Angajaţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) reclamă condiţiile precare în care sunt nevoiţi să îşi desfăşoare activitatea, în teritoriu, unde sediile companiei sunt ”vizibil degradate şi deteriorate, fără apă potabilă şi canalizare”. ”Cu toate că, pe timp de pandemie, măsurile igienico-sanitare sunt extrem de importante pentru prevenirea răspândirii îmbolnăvirilor, în unele clădiri/districte/cantoane lipseşte apa menajeră şi potabilă, canalizarea, nu există toalete sau dacă există nu mai sunt funcţionale, fiind un focar de infecţie”, reclamă membrii sindicatului ”Elie Radu” din CNAIR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform unui comunicat dat publicităţii luni de Sindicatul Drumarilor ”Elie Radu”, care reuneşte angajaţi ai CNAIR, compania are la nivel naţional şapte Direcţii Regionale de Drumuri si Poduri cu subunităţi în fiecare judeţ, iar multe dintre clădirile în care îşi desfăşoară activitatea angajaţii din teritoriu, sunt degradate, nefiind reparate de zeci de ani.  

La multe clădiri, geamurile stau să cadă, uşile nu se închid, sobele de teracotă sunt vechi, fiind ”un real pericol de accidente si de producerea unor evenimente nedorite”.  

Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)

”Unele locaţii nu îndeplinesc criteriile minime de funcţionare din punct de vedere al legislaţiei privind condiţiile de muncă, a securităţii şi sănătăţii în muncă. (...) Astfel, în lipsa investiţiilor, multe clădiri prezintă pereţi fisuraţi, fundaţii deteriorate, ţigle lipsă de pe acoperiş, instalaţii electrice vechi, deteriorate, cu multe improvizaţii. Din cauza degradării continue a acestor clădiri se pune în pericol viaţa şi siguranţa lucrătorilor (prin infiltrarea apei în pereţi se pot produce scurtcircuite sau chiar incendii).  În unele clădiri, canalizarea s-a infiltrat în fundaţia districtelor, instalaţiile electrice, panourile de siguranţă sunt foarte vechi, fiind un pericol inclusiv de electrocutare”, scriu sindicaliştii. 

Aceştia reclamă, de asemenea, că se află, în unele zone, în imposibilitatea de a respecta măsurile sanitare în contextul pandemiei de COVID-19. 

”Cu toate că pe timp de pandemie măsurile igienico-sanitare sunt extrem de importante pentru prevenirea răspândirii îmbolnăvirilor, în unele clădiri/districte/cantoane lipseşte apa menajeră şi potabilă, canalizarea, nu există toalete (sau dacă există nu mai sunt funcţionale, fiind un focar de infecţie).  Chiar dacă sindicatul urmăreşte ca salariaţii să primească, potrivit Contractului Colectiv de Muncă, materialele igienico-sanitare, nu există condiţii minime ca aceştia sa le poată folosi deoarece  există grupuri sanitare fără apă curentă (conductele au fost colmatate sau distruse, nu s-au mai branşat la reţelele de apă care se află în imediata apropiere a districtelor şi lipseşte canalizarea). Salariaţii au ajuns în situaţia să improvizeze şi îşi procură apă din diferite surse, de pe marginea drumului, în butoaie sau canistre, pe care adaptează cu robinet, pentru igiena mâinilor”, mai relatează reprezentanţii angajaţilor. 

La Ploieşti, sediul regionalei CNAIR este amplasat chiar în zona centrală a municipiului. Clădirea, considerată monument istoric, este creaţia vestitului arhitect Toma Socolescu, unul dintre cele mai importante nume ale arhitecturii româneşti de la începutul secolului trecut. 

 Strălucirea de altădată a imobilului a pălit, iar faţadele stau să cadă, din cauza lipsei renovărilor, doar o placă amplasată pe faţadă amintind cine este proiectantul clădirii. 

Tot la Ploieşti, un ornament metalic care marca trecerea în anul 2001 a fost uitat pe sediul regionalei de drumuri, nefiind dat jos de două decenii. 

În aceste condiţii, sindicatul drumarilor cere realizarea de investiţii în clădirile din ţară, ei propunând alocarea de fonduri pentru refacerea instalaţiilor sanitare, de achiziţionarea de vestiare şi dulapuri pentru îmbrăcăminte şi de îmbunătăţirea condiţiilor în oficiile de servire a mesei. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.