Marc Ioan Adrian, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare a relatat News.ro despre situaţia dificilă în care se află unitatea sanitară. Spitalul este singurul din judeţ care are unitate de primiri urgenţe, nu doar un compartiment, aşa cum au spitalele mai mici. Aici vin cazurile grave, dar şi foarte multe cazuri sociale, astfel încât medicii au un volum foarte mare de lucru. Cea mai mare nevoie de medici este la capitolul medicină de urgenţă. Spitalul ar avea nevoie de 26 de medici de urgenţă, însă are angajaţi numai 14. În acelaşi timp, secţia de diabet a fost închisă din cauza lipsei medicilor de această specialitate. Este nevoie urgent de doi astfel de medici, iar managerul spune că a cerut deja ajutor în centre universitare mai mari.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„La nivelul secţiei de diabetologie sunt 25 de paturi, în ultima perioadă din păcate am avut o situaţie dificilă din cauza unor aspecte care ţin de lipsa medicilor sau de disponibilitatea medicală. 

Unul dintre medicii cu state vechi de plată a întrunit vârsta de pensionare şi a optat să se pensioneze, este dreptul dânsului. O altă doamnă medic a intrat în incapacitate temporară de muncă de ceva timp dar sperăm să depăşească în curând acest moment, este în tratament de recuperare în urma unei operaţii, va rămâne în echipa noastră. O altă doamnă este în concediu de îngrijire a copilului de 9 luni, facem eforturi să o convingem să revină mai repede, şi un al patrulea caz este un medic care a optat să-şi continue activitatea în mediul privat, prin demisie, este dreptul dânsei, am încercat să o convingem, să îi oferim ceea ce am fi putut noi să îi oferim, dar nu am reuşit să o facem să se răzgândească. 

Această situaţie ne-a pus în dificultate la nivel de secţie şi la nivel de centru de diabet, noi avem şi centru de diabet unde se află în evidenţă bolnavii cu diabet zaharat. 

Încercăm pe toate canalele să luăm legătura, am transmis în mediul universitar, în centre regionale universitare, am transmis către diverse spitale mai mari rugămintea de a ne transmite dacă au această disponibilitate la nivel de medici pe specialitatea diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, suntem în negocieri, ieri am avut una importantă care se va concretiza în cursul acestei veri în proporţie de 99%. Noi căutăm colaboratori pe termen lung şi nu scurt. 

În mediul public, deşi a crescut considerabil nivelul de salarizare, remunerarea strict pe activitatea de gărzi se face la un tarif care este anterior acestor creşteri salariale. Am înţeles că s-a pregătit un act normativ care va remedia acest lucru, ceea ce mă bucură”, a declarat managerul SJU Satu Mare. 

Deşi condiţiile de lucru şi salariile sunt mult îmbunătăţite faţă de anii trecuţi, încă există medici care aleg să lucreze numai în sistem privat, mai ales dacă acolo nu trebuie să răspundă administrativ de o secţie sau alta sau dacă nu trebuie să facă gărzi, spune managerul SJU Satu Mare.

„La nivel de secţie medicală, asumarea contractului şi a activităţii medicale de către medic înseamnă şi asumarea activităţii de gardă. Aici, în comparaţie cu furnizorii privaţi, mă refer la cei care au cabinete sau clinici, dacă oferta este atractivă, avantajoasă din punctul de vedere al remuneraţiei, ca a noastră, dacă nu există răspunderea administrativă a secţiei, a activităţii medicale pe secţie, care nu este de neglijat, dacă nu este obligativitatea de a efectua gărzi constituie toate acestea laolaltă un factor de motivaţie care probabil trimit medicul să opteze şi pentru această posibilitate. 

Este foarte greu să te lupţi cu astfel de contraoferte şi evident că aici suntem puţin dezavantajaţi, dar omul nu poate fi obligat. 

Avem nevoie de minimum doi medici diabetologi care să ne susţină pe partea de ambulator şi de secţie”, a spus managerul. 

Este mare nevoie şi de medici de urgenţă la SJU Satu Mare. În acest moment există numai jumătate din normativul necesar, adică numai 14 medici de urgenţă angajaţi. Managerul spune că este nevoie de 26 de astfel de specialişti. Cel mai greu este atunci când vin în acelaşi timp mai multe cazuri grave care au nevoie de îngrijiri medicale imediate. 

