Societatea Română de Pneumologie (SRP) susţine că „Experimente de transplant" au avut loc şi în Turcia (1999) cu o rată de supravieţuire de zero la sută şi că, în România, la acest moment, transplantul pulmonar nu este posibil pentru că medicii nu au experienţă şi instruire suficientă, iar medicamentele sunt foarte scumpe şi nu pot fi asigurate fără întreruperi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Grupul de lucru pentru Transplant Pulmonar al Societatăţii Române de Pneumologie susţine că „la acest moment, sistemul sanitar din România nu este pregătit să susţină în deplină siguranţă pentru pacient transplantul pulmonar”.

Punctul de vedere este argumentat prin faptul că „deşi actul operator (operaţia în sine) poate fi sustenabil la noi în ţară, monitorizarea post-transplant şi managmentul al complicaţiilor postransplant, nu sunt giabile în acest moment în România”.

”O echipă medicală extinsă, multidisciplinară, cu o vastă experienţă în domeniu: ATI, pneumologie, reabilitare, radiologie, bronhologie intervenţională, cardiologie inclusiv intervenţională, anatomie patologică - aceasta nu este disponibilă, în acest moment, în România. Medicii specialişti din România (ATI, pneumologie, reabilitare, radiologie, bronhologie intervenţională, cardiologie, anatomie patologică) cu pregătire standard nu  pot  asigura aceste îngrijiri  post-transplant, fără  o pregătire amplă de durată, în centre specializate. Medicaţia post-transplant imunosupresoare (pentru scăderea imunităţii şi diminuarea riscului de respingere a organului transplantat) antimicotică (împotriva fungilor, ciupercilor), antivirală, antibiotică de ultimă generaţie etc. presupune costuri imense şi necesită obligatoriu absenţa oricărei discontinuităţi în furnizarea acestor medicamente - în acest moment în România acest lucru nu este posibil”, susţin reprezentanţii Societăţii de Pneumologie.

Medicii din această organizaţie compară transplanturile din România cu ceea ce s-a întâmplat în Turcia, la sfârşitul secolului trecut.

"Experimente de transplant" au avut loc şi în Turcia (1999) cu o rată de supravieţuire de 0%.

”Colegii noştri din Ungaria au realizat, începând cu sfârşitul anului 2015 şi începutul anului 2016 transplantul de plămâni la Budapesta după o perioadă de ani, în care au lucrat şi au dobândit experienţă profesională sub îndrumarea colegilor de la Viena. Inclusiv în acest moment cazurile complicate din ţara lor se operează la Viena”, mai arată sursa citată.

Potrivit SRP, până în acest moment, au fost transplantaţi 38 de pacienţi români la spitalul universitar AKH Viena, care sunt monitorizaţi în centrele de referinţă din ţară (Bucureşti, Timişoara, laşi, Cluj) în strânsă colaborare cu echipa de post-transplant a centrului AKH Viena.

Aceştia sunt examinaţi regulat de centrul din Viena deoarece rata de mortalitate ridicată postransplant se datorează în special complicaţiilor apărute post-interventie chirurgicala.

”În aceste centre din România există specialişti doar cu o experienţă minimă în acest domeniu (de monitorizare şi evaluare post-transplat). Complicaţiile severe ce pot apărea atât imediat, postoperator, cât şi la distanţă, pot periclita grav viaţa pacientului. De aceea este esenţială susţinerea colegilor de la Viena. De asemenea, foarte mult timp centrul universitar din Viena a fost singurul centru care a răspuns pozitiv cererilor noastre disperate pentru interveţie la aceşti pacienţi critici. Nu a existat şi nici nu există suspiciunea asupra colegilor noştrii de «trafic de organe», acest termen fiind vehiculat mult prea uşor şi fără nici o bază fundamentată. De mulţi ani singura clinică care răspunde pozitiv la cererile de ofertă pentru transplantul pulmonar este AKH Viena. între ţara noastră (reprezentată de Agenţia Naţională de Transplant) şi Eurotransplant există un acord reînnoit de ministrul Sănătăţii, toate procedurile respectând legislaţia în vigoare”, se mai arată în comunicatul SRP.

În cadrul Societăţii Române de Pneumologie s-a constituit din 6 octombrie 2016 Grupul de lucru pentru Transplant Pulmonar, sub coordonarea Prof. Univ. Dr. loan Cordoş. Potrivit SRP grupul nu ar fi fost consultat până în acest moment în această problematică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.