Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că în cazul de bullyng de la Timişoara, unde o fată a fost agresată de două colege, consilierul şcolar nu şi-a făcut datoria, şi acuză ”un viciu de organizare”. Ministrul a arătat că un studiu din SUA relevă că 20 la sută dintre elevi sunt supuşi bullyngului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Consilierul, din păcate, am raportul ISJ Timiş, nu şi-a făcut datoria, în mod evident. Consilierul şcolar nu este subordonat nici directorului, nici inspectorului, nici ministreului, este de sine stătător. El nu anunţă orarul, când vine în şcoală să consilieze, îl anunţă doar la CJRAE (Centru Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională), deci este vorba şi despre un viciu de organizare. CJRAE sunt nişte instituţii cu un rol de a asigura coordonarea procesului de consiliere la nivel judeţean. Sunt instituţii care trebuie să existe, însă modul de organizare trebuie regândit”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Digi 24, marţi seară, referitor la cazul din Timişoara. 
 
Ministrul Educaţiei a mai precizat că este greu ca aceşti consilieri să îşi facă treaba pentru că sunt depăşiţi numeric de elevi.
 
Cîmpeanu s-a referit şi la cazul de bullyng din Capitală, unde un elev a sărit pe fereastra unităţii de învăţământ, de la etajul întâi.
 
”E şi greu să îşi facă treaba pentru că sunt 2.500 de consilieri la 3 milioane de elevi. Din păcate vorbim de cele două cazuri, Timişoara şi Bucureşti - George Bacovia, unde consilierea exista. În alte şcoli nu există. În George Bacovia sunt 26 de copii cu cerinţe educaţionale speciale. Consilierul era în şcoală, dar ultima evaluare pe care a făcut-o a fost din anul 2018 în care am văzut un desen în care acel copil pur şi simplu cerea ajutor. Deci acel copil care are acum 12 ani, atunci avea 9 ani. Cred eu că trebuia să dea de gândit consilierului. Am primit mărturii de la elevi şi părinţi care pe mine m-au convins că acele lucruri se întâmplă de mult timp şi atunci când bullyngul se întâmplă de mult într-o şcoală şi consilierul şcolar şi profesorii şi directorul nu spun că nu vor, nu reuşesc să înţeleagă şi să ia măsuri pentru a diminua acest fenomen, nu pot să fii decât trist şi să iei măsurile care se impun”, a declarat Cîmpeanu.
 
Sorin Cîmpeanu a adăugat că un responsabil în educaţie a catalogat drept o joacă faptul că acel elev a sărit pe fereastră.
 
”Cred că este nevoie de mai multă educaţie şi în beneficiul elevilor şi în cel al profesorilor şi părinţilor. Am văzut cum un responsabil în educaţie cataloghează drept o simplă joacă faptul că un elev s-a aruncat de pe fereastră de la etajul întâi. Deci sunt mai mulţi acre au această predispoziţie şi când văd umilinţele la care sunt supuşi alţi elevi, nu le acordă atenţia cuvenită. Nu este nici obişnuit şi nici măcar joacă”, a declarat Cîmpeanu.
 
Ministrul Educaţiei a  mai precizat că în SUA, 20 la sută dintre elevi sunt supuşi bullyngului, dar că în România nu există un astfel de studiu realist.
 
”Vedem un studiu din SUA care arată că 20% dintre elevi sunt supuşi bullyngului în SUA. Deşi colaborarea este bună şi vreau să evidenţiez colaborarea cu Salvaţi Copiii care de mai mult timp fac tot ce pot pentru sensibilizare la acest fenomen. Nu cred că avem un studiu care să redea fidel realitatea pentru a ştii cât de adânc trebuie să acţionăm cu măsuri anti-bullyng (...) Aceste comportamente au fost amplificate pe timp de criză”, a declarat Cîmpeanu.
 
Ministrul Cîmpeanu a mai declarat că în cazul din Capitală vor fi luate măsurile care se impun în urma raportului Corpului de Control.
 
”Vom lua măsurile care se impun, aştept rezultatul asumat al Corpului de Control şi dacă una de concluzii va fi sesizarea altor organe, precum Protecţia Copilului, aşa vom face”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
 
La Bucureşti, un elev de 12 ani s-a aruncat pe fereastră, de la etajul întâi, după ce a fost supus bullyngului. Acesta a fost transportat de urgenţă la spital şi din fericire a scăpat cu leziuni minore. Gestul copilului a fost catalogat de fostul şef al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Ionel Puşcaş, drept ”o joacă obişnuită”.
 
La Timişoara, o fată de la Liceul Alimentar a fost supusă bullyngului de două colege de clasă, iar momentul a fost filmat de un băiat. Inspectoratul Şcolar Timiş a dispus demiterea conducerii unităţii de învăţământ.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.