Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Timişoara se alătură unui proiect din care mai fac parte Institutul Oncologic "Prof Dr. Ion Chiricuţă" Cluj-Napoca şi Spitalul Municipal Timişoara şi care are ca scop depistarea precoce a cancerului de sân. Programul prevede realizarea, în mai multe centre, de mamografii femeilor cu vârsta cuprinsă între 50 şi 69 de ani. Peste jumătate dintre pacientele investigate trebuie să provină din mediul rural.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Mamografia, o investigaţie imagistică, permite depistarea cancerului de sân cu aproape 2 ani înainte ca acesta să poată fi palpat. De altfel, este singura metodă pentru vizualizarea microcalcificărilor, transmit reprezentanţii Spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara, într-un comunicat de presă, de miercuri.
 
"Încă de anul trecut, în Centrul de Imagistică al spitalului nostru funcţionează un Mamograf digital 3D cu tomosinteza. Sensibilitatea investigaţiei făcută cu acest aparat, care durează câteva minute, este de aproape 80 la sută. Mamograful permite scanarea cu mare acurateţe, obţinându-se imagini cu o rezoluţie foarte ridicată. Analiza imagistică presupune radiografia în două planuri a sânului, cu doze reduse de raze X. În cadrul acestui proiect, ne dorim să efectuăm câteva mii de mamografii pacientelor incluse în program, din grupa de vârstă 50-69 de ani”, a declarat dr Diana Manolescu, director medical la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara. 
 
În România, în fiecare an, peste 6.000 de femei sunt diagnosticate cu această maladie. Depistarea cancerului într-o formă incipientă duce la o rată de supravieţuire de peste 95 la sută.  
 
Proiectul "Fii responsabilă de sănătatea ta – programe regionale de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de sân – etapă II – Regiunile de dezvoltare: Nord-Vest, Vest” este coordonat, din partea Spitalului Municipal Timişoara, de dr. Olimpia Oprea. 
 
Pentru a putea fi incluse în acest program, pacientele trebuie să locuiască în judeţele Timiş, Arad, Caraş-Severin sau Hunedoara, în special în mediul rural şi să aibă între 50 şi 69 de ani.
 
În Centrul de Imagistică de la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara se pot face atât investigaţii mamografice, cât şi ecografii şi RMN de sân.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.