Sirenele antiaeriene au sunat iar clopotele Catedralei Mitropolitane au bătut, marţi, timp de trei minute, la Timişoara, marcând momentul din urmă cu 27 de ani când municipiul a fost proclamat primul oraş liber de comunism. La eveniment au participat doar zece revoluţionari, care au spus că multe dintre lucrurile pe care şi le-au dorit la Revoluţia din 1989 nu s-au îndeplinit în totalitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Doar zece revoluţionari s-au aflat, marţi, în balconul Operei din Piaţa Victoriei din Timişoara, unde în urmă cu 27 de ani zeci de oameni şi-au strigat libertatea.

La ora 12.00, timp de trei minute, sirenele antiaeriene au sunat iar clopotele Catedralei Mitropolitane au bătut pentru a marca momentul din urmă cu 27 de ani când Timişoara a devenit primul oraş liber de comunism.

În cele trei minute, oamenii aflaţi în Piaţa Victoriei au păstrat un moment de reculegere. 

”Este un moment de mândrie ca în fiecare an, cu tristeţea de rigoare, anul acesta din cauza decesului celui care a fost Lorin Fortuna. Practic este ziua lui, ora lui astrală, acum când trag sirenele şi bat clopotele în Timişoara”, a declarat Liviu Băcana, preşedintele Asociaţiei 16 Decembrie 1989 Timişoara.

Întrebat dacă idealurile Revoluţiei au fost atinse, Băcana a spus că parţial şi că multe dintre acestea ”nu s-au desăvârşit încă”.

”Multe lucruri le-am câştigat, dar multe dintre ele nu s-au desăvârşit, toate idealurile pe care ni le-am dorit în acel moment. De exemplu, însăşi democraţia, curăţenia anumitor partide, curăţenia  Parlamentului, oameni politici, adevăraţi români, patrioţi dedicaţi. Multe dintre lucrurile pe care ni le-am dorit atunci nu s-au îndeplinit în totalitate”, a precizat Băcana.

În 20 decembrie 1989, timişorenii strigau “Azi în Timişoara, mâine în toată ţara”. Tot atunci a izbucnit greva generală în toate fabricile din oraş, iar zeci de mii de oameni s-au îndreptat către centrul oraşului, în Piaţa Operei, devenită, după Revoluţie, Piaţa Victoriei. Protestatarii au ocupat Piaţa şi au început să scandeze, printre altele ”Armata e cu noi!” şi ”Libertate, Libertate!“.

Spre seară, oamenii adunaţi în Piaţa Operei declarau Timişoara primul oraş liber de comunism, după 45 de ani de dictatură.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.