Datele centralizate după primele trei luni de la punerea în funcţiune a Sistemului informatic de monitorizare electronică (SIME) implementat la nivelul Direcţiei Generale de Poliţie Bucureşti şi în IPJ Iaşi, Mureş şi Vrancea arată că doar 16% dintre victimele violenţei domestice care au anunţat abuzurile la care au fost supuse au fost de acord cu montarea de sistem de supraveghere agresorilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„În perioada octombrie – decembrie 2022, la nivelul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului  Bucureşti şi al Inspectoratelor de Poliţie Judeţene Iaşi, Mureş şi Vrancea, unităţi care au intrat în etapa întâi a proiectului-pilot pentru implementarea SIME au fost emise 819 instrumente de protecţie pentru victimele violenţei domestice, dintre care 563 de ordine de protecţie provizorii şi 256 de ordine de protecţie emise de instanţele judecătoreşti. În doar 128 de situaţii victima a fost de acord şi a fost pusă în aplicare măsura obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere, reprezentând 16% din totalul ordinelor de protecţie provizorii şi al ordinelor de protecţie emise de instanţele judecătoreşti. În ceea ce priveşte infracţiunile constatate, au fost înregistrate, în total, 125 de infracţiuni, din care 7 de distrugere, 77 de nerespectarea ordinului de protecţie şi 41 pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectarea ordinului de protecţie provizoriu”, a declarat, sâmbătă, comisarul şef de poliţie Mihai Venea, ofiţer în cadrul Direcţiei de Ordine Publică din IGPR.
Conform datelor prezentate de oficialul IGPR, în cazul a 18 agresori au fost dispuse măsuri preventive, unu dintre ei fiind arestat preventiv, altul fiind plasat sub control judiciar iar ceilalţi 16 fiind reţinuţi pentru 24 de ore. 
În plus, poliţiştii au intervenit în 372 de situaţii ca urmare a alertelor generate de sistemul de supraveghere electronică. 
Poliţiştii reafirmă că identitatea persoanelor care poartă dispozitivul electronic dar şi a victimelor este cunoscută doar de către poliţistul de caz şi doar în cazul activării dispozitivelor. 
Statisticile realizate la nivelul Poliţiei Române privind violenţa domestică mai arată că anul trecut poliţiştii au intervenit la 90.174 de cazuri, dintre care 42.114 au fost semnalate în oraşe, restul fiind ân mediul rural. Cele mai multe cazuri au fost semnalate prin 112, iar cele mai multe fapte sunt de lovire sau alte violenţe. 
Din totalul intervenţiilor, 65.270 au fost fără risc iminent, celelalte fiind cu risc iminent. La nivel naţional, au fost emise 12.972 de ordine de protecţie. 
La nivel naţional, în anul 2022 au fost constatate 55.206 infracţiuni din sfera violenţei domestice, cu 12,5% mai multe decât în anul precedent. Tot la nivel naţional a crescut şi numărul ordinelor de protecţie şi al ordinelor de protecţie provizorii emise în urma actelor de violenţă domestică.
„Vorbim de un număr mare de infracţiuni din sfera celor de violenţă domestică, ceea ce ne arată amploarea fenomenului şi necesitatea de a interveni cu toate mijloacele legale pentru diminuarea lui, dar în acelaşi timp acest număr ne arată şi faptul că victimele violenţei domestice au din ce în ce mai mare încredere să ne sesizeze”, a precizat Mihai Venea. 
Acesta a anunţat că IGPR este mobilizat pentru implementarea următoarelor etape ale Sistemului de monitorizare electronică.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.