Membrii de sindicat reprezentaţi de Confederaţia Cartel Alfa afirmă că, profitând de războiul din Ucraina, guvernanţii români reprezentanţi ai PNL intenţionează scăderea contribuţiei la sistemul public de pensii, sindicaliştii catalogând acest lucru drept o „tentativă de a distruge statul social”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Într-un comunicat de presă intitulat ”PNL pregăteşte distrugerea totală a sistemului de public de pensii: asasinat social şi paradis fiscal pentru capital!”, CNS Cartel Alfa susţine că „sub acoperirea dezastrului umanitar şi economic provocat de războiul din vecinătate, politicienii noştri accelerează cu cinism agenda de dezintegrare a sistemelor publice şi pregătirea terenului pentru a fi preluate de afacerile private”.
 
„Cea mai recentă iniţiativă vizează amputarea sistemului public de pensii prin tăierea bruscă a unei cincimi din contribuţie. Sub pretextul nobil că lasă mai mulţi bani la dispoziţia oamenilor (cu care să-şi permită preţurile crescute necontrolat), de fapt se aplică încă o lovitură unui sistem deja şubrezit de inechităţi, pe care niciun guvern nu vrea să le corecteze. Iniţiativa vine de altfel la foarte scurt timp după ce Guvernul a propus creşterea contribuţiei la fondurile administrate privat (pilonul II). Din nou, propunerea pare dictată de administratorii de fonduri private şi este făcută în condiţiile în care încă nu se ştie ce fel de pensii va plăti acest sistem, după ce fel de calcul, şi fără să fie vreo minimă garanţie că pensia din sistemul privat este cel puţin egală cu partea care se pierde din sistemul public. Scopul principal şi real al reducerii contribuţiei nu este acela de a ajuta oamenii (doar cine este extrem de naiv îşi poate imagina acest lucru). Chiar dacă pe termen scurt oamenii ar rămâne într-adevăr cu ceva mai mulţi bani în mână, obiectivul vizat este acela de a dezmembra sistemul public de pensii. De altfel, autorii propunerii admit că banii din sistemul public vor trebui înlocuiţi prin transferuri de la bugetul de stat, însă în motivaţie afirmă că se bazează pe «o colectare mai bună» a veniturilor bugetare”, transmite Cartel Alfa într-un comunicat dat publicităţii miercuri după amiază. 
 
Sindicaliştii întreabă de ce nu se reduce sau elimină impozitul pe venit. 
 
Sindicaliştii sunt de părere că „politicienii, prin acţiunile lor, fac sistemul de pensii nesustenabil în mod deliberat, ca să-l poată da apoi în mâini private”, făcând analogia sistemului de pensii cu transportul public. 
 
„Vom asista la un asasinat social în dorinţa de a face din România un paradis fiscal pentru capital”; mai scriu oficialii Cartel Alfa.
 
Aceştia solicită creşterea „urgentă” a impozitării pe capital şi a salariului minim, introducerea impozitării progresive, majorarea indemnizaţiei de şomaj şi actualizarea coşului minim de consum.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.