Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, miercuri, că a făcut plângere penală la Parchet faţă de Direcţia de Sănătate Publică Timiş, după ce a avut suspiciuni că interese din zona medicală privată au blocat proiectul de construire a unui Institut Oncologic la Timişoara, proiect care are finanţare din partea Guvernului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă care a avut loc la sediul PSD Timiş, că Ministerul Sănătăţii a depus plângere penală la Parchet împotriva conducerii Direcţiei de Sănătate Publică Timiş, care a întârziat voit proiectul de constructie a unui Institut Oncologic, la Timişoara.

Ministrul spune că bănuieşte că la mijloc au fost interese din zona privată medicală.

”S-au acordat bani prin Hotărâre de Guvern, dar procedurile de achiziţie şi studiu de fezabilitate nu au fost finalizate. Am trimis corpul de control. Concluzia a fost că era rea voinţă, nepricepere sau şi una şi alta. Au fost interese ca acest institut să nu se construiască. Mergem înainte, banii prin HG există, vom face procedurile, astfel încât acest Institut Oncologic se va construi, iar pentru cei care au găsit motive să nu facă, am pregătit un set de sancţiuni”, a spus Sorina Pintea.

Întrebată la ce fel de interese se referă, Pintea a declarat că ”exista interese private”.

”Există interese private. Nu cred că a fost interesul celor din comisie să existe un spital de stat. Probabil, nu am dovezi certe, în zona medicală privată au existat interese. În momentul în care citeşti un raport de control şi vezi că un act ce trebuie depus până în 24 ale lunii s-a depus în 28, pot să mă gândesc la aceste lucruri. Sau alt exemplu: o comisie constituită trebuie să aibă oamenii instruiţi minimal. Nu s-a întâmplat. Sunt chestiuni minore, dar ele au constituit probleme de amânare. Au fost chestiuni făcute intenţionat eronate. Citind raportul de control pe zona aceasta de oncologie nu mi-a venit să cred.  Ministerul Sănătăţii a făcut o plângere penală Parchetului. Până atunci, pe zona administrativă am luat măsuri. Am schimbat conducerea Direcţiei de Sănătate Publică, aşteptăm să vedem cine vine după concurs. Concursurile se desfăşoară cu aprobarea unui memorandum în Guvernul României. După ce avem bugetul, putem scoate posturile vacante la concurs”, a mai spus Pintea.

Ministrul Sănătăţii spune că s-au pierdut patru ani din cauza tergiversărilor, în privinţa construirii unui Institut Oncologic, la Timişoara.

Institutul Regional de Oncologie Timişoara ar fi trebuit să fie amplasat pe o suprafaţă de 5,5 hectare şi ar fi trebuit să aibă 476 de paturi de spitalizare, potrivit Hotărârii prin care Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici ai acestui obiectiv de investiţii.

Durata de realizare a Institutului era estimată la 36 de luni, iar valoarea construcţiei şi a dotării unităţii de 511,628 milioane de lei.

Cancerul reprezintă a doua principală cauză de mortalitate (19,4%), după bolile cardiovasculare.
Judeţul Timiş este unul dintre judeţele cu cea mai mare rată a afecţiunilor oncologice din România, cu peste 15.000 de pacienţi luaţi în evidenţă, numărul cazurilor nou apărute fiind în creştere.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.