„Eu vorbesc ca reprezentant al unui spital judeţean de urgenţă, este o categorie aparte în ideea în care unde nu este centru universitar noi suntem singurii care dispun de unitate de primiri urgenţe, în spitalele municipale sau orăşeneşti, în oraşele mai mici sunt de regulă compartimente de primire urgenţă sau camere de gardă. 

Unitatea de primiri urgenţe se confruntă de asemenea cu o lipsă acută de medici de medicină de urgenţă, suntem la jumătate normare din cât ar trebui să avem, ar trebui să avem undeva la 26 de medici şi noi avem 14 medici angajaţi. 

Ceea ce înseamnă că pe turele de urgenţe majore, minore şi pediatrice avem câte un medic, în alte unităţi de primire sunt câte doi. Este foarte greu pentru acel medic. Într-o unitate de primiri urgenţe te zbaţi cu transferurile către centre universitare, intri în dificultăţi de multe ori pentru a transfera pacienţi critici pentru că nu sunt locuri, de multe ori refuzurile sunt obiective. 

Vin cazuri sociale, vin tot mai multe persoane vârstnice care nu au aparţinători, care nu au sprijin, sunt cazuri sociale care trebuie gestionate. Spitalul, de regulă, nu este o unitate socială, dar când îţi vin astfel de persoane care, ştiu eu, sunt decompensate, cu escare, arată că mediul de îngrijire nu este corespunzător acasă, nu e cine să susţină acest lucru, nu poţi să refuzi şi, evident, încercăm să gestionăm fiecare caz. 

Specialitatea de medicină de urgenţă este o specialitate grea, medicii nu au posibilitatea să-şi desfăşoare activitatea colateral în cabinet, faţă de colegii lor din alte specialităţi, medicul urgentist face numai medicină de urgenţă în tură de 12 ore, de dimineaţă până seara. Dacă concomitent, pe un segment de urgenţă majoră, ai un singur medic, cum avem noi de ceva vreme, şi vine concomitent un infarct miocardic, un AVC, sunt cazuri, vin concomitent 2-3 resuscitări, este foarte greu şi atunci ei merg foarte uşor pentru că ofertele există în unităţi similare unde numărul medicilor este mai ridicat, mai mare, evident atunci răspunderea se împarte, şi munca se împarte, volumul de activitate”, a precizat managerul de la Satu Mare. 

Un spital care deserveşte mii de oameni, fără medici suficienţi pe mai multe specialităţi. Managerul SJU Satu mare spune că ar fi nevoie de pârghii legale astfel încât specialitatea de medicină de urgenţă să fie mai atractivă pentru medici, că trebuie schimbate lucrurile în bine la acest capitol. 

„Judeţul are undeva la 300 de mii de locuitori, oraşul, undeva la 100 de mii de locuitori, dar foarte multă populaţie activă din judeţ este plecată în străinătate şi revine în anumite perioade ale anului, unde se simte această revenire. Rămâne totuşi presiunea, pentru că este singura unitate de primire din judeţ, medicii sunt puţini. 

Noi oferim un pachet cât mai atractiv dar ceea ce este mai important de menţionat este că noi avem proiecte de dezvoltare a infrastructurii, pentru că o familie tânără de medici, în primul rând, este interesată de posibilităţile profesionale pe care noi le expunem, apoi transport, locuinţă de serviciu sau ANL. 

Pe de altă parte, arătăm şi oportunităţile de dezvoltare ale comunităţii, o familie tânără de medici vizează şi o viaţă socială, o viaţă în comunitate. 

Eu sper ca la UPU, dacă cumva s-ar legifera ca această specializare, să fie mai atractivă, să fie mai motivantă sau s-ar crea anumite pârghii să se poată oferi un plus de motivaţie sau o pârghie legislativă pentru a echilibra această lipsă de personal în anumite oraşe din ţară. Pentru că noi, aici, nefiind centru universitar în afară de Spitalul Judeţean de Urgenţă nu sunt alte unităţi, e un compartiment similar în judeţ, cam tot ce este cazuistică medicală şi mai dificil de gestionat o face Spitalul Judeţean de Urgenţă. 

Mai avem nevoie de doi medici pe imagistică, mai avem nevoie pe neonatologie, pe boli infecţioase, pediatrie aş îndrăzni să spun”, a declarat pentru News.ro Marc Ioan Adrian, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare. 

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.