Societatea Naţională de Medicina Familiei atrage atenţia, în contextul epidemiologic legat de virozele respiratorii, că este important ca populaţia să cunoască faptul că tratamentul unei afecţiuni se bazează pe substanţele active şi dozajul pe care le conţine un medicament şi nu pe denumirea comercială a acestuia. De asemenea, medicii mai spun că schemele de tratament trebuie adaptate fiecărui pacient în parte, în funcţie de vârstă, tipul de viroză, comorbidităţile pe care le are pacientul. Nu există scheme de tratament universal valabile şi, în niciun caz, nu se recomandă folosirea de antibiotice în virozele necomplicate, afirmă reprezentanţii cadrelor medicale, recomandând populaţiei generale să solicite consult medical, să evite automedicaţia, să conştientizeze faptul că, în cazul virozelor, nu este necesară administrarea de antibiotic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Societatea Naţională de Medicina Familiei transmite vineri că această perioadă, marcată printr-un număr mare de cazuri de viroze respiratorii (viroze banale sezoniere, gripă, infecţii cu virusul SARS-CoV-2), este dublată de îngrijorarea legată de accesul la medicamentele necesare tratamentului acestor viroze.
 
”Dorim să precizăm că este mai uşor să previi decât să tratezi o boală. Reamintim că, pentru acest lucru, putem beneficia de profilaxia primară prin diversele tipuri de vaccinări care pot fi efectuate la medicul de familie şi de un stil de viaţă sănătos legat de alimentaţie, activitate fizică şi odihnă necesară pentru avea un sistem imunitar eficient”, precizează instituţia.
 
De asemenea, respectarea regulilor de protecţie personală nespecifice prin evitarea locurilor aglomerate, purtarea măştilor în spaţii închise şi etichetarea tusei şi a strănutului, igiena corporală şi a mâinilor rămân în continuare recomandări foarte utile, mai afirmă Societatea Naţională de Medicina Familiei.
 
”Este important ca populaţia generală să cunoască faptul că tratamentul unei afecţiuni se bazează pe substanţele active şi dozajul pe care le conţine un medicament şi nu pe denumirea comercială a acestuia. Deciziile terapeutice au la bază principiile active necesare tratării unei afecţiuni şi adaptarea schemei în funcţie de particularităţile pacientului”, afirmă medicii.
 
Societatea mai precizează că schemele de tratament trebuie adaptate fiecărui pacient în parte, în funcţie de vârstă, tipul de viroză, comorbidităţile pe care le are pacientul.
 
”Nu există scheme de tratament universal valabile şi, în niciun caz, nu se recomandă folosirea de antibiotice în virozele necomplicate. Prin urmare, recomandăm populaţiei generale să solicite consult medical, să evite automedicaţia, să conştientizeze faptul că, în cazul virozelor, nu este necesară administrarea de antibiotic, iar eliberarea medicaţiei antivirale se face în baza unei prescripţii medicale. Nu în ultimul rând, este important ca abordarea terapeutică să cuprindă substanţele active necesare în doza corectă, indiferent de denumirea unui produs sau a altuia. Respectarea acestor principii va avea ca rezultat vindecarea şi recuperarea rapidă, cu evitarea complicaţiilor virozelor din acest sezon”, mai afirmă instituţia. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.