responsabili pentru protejarea mediului, 68 la sută sunt de părere că această responsabilitate revine instituţiilor statului, 56 la sută dintre ei, mediului privat, iar 46 la sută susţin că este responsabilitatea ONG-urilor sau a asociaţiilor reprezentative.

"În ceea ce priveşte categoriile de vârstă, mai puţini tineri (sub 35 de ani) plănuiesc să cumpere produse de la companiile care se implică în protejarea mediului (39 la sută faţă de 44 la sută din total) şi mai puţini dintre ei obişnuiesc să recicleze (54 la sută faţă de 64 la sută din totalul populaţiei) sau plănuiesc să facă acest lucru în următorul an (70 la sută faţă de 75 la sută)”, precizează realizatorii studiului.

Cercetarea a fost realizată online de către compania iSense Solutions pe un eşantion de 1.051 de români cu vârste de peste 16 ani şi care locuiesc în mediul urban, membri ai Panelului ResearchRomania.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.